Yerel seçimlere doğru “Cumhur İttifakı”nda da hareketlilik var. Önceki gün Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile görüştü. AKP Genel Merkezi’ndeki görüşme saat 17.00’de başladı. Basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık bir saat sürdü. Fatih Erbakan, toplantının ardından parti genel merkezinden ayrılırken yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine görüştüklerini aktardı. “Ankara ve İstanbul’da bir ittifak olabileceğini söylemiştiniz. Bu görüşmede bu değerlendirildi mi?” sorusuna Erbakan, “Seçimle ilgili birtakım konular müzakere edildi ancak şu aşamada bu kadarıyla iktifa etmek daha uygun olur. Bizim de teşkilatımızla, yetkili kurullarımızla değerlendirmeler, istişareler yapmamız gerekir” yanıtını verdi. Erbakan, vakti geldiğinde ve gerekli görüldüğünde daha ayrıntılı bir açıklama yapılacağını ifade etti. “Yakın zamanda bir görüşme planlanıyor mu?” sorusu üzerine Erbakan, planlanmış bir görüşmenin olmadığını söyledi. Peki bu görüşmede ne konuşuldu?
Ankara koridorlarını yakından takip eden isimler şu bilgileri verdi:
“Yeniden Refah’ın İstanbul, Ankara konusunda ‘ittifak olabilir’ yaklaşımına karşılık Erdoğan’ın da üç büyük şehirde (İstanbul-Ankara-İzmir) destek istediği belirtildi... Erbakan’ın görüşme öncesinde bir büyükşehri Yeniden Refah’ta görmek arzusu vardı. Bu iller arasında Malatya, Erzurum, Bursa ya da Konya var. Bunlardan birisi Erbakan’ın gönlündeki... Ancak AKP cenahından tatmin edici bir teklif gelmedi. Süreci Erdoğan’ı ve kurmaylarının Erbakan’a önümüzdeki süreçte sunacağı teklif belirleyecek.”
Görüşme sonrası Yeniden Refah’a yakın isimlere “Geçen hafta ‘AKP’nin İstanbul adayı Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu olursa destek veririz’ dediğiniz konuşuldu. Bu doğru mu?” diye sordum. Yanıt çarpıcıydı:
“Bizim için Sayın Tevfik Göksu da Sayın Murat Kurum da aynı. Sonuçta AKP’nin adayları değil mi? Bugün AKP’lilere sorsak geçmişte hepsi Milli Görüş’çü. (Güldü) Bu isimler arasında bir tercihimiz yok. Bakın şunu da söylemekte fayda var: 14-28 Mayıs seçimlerinde tabanımızı beka konusunda ikna ettik. Bugünse durum farklı ve taban iş birliği konusunda kuşkulu. Yine de İstanbul ve Ankara’nın CHP’den alınması bizim için de önemli.”
Bu arada İstanbul’daki havayı koklamak için AKP’yi yakından takip eden önemli bir isimle konuştum.
Dedi ki: “Şu anda Tevfik Göksu’nun şansı yüzde 50, diğerlerinin toplam şansı yüzde 50. Tabanda Göksu ismi var. Yine de son söz Erdoğan’da.”
MHP, Şeyh Said konusunda sessiz!
Şeyh Sait meselesi... Cumhuriyet Devrimi’ne isyan eden, sonrasında asılan isim ve bu isim üzerinden yürüyen bir tartışma var. 7 Aralık’ta kayyum tarafından yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: “Şehrimizin trafik akışını büyük ölçüde rahatlatacak yeni çevre yolumuzla Diyarbakır’ımıza değer katıyoruz. Silvan yolunu Elazığ yoluna bağlayacak 12 kilometre uzunluğunda ve 50 metre genişliğindeki Şeyh Sait Bulvarı’nın yapım çalışmalarına başladık.”
Bu konuda partilerin tavrı önümüzdeki süreçte “siyaseti” etkileyebilir.
Neden mi?
31 Mart seçimlerine giderken, AKP’nin Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Şeyh Sait’e sahip çıktı “Şeyh Sait büyük bir alimdir, kanaat önderidir. Asıl bölücü bu ırkçı zihniyettir. Kimse Kürtleri bölücülükle suçlamasın. Bunlar yeniden geçmişte kalan acıları çatıştırarak ülkeyi kaosa sürüklemek isteyen bölücülerdir. Bu vatan ırkçılardan çok Kürtlerin vatanıdır (10 Aralık 2023/Amida Haber)” dedi.
Yine AKP Erzurum Milletvekili Abdurrahim Fırat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Şeyh Sait’e yönelik hakaret oluşturan sözler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Şeyh Sait’e yönelik yapılan eleştirileri terbiyesiz ve ahlaksız olarak değerlendiren Fırat, “Bazı terbiyesiz ve ahlaksız zevatın Şeyh Sait Efendi hakkında sarf ettiği beyanlar hakkında TCK hükümlerine göre hakaret oluşturan sözler nedeniyle suç duyurusunda bulunacağımızı ve Şeyh Sait Efendi sahipsiz olmadığı kamuoyuna beyan ederim” dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Şeyh Sait’e ilişkin hakaret edilmesine tepki gösterdi. X hesabından Kürtçe paylaşım yapan Bakırhan, “Şeyh Sait Kürt halkının onuru ve değeridir. Onun şahsına yönelik hakaret ve saygısızlığı kabul etmiyoruz. Hakaret edenleri de kınıyoruz” dedi. HÜDA PAR da yine Şeyh Sait çizgisinde durdu.
Bu konuda İYİ Parti İstanbul Milletvekili Salim Ensarioğlu, Şeyh Sait’in isminin Diyarbakır’da bir bulvara verilmesine ilişkin başlayan tartışmalar üzerine “Şeyh Sait’e yönelik ithamları şiddetle reddediyorum” şeklinde açıklama yaptı. Bu sözlerin ardından İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaparak Ensarioğlu’nun sözlerinin partiyle ilişkisi olmadığını belirtti. Zorlu, “Söz konusu paylaşımla alakalı, genel başkanımızın talimatlarıyla, gereken disiplin süreci ivedilikle başlatılmıştır” diye konuştu. Konuyu Zorlu’ya sordum ve şu yanıtı verdi: “Bu konunun milli birliğimize halel getirecek farklı bağlamlara çekilmesine izin vermeyiz. Bizim için aslolan Cumhuriyetin mirasının korunması ve Atatürk vizyonunun geleceğe taşınmasıdır. Ülkemizin her metrekaresinde Türk milletine mensubiyet duyan tüm vatandaşlarımız baş tacımızdır.” CHP lideri Özgür Özel de “Şeyh Sait hain mi kahraman mı?” sorusuna “ikircikli” bir yanıt verdi: “Şeyh Sait’e hain demem, kahraman demem sizi memnun edecekse... Şeyh Sait isyanının kendi konjonktüründe Cumhuriyet’e karşı bir ayaklanma olduğunu biliyorum. Bu ayaklanmanın bastırılması sırasında oluşmuş acılar, bugün bazı torunların kalbini acıtıyorsa, o acıya saygılı olmak gerekir.”
Bu konuda sessiz olan tek parti MHP! Devlet Bahçeli’nin bu konuda ne diyeceği önemli.
SONUÇ: 31 Mart’a giderken, iş birliği sürecini etkileyecek bir tartışma konusu Şeyh Sait.