Değerli meslektaşım Rıdvan Ertuğ’un gönderdiği bilgi notuna göre; küresel iklim krizi sadece devam etmiyor, aynı zamanda hız kazanıyor.
Deniz seviyeleri yükseliyor, gezegenin kara ve okyanusları ısınıyor ve tropikal siklonlar, orman yangınları, seller ve depremler, hayatları ve geçim kaynaklarını yok ediyor.
Akdeniz’de deniz sıcaklığı, iki aydır devam eden sıcak hava dalgaları sırasında, ortalamanın üç derece üzerine çıkarak 30 dereceye ulaştı.
★★★
Felaket habercisi doğa olaylarının biri, hafta sonunda İtalya’da aniden bastıran soğuk hava dalgası ve şiddetli fırtınalarla sona erdi.
Sicilya’da aylardır süren kuraklıkla boğuşuluyor. Pazartesi günü Ada’nın etrafındaki deniz yüzeyi sıcaklığı 27,3 ile 30,5 derece arasındaydı.
İtalya Meteoroloji Derneği Başkanı Luca Mercalli, yüksek sıcaklıkların çok büyük miktarda enerji yarattığını ve fırtınaların daha şiddetli olmasına yol açtığını söyledi. Akdeniz’in bir parçası olan Adriyatik Denizi’ndeki yüksek deniz sıcaklıkları, deniz tabanında veya yüzeyinde biriken çeşitli mikroalglerden oluşan kalın, sümüksü, beyaz-sarı bir madde olan deniz musilajının geniş bir şekilde yayılmasına neden oldu.
★★★
İtalya, coğrafi konumu, topoğrafyası ve yoğun nüfuslu Akdeniz kıyı bölgeleri gibi çeşitli kırılganlıklar nedeniyle Avrupa’nın iklim riski merkezlerinden biri olarak biliniyor. Ülke, son üç yıldır yıkıcı seller, toprak kaymaları, orman yangınları, rekor kıran sıcak hava dalgaları ve Dolomit Dağları’ndaki bir buzulun çökmesi sonucu 11 yürüyüşçünün ölümüyle karşı karşıya kaldı.
2023’te İtalya’da 378 aşırı iklim olayı yaşandı. Bu 2022’ye göre yüzde 22’lik bir artış anlamına geliyor. Meteoroloji uzmanı Mercalli, “Bu olaylar daha sık ve daha yoğun hale gelecek” diyor.
★★★
Ülkemize gelirsek;
Çoğu Akdeniz ülkesi gibi Türkiye de, iklim değişikliğinin etkilerine karşı oldukça savunmasız durumda. Son yıllarda sel, sıcak hava dalgaları, kuraklıklar, orman yangınları, heyelanlar ve aşırı rüzgar fırtınaları ülkeyi giderek artan sıklıkta ve yoğunlukta etkiliyor.
Gözlemlenebilecek en belirgin özellik; yaz sıcaklıklarındaki yaygın ve bunaltıcı artışlar.
Yaz sıcaklıkları özellikle Türkiye’nin batı ve güneybatı kesimlerinde aşırı oranda artıyor…
★★★
Herkesin cevabını merak ettiği soru şu:
İklim değişikliği 2024’te iyiye mi yoksa kötüye mi gidiyor?
2024’te atmosfere aşırı miktarda sera gazı ve karbondioksit emisyonu yaymaya devam ettiğimiz sürece, iklim değişikliği kötüleşmeye ve olumsuz etkilerini göstermeye devam edecek.
Peki, Türkiye sıralamada neden büyük kirletici konumunda?
Türkiye’de kent içi karayolu taşımacılığı ve kömür kullanımı başta olmakla birlikte, hava kirliliğini etkileyen en önemli faktör; araç yoğunluğu…
★★★
Sonuç itibariyle “küresel ısınma” gibi bir sorunu yumuşatmak istesek bile, bunu başaramayacağız. Açıkça söylemek gerekirse, iklim krizinin mevcut durumu iyi veya kötü değil, felaket niteliğinde.
Önlem alınmadığı sürece felaketin boyutunun her yıl biraz daha artacağını söylemek için kahin olmaya gerek yok!..