Geçtiğimiz günlerde Çınar Kadınlar Derneği'nin Eskişehir Şubesinin açılışı sırasında, Eskişehir'de yayın yapan Es TV’nin muhabiri Meltem Karakaş Kaya, Çınar Kadınları Derneği Eskişehir Şube Başkanı Sema Nur Dilek ile röportaj yapmak istemiş, röportaj sırasında muhabirin şube başkanına, kadına şiddetle mücadele için nasıl bir yol izleyeceklerini ve İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasıyla ilgili ne düşündüklerini sorması üzerine araya giren Çınar Kadınlar Derneği kurucusu ve Genel Başkanı Hüseyin Akın, kadın muhabire engel olmak istemişti.

Es TV muhabiri Meltem Karakaş Kaya


SİYASETÇİLER, GAZETECİLER, SANATÇILAR DA TEPKİ GÖSTERDİ

Aynı zamanda Ankara Şehir Gazetesi ve internet haber sitesi sahibi de olduğu öğrenilen derneğin genel başkanı Akın, kadın muhabirin feministçe yaklaştığını söylemişti. Sosyal medyada da yayılan görüntüler sonrası, Çınar Kadınlar Derneği Kurucu Başkanı da olan Hüseyin Akın’a, siyasetçiler, gazeteciler, sanatçılar ve çoğunluğu kadınlardan oluşan çok sayıda vatandaş tepki gösterdi.

“KAMERA ŞAKASI BU GERÇEK OLAMAZ”

Kadın muhabirin kadın derneği açılışında röportajının engellenmesine tepkisini dile getiren sanatçı Demet Akalın, sosyal medya hesabından yaptığı ‘Kamera şakası bu gerçek olamaz’ paylaşımı ile tepkisini gösterirken, Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ise ‘“Feministçe davranışlarınızla bir yere varamayız” paylaşımında bulundu.

Gazeteci Can Dündar, “Ülkenin Cumhurbaşkanı, yanında gezdirdiği katiplere, soracakları soruları önceden verip cevapları ekrandan okursa, ülkenin her yerinde soru beğenmeyen ‘küçük Erdoğan’lar türer elbette. Ben daha çok susturulan dernek başkanının ezikliğine üzüldüm” paylaşımı ile tepkisini dile getirdi.

29 Ekim Kadınları Derneği Eskişehir Şube Başkanı Sibel Erenoğlu


“KADIN DERNEĞİNİN BAŞKANI KADIN OLMALIDIR”

29 Ekim Kadınları Derneği Eskişehir Şube Başkanı Sibel Erenoğlu da muhabirin engellenmesiyle ilgili olarak, “Bu olay sosyal medyada inanılmaz derece tüm kadınların ve kadınların bu nitelikte bir engellenmeyle karşılanmasına dair herkesin tepkisini çekti. Tabi bizim de gözümüzden kaçmadı. Röportajda verilen yanıtları dinlediğimizde ‘Nerem doğru ki’ sonucuna ulaşıyoruz. Tabiat boşluk sevmez ve o boşluğu dolduranın eğrisi mi doğrusu mu olduğuna da bakmaz. Burada görev kadınlara düşüyor.

Aklını, zekasını kullanacak, bu alanı kullandırtmayacak. Günü kurtaranlara izin vermeyerek topyekûn toplum yaşamını kurtaracak. Ayrıca kadın muhabir Meltem hanımı mesleğini ilkelerine uygun toplumdan yana yerine getirmesinden dolayı ayrıca kutluyorum. Ayrıca çok üzücü olan bir durumu da paylaşmak istiyorum. Kadınların derneğinin başkanı da kadın olmalıdır. Kadın haklarını ancak kadınlar savunur” diye konuştu.

“GEZİP TOZMAK İÇİN KURULMUŞ BİR DERNEK”

CHP Eskişehir Kadın Kolları Başkanı Fikriye Söğütlü ise tepkisini şu şekilde dile getirdi:

“Çınar Kadınlar Derneği açılışı için bize de davetiye geldi. O gün program yoğunluğumuzdan dolayı katılamadık. Sonrasında sosyal medyadan gördüğüm açılıştaki olaylar bizi üzdü. Kadın derneğinin genel başkanı bir erkekti. Kadın başkana sorulan sorulara ya kendisi cevap vermedi ya bu konularda bilgisi yoktu ya da konuşturulmadı.

Erkek başkan duruma müdahale etti. Biz bunu kabul etmiyoruz. Böyle bir şey kesinlikle olamaz. Bir kadın derneği kurulmuş ise bu dernek, kadın cinayetleriyle de ilgilenecek, kadın sorunlarıyla da ilgilenecek. ‘Biz bu konulara, sorulara cevap vermiyoruz. Biz feminist yaklaşımı yanlış buluyoruz’ gibi açıklama asla kabul edilemez. Açılışa katılmadığım için de çok memnun oldum. Bu kadın derneği değil, kadınların bir araya gelerek eğlenmek, gülmek, gezip tozmak için kurulmuş bir dernek olduğunu düşünüyorum.”