SONAR’IN ANKETİNDEN ÇIKAN ÇARPICI SONUÇ:
Dün yazımı “110 sayfalık araştırmanın ekonomi, göç, sokak hayvanlarıyla ilgili sorularına verilen yanıtları sizlerle paylaşacağım” diye bitirmiştim. Evet...Hakan Bayrakçı’nın başında olduğu SONAR’ın “VIP Araştırması”nda dün CHP ile AKP arasındaki oy farkının 6.4 olduğunu duyurmuştum.
3 bin 712 kişiyle yapılan ankette “Erken genel seçim”le başlayalım.
SORU ŞU: Sizce erken genel seçim yapılmalı mıdır?
Ankete katılanların yüzde 51.4’ü “yapılmalı”, yüzde 42.1’i de “yapılmamalı” diye yanıt vermiş. Bu sonuçlar temmuz ayının... Peki bir ay önce yani haziran ayında erken genel seçim konusunda nasıl bir yanıt verilmiş? Yurttaşların yüzde 48.1’i erken seçime karşı çıkmış. Bir ay içinde yüzde 6 değişim yaşanmış ve erken seçim istemeyenlerin oranı azalmış. SONAR da bu sonuçla ilgili “Yapılmamalıdır diyenlerin oranının yüzde 6 azalması dikkat çekicidir” diye not düşmüş.
Geliyoruz ekonomiye...
SORU ŞU: Türkiye’nin en önemli sorunu sizce nedir?
Yanıt verenlerin yüzde 55.5’i ekonomi derken, enflasyon/hayat pahalılığı diyenler de 3.8. Toplamda halkın 59.3’üne göre ekonomi en büyük sorun. Sonrasında sırasıyla göç sorunu/mülteciler, adaletsizlik, terör, işsizlik vs... geliyor.
Burada SONAR’ın sonuçla ilgili değerlendirmesi önemli: “Uzun süredir ekonomi Türkiye’de toplum yaşamını etkileyen en önemli sorundur. Bu durumun bir yıl daha devam etmesi halinde iç siyasette ilginç ve önemli gelişmeler yaşanabileceği dikkate alınmalıdır.”
“Erken seçim” konusunda haziran-temmuz arasında yüzde altılık değişimi de göz önüne aldığımızda, ekonomi böyle giderse olası bir seçimin önünün açılacağı anlaşılıyor. Ki ankette “Ülke genelinde yaşanan ekonomik gelişmeler nedeniyle siyasi tercihinizi (oyunuzu) değiştirdiniz mi?” sorusuna verilen yanıt “önümüzdeki bir yıla” ışık tutuyor. Katılımcıların yüzde 28.2’sinin oyunu değiştirmesi de anlamlı bir veri olarak önümüze çıkıyor.
Ekonomiyle devam edelim.
SORU ŞU: Son bir yılda parasal durumunuzda bir iyileşme mi yaşadınız, yoksa gerileme mi yaşadınız?
Ankete katılanların yüzde 72.3’ü gerileme yaşadığını, yüzde 17.9’u aynı kaldığını, yüzde 8.7’si de iyileşme yaşadığını ifade etmiş.
SORU ŞU: Gelecek altı ay içinde sizce Türkiye ekonomisi iyiye mi gider yoksa kötüye mi gider?
Ankete katılanların yüzde 67.5’i kötüye gider derken yüzde 18.7’si iyiye gideceğini düşünüyor. Şimdi gelelim 3 bin 712 kişi üzerinden ekonominin durumunu en iyi özetleyen soruya.
SORU ŞU: Bu yaz tatile gidecek misiniz?
Ankete katılanların 70.8’i “Hayır gitmeyeceğim” yanıtını vermiş. Bu da Türkiye’de mutlu bir azınlığın tatil yapabildiğini bize gösteriyor. “Evet gittim” diyenlerin oranı yüzde 15.5, “Henüz gitmedim ama gideceğim” diyenlerin oranı da yüzde 12.4. Toplamda ankete katılanların yüzde 27.9’u tatil yapıyor ya da yapacak. Bu arada katılımcıların yüzde 66.2’si de tatil beldelerindeki fahiş fiyatlardan rahatsız olduğunu söylemiş.
SONUÇ: SONAR’ın anketinden çıkan sonuçlar önümüzdeki bir yılın çok önemli olduğuna işaret ediyor. Eğer ekonomide bir düzelme olmazsa erken seçimin yaşanma ihtimalinin yükseldiğini anlıyoruz. Karl Marks’ın şu tespitiyle bitirelim: “... İnsanlık kendi önüne, ancak çözüme bağlayabileceği sorunları koyar; çünkü yakından bakıldığında her zaman görülecektir ki, sorunun kendisi ancak onu çözüme bağlayacak olan maddi koşulların mevcut olduğu ya da oluşmakta olduğu yerde ortaya çıkar. (Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı, s. 24)”