Türkiye’nin ekonomi yönetimi, sıkı para ve yüksek faiz politikalarıyla başarı iddiasında bulunsa da, son veriler bu iddiaların gerçeklerle örtüşmediğini gözler önüne seriyor.

Mayıs ayı itibarıyla, şirketlerin kapanma oranları ve karşılıksız çek miktarlarındaki astronomik artışlar, ekonomik bir fırtınanın habercisi gibi duruyor.

Haberci deyince sanki kehanette bulunuyormuşum tadı veriyor ama ekonomi ile hobi olarak ilgilenen biri bile rahat görür daha fenasının geleceğini...

★★★

Biraz sayılara boğayım sizi...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, mayıs ayında kapanan şirket sayısının bir önceki yıla göre yüzde 50 arttığını belirtiyor.

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, karşılıksız çek tutarındaki yüzde 261’lik ve protestolu senet tutarındaki yüzde 181’lik artış, ekonomik dengesizliklerin boyutunu gözler önüne seriyor.

Dikkatinizi çekeyim, daha mayıs ayı kendisi... Esas temmuz ayında gelen ve gelecek vergilerin yanında fiyat artışlarıyla birlikte göreceğiz beterini...

★★★

Şimdi de bilimle harmanlayalım bu güzide resmi...

Mishkin’in “Finansal İstikrar ve Ekonomik Performans” çalışmasına göre, finansal piyasalarda güvenin azalması, kredi akışını ve dolayısıyla ekonomik aktiviteyi negatif yönde etkiler.

Yani Türkiye’deki bu artış, özellikle KOBİ’ler başta olmak üzere, işletmelerin finansmana erişiminde ciddi problemler yaşadığını gösteriyor ve bu durumun ekonomik büyüme üzerinde olumsuz etkiler yaratacak. Çok firma batacak!

★★★

Sıkıcı oldu değil mi? Oturmaya mı geldi, kırmayın beni... Ülkede sıkı para politikası uygulanırken, sıkılmamak hadimiz mi?

Nitekim Hazine ve Maliye Bakanı’nın uyguladığı sıkı para politikası, Friedman’ın “Para Talebi Teorisi”ne göre, para talebinin azalmasına ve dolayısıyla tüketim harcamalarının düşmesine neden olur.

Tüketim harcamaları düşerse firmalar ürettiklerini kime satacak sizce? Değerli Türk Lirası ile ihracat mı? Hadi canım sen de...

★★★

Bu durum, ekonomik politikaların yeniden değerlendirilmesi ve daha sürdürülebilir, kapsayıcı çözümler üretilmesi gerekliliğini ortaya koyuyor. Oysa aradığınız yönetime ulaşılamıyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.

Öyle faizleri artırıp, vergiler salıp, harcamaları kısmayıp “program çalışıyor” demekle olmuyor. Farklı bir patika izlesek de kafa değişmedikçe dönüp dolaşıp geleceğimiz yer burasıdır yine... Hem de daha fakir bir şekilde...