İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu Çalar Saat programında konuştu.

İmamoğlu, UKOME toplantısında ulaşıma zam talebinin reddedilmesine ilişkin konuştu.

İmamoğlu, Bakan Adil Karaismailoğlu'na tepki göstererek, "Benim olmayan bertaraf olsun' bu akıl. Bakan Bey burada görev yapmış, benim de genel sekreter yardımcım oldu 17-18 gün. Şimdi Ulaştırma Bakanı. Allah sana akıl versin. Bu İstanbul'da yöneticilik yaptın şimdi İstanbul'a ihanet ediyorsun. Yazık! Bu şehre ihanet ediyorsunuz" diye konuştu.

İmamoğlu, İsmail Küçükkaya’nın “Şimdiye kadarki belediye başkanlığı dönemine bir puan vermesini” sorması üzerine şu yanıtı verdi.

*Zor dönemde başarılı işler yaptık hatta iz bırakan işlerimiz var. 10 metroyu birden yapmak, pandemi döneminde buna kaynak bulmak.

*Bazı büyükelçiler aylarca Türkiye’ye gelemedi gibi gibi sorunların olduğu dönemde 10 metroyu yapmak kent ormanlarını kazandırmak.

*Geçenlerde 10 günde yağan yağmur bir günde yağdı ve İstanbul’da tek bir su baskını okudunuz mu? 104 nokta tespit ettik 85’ini bitirdik.

"NEDEN ALET EDİYORSUNUZ!"

(Küçükkaya: 1’den 10’a kadar kendinize puanlarsanız kaç verirsiniz?)

*7,5’dan 8 veririm kendime. Bu zor dönemde yetişemediğimiz işler, engelleme unsurlarını da başkasına mal etmiyorum kendimden kırıyorum yine. Bazı işler daha hızlı olurdu.

İmamoğlu UKOME'deki son tartışmaya ilişkin olarak da şunları kaydetti:

*Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden bir tane, AFAD'dan bir vatandaşı eklediler, bu az önce izlediğimiz bakanlık temsilcisinin ağzını bıçak açmıyor ve benim askerimi polisimi bu işe karıştırıyorlar.

*Şimdi benim bu UKOME’de benim askerimi neden bu işe alet ediyorlar? Bu arkadaş hiçbir anlam ifade etmeden temsilcisi olduğu siyasi partinin emir eri gibi konuşuyor, diğerleri de kafasını kaldırmadan dinliyor.

Personel giderim. (Tablo1) Bu ne biliyor musunuz bir vatandaş.



*Toplamda 12,5 liraya varan bir maliyeti var. Bütün bunları düştüğümüzde bu arada sağlık çalışanlarına ücretsiz taşımayı ilk getiren biziz biz bu konuda devletten tek kuruş destek almıyoruz.

*Bütün bu 12.5 liraya yakın bu maliyetin 3,5 lirasını alabiliyoruz vatandaştan. Geri kalanı belediyenin kendi bütçesinden orayı sübvanse etmesi.

*Mesela, akaryakıt tüketimi günde 600 bin litre akaryakıt tüketiyoruz. (Tablo 2) Biz yüzde 50 zam istiyoruz niye? Vatandaşımızı korumak için.



*Oradaki bakanlık temsilcileri sadece konuşuyor. Diyor ki esnafa yüzde 32 yapacağız ama İBB’ye yüzde 18 yapacağız. Yani senin mazot zammının yüzde100 olduğu yerde sana yüzde 18 yapacağız diyor.

METRO A.Ş.'YE TAM 3 KATI FATURA GELDİ

*UKOME, İstanbul'da ulaşım ile ilgili karar alma mekanizması. Mesela akaryakıt tüketimi 600 bin litre, kasımda mazot 8 TL şu anda 21 lira nerdeyse 3 katı.

*Aralıktaki zamdan bile fark 2 kat, biz yüzde 50 zam istiyoruz, vatandaşımızı korumak için. Mazot zammı yüzde 100'e yakın.

*Türkiye'de bir tek İstanbul'da bu kadar zorluk çıkartıyorlar. Bakın Metro AŞ'ye geçen yol 500 milyon lira elektrik faturası geldi.

*Şu anda 1 buçuk milyar lira geliyor tam 3 katı. Metro AŞ'nin durumu daha vahim, İETT'yi sübvanse edebiliyorsunuz ama Metro'yu kanun gereği edemiyorsunuz.

*Ben oraya para aktaramıyorum zamanında yapılan kanun ile ilgili Metro'ya ancak meclis kararı ile artı bir bütçe sunabiliyorsunuz, meclisten sübvansiyon kararını 4 ay bekletip düşük ödeme verdiler.

BAKAN'A TEPKİ 

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu'na da tepki gösteren İmamoğlu, şöyle devam etti:

*'Benim olmayan bertaraf olsun' bu akıl. Bakan Bey burada görev yapmış, benim de genel sekreter yardımcım oldu 17-18 gün. Şimdi Ulaştırma Bakanı. Allah sana akıl versin.

*Bu İstanbul'da yöneticilik yaptın, şimdi İstanbul'a ihanet ediyorsun. Yazık! Bu şehre ihanet ediyorsunuz.

*Yarın bir daha UKOME yapacağız, olmadı bir daha esnaf batsın mı? İstanbul kabusları olmuş. Belki de İstanbul'da bizim bulamadığımız kafalarında çok farklı bir planları vardı. İstanbul'u kaybetmek bu planları çok büyük bir sekteye uğrattı.

"ZAMLARIN SEBEBİ ÇEMİŞGEZEK BELEDİYESİ Mİ?"

Küçükkaya, İmamoğlu'na, "Siz Cumhurbaşkanı adayı ya da güçlü siyasi bir aktör olarak çıkmayın diye mi düşünüyorlar" şeklindeki sorunun ardından İmamoğlu şöyle konuştu:

*Çocukça bir hesap bu, çok kötü bir hesap bu. İSKİ meselesi örneğin, İBB meclisi ortak uzlaşarak bir karar aldığı zaman herkes alkışlar. Rusya-Ukrayna savaşında mültecilere ortak katkı kararı verildi.

*İSKİ ocak şubat mart aylarında her ay 300 milyon zarar ediyor. 3 yıldır İBB kurumu iSKİ'ye zam nerdeyse verilmedi.

*İBB en pahalı su temini yapıyor 30 büyükşehir arasında en pahalısı. Şu anda elektrik maliyeti 3 milyarı aştı, ta Melen'den geliyor sular. Bakınız zaten zam meselesinin kaynağı ekonomi yönetimi. Suya atılan kimyasal giderler 570 milyon, eskiden 180 milyar lira idi.

*Elektriğe zammı doğalgaza zammı hükümet yapıyor. Dövizin artmasının sebebi Çemişgezek Belediyesi mi, Kütahya mı, Trabzon mu, İstanbul Belediyesi mi? Fiyat artışlarının kaynağı ekonomi kötü yönetenlerdir ama 3 yıldır meclis vermiyor zam.

*Siz zam talep eden hükümet de zam yapmayan kurum oldu, bir çelişki var burada. Bu çelişkiler AKP'i belediyeler de yaşanmıyor.

*Şu konuşmamızı 85 milyon insan izliyor ve çıkarımını yapıyor, bu kötülük  İmamoğlu'na değil 16 milyon İstanbulluya eziyet. Bu zararı kim ediyor bizler ödüyoruz. Yine milletin cebinden çıkacak.

"BUNLARI GÖRDÜKÇE HIRSLANIYORLAR"

*Bugün yapılacak Olağanüstü İSKİ Genel Kurulu hakkında da konuşan İmamoğlu "İSKİ anlattı komisyonlara tüm AKP'li temsilcilere tek bir paylaşım yok bakalım, bugün Meclis'te ne karar verecekler?

*İstanbul ülkemizin kalbi her şey burada atıyor. İmamoğlu dayanamaz, İstanbul dayanamaz diye düşünüyorlarsa İmamoğlu geldi borç buldu, kaynak buldu.

*Onun için 10 metro hattı inşaat halinde bu sene 2 açtık, 3 tane daha açacağız. Bütün bunları gördükçe hırslanıyorlar, biz bunun altından da kalkarız, 1 sene sonra kim kalacak o koltukta.

*Böyle bir ihtiras ve kötülük huyu, duygusu, becerisi bu kadar olur siyaseten dibe vuruyorlar, kaybediyorlar. Bir belediye başkanı fiyat artsın diye feryat eder mi, biz buna mecburuz" dedi.

İstanbul'a ek taksi tahsisi konusunda da konuşan İmamoğlu şunları söyledi:

*Taksi meselesinde İstanbul'u 5 bin taksi ilave edeceğiz, 500'ünü ayırdık engelli taksi haline getirelim dedik.

*5 bin taksiyi plaka olarak satmayacağız, İBB bunun sahibi olacak ve işletecek dedik. Bir taksi plakasının şu anda onlarca ortağı var.

*Böyle bir sektör oluşmuş. Siz 1 aylığına esnaflık yapıyorsunuz sonra plaka sahibi arttırıyor rant sahibi oldu.

*Taksileri yolda görünce modelleri farklı farklı. İstanbul şu anda taksi konusunda kümede bile kalamaz, ligden düşer. Demek ki sistem arızalı, değişmeli. Var olan plaka sahiplerine ellerinden alacağız demiyoruz ki.

*Bir taksi plakası 3-4 milyon civarında aşırı rant olan bir piyasa. Siz plaka sahibi ile taksicilik mi yapacaksınız rant mı, olan vatandaşa oluyor, direksiyon başındaki garibana oluyor.

*Sosyal güvenliği yok, para da kazanamıyor. Bugün evet deseler biz bu sistemi 1 yıla getirebiliriz, İstanbullunun taksiye ihtiyacı yok diyorlar, öyle şey olur mu?

*300 otobüsümüzün onayı var, 2 yıldır bekliyor onaylanmıyor. Şu batırmak istedikleri İETT bile 150 tane otobüs aldı kendi bütçesinden.2

İMAMOĞLU'NDAN TEKNE YANITI

*Bizim o işlerde işimiz yok, tamamen yalan dolan, tamamen uydurma. İBB’nin bir firmasının kimi zaman personel kimi zaman acil hizmete giden teknesini belli bir sayıda İBB Başkanı kullandı diye bunu haber yapan akıl sadece ben nereden tutarım diyen akıl. Zaten bu işler teftiş ediliyor bir şey çıktığı da yok.

"CAMİDE, KIŞLADA SİYASET OLMAZ"

FOX TV yayınında tıp öğrencileriyle iftarına değinen İmamoğlu, orada yaşadıklarını paylaştı.

Seçim sürecinde camiye gitmediğini şimdi de camilerden çıkmadığına yönelik söylemleri değerlendiren İmamoğlu, her camiye gidişini basın aracılığıyla paylaşmak durumunda olmadığını, bunu da doğru bulmadığını belirterek “İslam barış demektir. Yardım etmektir Ramazan ayı, paylaşma ayıdır. Siyaset yok ki orada. Siyaset camide, kışlada olmamalı” dedi.

"LOZAN VE MONTRÖ’NÜN ÖNEMİ BİR KEZ DAHA ANLAŞILDI"

İmamoğlu, şöyle devam etti:

*Lozan ve Montrö’nün önemi bir kez daha anlaşıldı. Orası bir barış denizi oldu ve bunun teminatı oldu.

*Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının hala sağladığı bu itibarı, önemi onlara borçluyuz, kuruluş ayarlarımıza borçluyuz. Benim ülkemin Cumhurbaşkanı diğer ülkelerdeki barışın da teminatı olmalı. Türkiye’nin sağlıklı durmasının temeli kuruluş ayarlarında gizlidir."

Küçükkaya, "İYİ Parti lideri Meral Akşener, İmamoğlu ve Yavaş aday olur mu?" şeklindeki soruya ‘Hayır olmaz’ diye bir durumumuz yok. Kılıçdaroğlu, altı genel başkanının inisiyatifine bıraktı işi. Orada çıkan karara uyacağız. ‘Cumhur ittifakı’ bileşenleri bizim adayımızı çok merak ediyor. Bizim önceliğimiz bu sistemin değiştirilmesinde ortaklaştırılması. Tayyip bey düşmanlığı üzerinden bir sistem değil bu" yanıtını verdiğini söyledi.

Küçükkaya, İmamoğlu'na bu yanıt hakkındaki yorumunu sordu.

"HER CHP'LİNİN CUMHURBAŞKANI ADAYI KENDİ PARTİSİNİN GENEL BAŞKANIDIR"

İmamoğlu, şu yanıtı verdi:

*Türkiye, siyaset tarihinde benim genel başkanım Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı sayın Meral Akşener çok önemli çok tarihi bir süreç yürüttüler.

*Özellikle 2018 öncesi, bir demokrasi mücadelesi sonucunda İYİ Parti'nin seçime girmesi için ortaya konan o çaba ve daha sonrasında Millet İttifakı'nın olgunlaşması, ardından yerel seçimdeki kazanımlar ve şimdi de her iki siyasi liderin 4 partiyi de katarak kurduğu o ortak akıl masasındaki 6 siyasi parti.

*Bir kere her CHP’linin adayı, bunu söyleyelim ki insanlar bakış açımızı anlasınlar. Ben de Cumhuriyet Halk Partiliyim. Her CHP'linin Cumhurbaşkanı adayı kendi partisinin genel başkanıdır, sayın Kemal Kılıçdaroğlu'dur ve benim de adayımdır. Tabii ki Türkiye'nin önünde bir süreç var.

*6 siyasi parti bir masaya oturmuş, ülke geleceği hakkında karar verecek ve meşakkatli bir yol, zor bir yol ilk defa denenen bir sistem. Kolay bir iş değil, çok tehlikelerle dolu, çok virajlarla dolu. Günün sonunda en doğru kararı vermek zorundalar.

*Peki biz uzaktan izleyecek miyiz, asla. Ben İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıyım. Yani halkın Türkiye'de 4'te birinin yaşadığı bir kentte, ekonomisinin yüzde 50'sinin olduğu bir kentte var olan Ekrem İmamoğlu, elbette ki bu sürecin teminatı olmak zorundadır, en fazla çalışanı olmak zorundadır.

*İstanbul'da ortaya koyacağı başarı ile en fazla motivasyonu sağlayacak kişilerin başında gelmelidir.

*Ülkeye anlatırken evet biz Millet İttifakı olarak İstanbul'da başardık, Türkiye'de de başaracağız diyen olmalıyız. Ankara'da, Adana'da Mersin'de başardık Türkiye'de de başaracağız demelidir.

*Dedirten kim bizler olmalıyız, biz bu sorumluluğun farkındayız. Dolayısıyla, 6 lider en doğru kararı vermek durumundadır. Bu zor yolculuğu çok iyi tasarlamak durumundadır.

*Biz de bu doğru kararın, doğru yolculuğun neferi gibi çalışmak zorundayız. Seçim sandıkta kazanılır.

*Türkiye gibi kritik noktalarda bu daha da zordur. Gecemiz gündüzümüze katıp çalışmak zorundayız.

*Biz 85 milyon için bunu yapmaya mecburuz. Ülkemizde liyakat sorunu var. Birinin istediği her şey oluyor. Devletin iyi bilen insanlarına ihtiyaç var.

İBB’DEKİ SORUŞTURMAYI CADI AVI’NA BENZETTİ

İBB’deki soruşturmayı cadı avına benzeten İmamoğlu, “Bir suçlu varsa suçunu elbette çeker, bunu herkes için konuşuyorum. İkincisi şu ana kadar 8 kişi. Aylar önce manşetler atıldı. 121 milyar lirası kayıp diye İBB’nin. 3 yıldır karaladılar, yerden yere vurdular, iftiralar attılar. Bu bakanın ilk hakareti de değil bana. Bu memleket adına utanç verici bir konuşma yapmıştır, 86 bin İBB çalışanını zan altında bıraktılar. Bugün gelinen ortada bir şey yok, fos çıktı. 100’e yakın müfettiş var oturtacak yer bulamıyoruz. Girmedikleri konu kalmadı. Bir şey bulmadan gelmeyin talimatı almışlar belli ki” diye konuştu.

Ramazan pidesinin sayısını arttırın talimatı verdiğini de kaydeden İmamoğlu, “Pide simgedir, sofranın bereketidir. Halk Ekmek imalatı başladı, çok güzel bir ekmek fabrikamız olacak. Adını da Ahmet İsvan koyacağız. İlk Halk Ekmeği kuran kişidir kendisi. Allah rahmet eylesin” dedi.

[old_news_related_template title="İmamoğlu’ndan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne tepki..." desc="İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu büyükşehire ait Yerebatan Sarnıcı’nın bir kısmına el konulmasına ve müzelerle ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne tepki gösterdi" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/01/iecrop/7f05f554-68ae-4e3f-804d-d0cd5aea9025_16_9_1648810106.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/imamoglundan-cumhurbaskanligi-kararnamesine-tepki-abesle-istigal-cok-kotu-bir-karar-7047661/"]