Bora ERDİN / SÖZCÜ



TBMM Mil­li Sa­vun­ma Ko­mis­yo­nu­’n­da, be­del­li as­ker­lik dü­zen­le­me­si­ni içe­ren, ka­nun ta­sa­rı­sı ka­bul edil­di. Gö­rüş­me­ler sı­ra­sın­da sür­priz bir de­ği­şik­li­ğe im­za atıl­dı. Son du­ru­ma gö­re be­del­li as­ker­lik­ten 1 Ocak 1988 do­ğum­lu­lar da ya­rar­la­na­bi­le­cek. Ge­rek­çe ola­rak da kır­sal ke­sim­de do­ğum­la­rın yıl­ba­şın­da nü­fu­sa ya­zıl­ma­sı gös­te­ril­di. Be­del­li as­ker­lik ya­sa­sı­nın ocak ayı iti­ba­rıy­la yü­rür­lü­ğe gi­re­ce­ği­nin açık­lan­ma­sı­nın ar­dın­dan 18 bin li­ra­lık üc­re­ti denk­leş­tir­mek is­te­yen­ler ise in­ter­net üze­rin­den ikin­ci el ürün sa­tı­şı­nı hız­lan­dır­dı. Ban­ka­dan kre­di al­mak is­te­me­yen ya da tak­sit­le­ri­ni öde­mek­te zor­la­na­cak va­tan­daş­lar, in­ter­net üze­rin­den ev ve ara­ba­la­rı­nı sa­tı­şa çı­kar­dı. An­cak evi ve ara­ba­sı ol­ma­yan ise ev­le­rin­de­ki kol­tuk, blen­der ve oyun­cak­la­rı­nı, dük­ka­nın­da­ki tost ma­ki­ne­si­ni sat­ma­ya baş­la­dı. Ba­zı­la­rı­nın üc­re­ti öde­ye­bil­mek için iş ma­ki­ne­si­ni bi­le sa­tı­şa çı­kar­ma­sı dik­kat çek­ti.

ÇOCUĞUN BEZİNİ BİLE SATIYORUM

51 bin li­ra­ya sa­tı­şa çı­ka­rı­lan iş ma­ki­ne­si­nin ila­nın baş­lı­ğın­da, “Be­del­li as­ker­lik için fi­ya­tı­nı dü­şür­düm” yaz­ma­sı dik­kat çek­ti. Be­del­li as­ker­lik pa­ra­sı­nı öde­mek için in­ter­net­te blen­de­ri sa­tı­şa çı­ka­ran va­tan­daş fi­yat ola­rak 999 li­ra be­lir­le­miş. İs­mi­nin ya­zıl­ma­sı­nı is­te­me­yen va­tan­daş, “A­bi ne var­sa ya­vaş ya­vaş sa­tı­şa çı­ka­rı­yo­rum. Oyun kon­so­lu, te­le­viz­yon hat­ta ço­cu­ğu­mun kul­lan­ma­dı­ğı bez­ler da­hil el­den çı­ka­rı­yo­rum. Ge­re­kir­se kol­tuk­la­rı da sa­ta­ca­ğım” de­di.
Öte yan­dan, in­ter­net üze­rin­den blen­derin 1000 li­ra­dan, uzak­tan ku­man­da­lı oyun­cak ara­banın 650 li­ra­dan, tost ma­ki­ne­sinin 999 li­ra­dan sa­tı­şa çı­ka­rıl­ma­sı dik­kat çek­ti. İn­ter­net si­te­le­rin­de ay­rı­ca be­del­li as­ker­lik üc­re­ti­ni denk­leş­tir­me­ye ça­lı­şan­lar mo­to­sik­let, cep te­le­fo­nu, jant-las­tik ve ke­ma­nı­nı bi­le sa­tı­şa çı­kar­dı.
Bu ara­da, be­del­li as­ker­lik üc­re­ti­ni denk­leş­tir­me­ye ça­lı­şan­lar ara­sın­da Kay­se­rili 29 ya­şın­da­ki Em­re Er­baş ise, be­del­li as­ker­lik için ge­rek­li 18 bin li­ra­yı öde­ye­bil­mek için 4 oda­lı 170 met­re­ka­re­lik evi­ni 164 bin li­ra fi­yat­la in­ter­net üze­rin­den sa­tı­şa çı­kar­dı.