Kamera: Sinan TUNÇ

Milliyet gazetesinde Abdi İpekçi'nin yanında mesleğe başlayan, uzun yıllar Milliyet, Hürriyet ve Güneş gazetelerinde yazı işleri müdürlüğü ve köşe yazarlığı yapan Tufan Türenç, rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi görüyordu. Türenç 23 Nisan sabahı Ankara'da hayatını kaybetti. Türenç, Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyesiydi.

İstanbul’da Levent Camii’nde düzenlenen cenaze törenine, meslektaşları, ailesi ve çok sayıda seveni katıldı. Taziyeleri Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç kabul etti. Türenç, Ulus Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Cenazeye; eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Eski Galatasaray Yöneticisi Abdurrahim Albayrak, Prof. Dr. Mehmet Haberal, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, gazeteci Ertuğrul Özkök, Eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın eşi Berna Yılmaz, CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, iş insanı Aydın Doğan, Tarihçi İlber Ortaylı ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Cenaze törenine katılan isimlerden bazıları, SÖZCÜ mikrofonuna üzüntülerini şöyle dile getirdi:

"BABASININ BİZE BÜYÜK BİR EMANETİDİR"

TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk:

"Rahmetli Tufan Türenç ile çok eski bir dostluğumuz var. Çok değerli bir hekimin oğlu Tufan Türenç. Babasının bize büyük bir emanetidir. Hem arkadaşım, hem de babasından ötürü de kendisine karşı bir saygı vardır. Allah rahmet eylesin."

"GERİDE BIRAKTIĞI GÜZELLİKLERLE ANILACAK"

Cenaze töreninde yer alan Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ:

"Çok değerli bir arkadaşımızı, dostumuzu, Türk basınının en değerli kalemlerinden birisini kaybettik. Gerçekten çok üzgünüm. Tufan Türenç bey gerçekten çok iyi bir insandı. Onun boşluğunu nasıl dolduracağız bilmiyorum. Türk basınına uzun yıllar hizmet etti, çok değerli eserler kazandırdı. Gerçekten acı bir gün. Onu hep özleyeceğiz ama hep geride bıraktığı güzel şeylerle anılacak."



"KATKILARI ÖNEMLİ"

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı:

"Tufan beyle benim matbuatta hemen hemen hiçbir beraberliğim olmadı ama kültür hayatından tanıyorum. Batı musikisine ve Batı kültürüne açık yanı vardı ve çok ilgiliydi. Bu konuda katkıları önemli. Uzun zamandır hastaydı, üzülüyordum. Bu tabi kaçınılmaz bir sonuç, başımız sağ olsun."

"ÇOK ÜZÜLDÜM"

İş insanı Aydın Doğan:

"Tufan benim çok yakınımdı. Hem Hürriyet'te hem de Milliyet'te yakın çalıştık. İyi bir gazeteciydi, dürüsttü, sağlamdı. Çok üzüldüm. Mekanı cennet olsun."

"KİMSEYE TAVİZ VERMEDİ"

Basın Konseyi Yüksek Kurulu Üyesi de olan FOX TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk:

"Çok üzüntülüyüz. Bugünlerde çok aranılan bir gazeteci profili aramızdan ayrıldı. Ağabeyimizdi. Abdi İpekçi gibi çok önemli bir duayenin okulundan yetişmişti. Kalemini satmadı. Özgür gazeteciliğe inandı. Kimseye taviz vermedi, ödün vermedi. Gazeteciydi, gazeteci gibi yaşadı ve dimdik ayaktaydı, omurgalıydı. Rol modelimizdi. Çok üzgünüz. Böyle bir dönemde böyle bir gazeteciyi kaybetmek kötü."

"ÇOK KIYMETLİ BİR DEĞER"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel:

"Bugün, Tufan Türenç gibi Türk basını açısından son derece önemli bir ismi kaybettik. Kendisi gazeteci olmanın yanında gazetecilik meslek örgütüne de çok önemli katkıları olmuş çok kıymetli bir değer. Partimiz adına buradayım; ailesine, sevenlerine başsağlığı dileklerimizi ilettik. Tüm Türkiye'ye, duyduğumuz üzüntüyü ve başsağlığı dileklerimizi iletmek isteriz."

"ÇOK SAYGIN BİR GAZETECİYDİ"

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu:

"Tufan Türenç çok saygın bir gazeteciydi. Birçok gazeteciye de ağabeylik yaptı. Gazeteciliğin onuruna, bağımsızlığına ve tarafsızlığına da sadıktı. Anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Yakınlarına ve bütün basın camiasına başsağlığı ve sabır diliyorum."

"TUFAN AĞABEY ONLARDAN DEĞİLDİ"

Gazeteci İsmail Saymaz:

"Ben Tufan ağabeyle Hürriyet'te çalıştım. Çok saygı duyduğum bir büyüğümdü. Köşe yazarları, gazetenin ağır topları zaman zaman burunlarından kıl aldırmazlar. Muhabirlerle, genç arkadaşlarla çok muhatap olmamaya gayret ederler. Tufan ağabey onlardan değildi. Tufan ağabey genç gazeteci arkadaşlarıyla, misal benimle, özenli bir ilişki kurmaya gayret eden bir ağabeyimizdi. Bunu hiç unutmayacağım.

"AĞIR BEDEL ÖDEYENLERDEN BİRİ OLDU"

Tufan ağabey AK Parti iktidarının Hürriyet gazetesinde ilk üzerini çizdiği insanlardandı. Onun eleştirel düşüncelerini beyan etmesi yasaklandı ve köşesini kaybeden ilk gazetecilerden biri o oldu. O da bu dönemde ağır bedel ödeyenlerden biri oldu."

[old_news_related_template title="Gazeteci Tufan Türenç hayatını kaybetti" desc="Gazeteci yazar Tufan Türenç bu sabah Ankara'da hayatını kaybetti. Türenç, Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi görüyordu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/23/iecrop/05tufan130cm-2_16_9_1572486167_16_9_1650704078.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/gazeteci-tufan-turenc-hayatini-kaybetti-7092416/"]