Bayramın üçüncü günü.

12 Nisan.

Antalyalılar şehri tepeden izlemek için Tünektepe Teleferiği’ne akın etti. Saat 17.20’de dokuz direkten beşincisi devrildi. Bir kabinin zemini koptu. Sekiz insan metrelerce yükseklikten kayalıklara düştü. 

Tatilde eşi ve çocuklarıyla Antalya’ya gelen ve teleferiğe binen Avukat Memiş Enes Gümüş hayatını kaybetti. Diğer 24 kabinde bulunan 174 kişi saatlerce havada mahsur ve asılı kaldı. Bir gün süren çalışmayla kurtarılabildiler. Gümüş’ün eşi ve iki oğlu dahil, 17 kişi yaralı kurtuldu.

Neyse ki başka can kaybı olmadı. 

159 KALEM NEDEN 19’A İNDİ?

Ön bilirkişi raporunda bakım ve onarımda eksikliklerin olduğu ileri sürülüyor.

Üç ay sürecek ağır bakımın 15 gün içerisinde bitirildiği savunuluyor.

159 kalem ağır bakım yapılması gerekirken, seçim gerekçesiyle 19’a indirildiği iddia ediliyor. 

Tüm kalemlerde bakım yapılsa kaza önlenir miydi?

Bakımı üstlenen Mega Tower’ın Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Tezcan, “Yapılmayan bakımın kazaya sebebiyet verdiğini düşünmüyorum” diyor. 

KASIM 2023’TE İSTİFA ETMİŞTİ 

CHP’li Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz ve dört şüpheli önceki gün tutuklandı.

Kocagöz, 23 Kasım 2023’e kadar, teleferik işletmesinden sorumlu olan Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ANET A.Ş’nin Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanıydı.

Geçen yıl istifa edip Kepez’den başkan adayı oldu.

Kocagöz’ün ayrılmasından bir buçuk ay sonra, 2 Ocak 2024’te ANET ile Mega Tower arasında bakım ve onarım sözleşmesi imzalandı. 

Teleferik, 19 Şubat-4 Mart arasında bakıma alındı. 

Kocagöz, bu tarihlerde seçim için sahadaydı. Ne yetkisi ne sorumluluğu vardı.

CHP’YE BEDEL ÖDETİLİYOR 

Kocagöz’e Kepez’i 30 yıl sonra CHP’ye kazandırmanın ve AK Parti’den almış olmanın bedeli ödetiliyor. 31 Mart’ta ağır hezimete uğrayan iktidar kazayı gerekçe göstererek, CHP’yi cezalandırıyor. 

Aslında bu plan Beşiktaş’ta, 29 kişinin can verdiği gece kulübü yangınından sonra ak-roller tarafından kampanyaya dönüştürülmüştü.

Fakat ön bilirkişi raporunda somut suçlama yöneltilmediği için Beşiktaş Belediyesi’ne hamle yapılmadı. 

Beşiktaş’ta hayata geçirilemeyen, şimdi Antalya’da uygulanıyor.

CHP’li belediye başkanlarını uyarıyorum.

Bu kapı bir kere açıldı.

6 ŞUBAT’TA TUTUKLANAN YOK

Kocagöz’ün tutuklanması siyasi bir karar olmakla birlikte çifte standardın kanıtıdır. 

İliç’te sekiz işçi göçük altında.

Madenin genel müdürü tutuksuz yargılanıyor.

Çorlu’da, 25 kişinin can verdiği tren kazasının olağan şüphelisi ve dönemin TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, TBMM’de Erzincan’ı temsil ediyor.  

6 Şubat depreminden sonra yalnızca bir belediye başkanı tutuklandı; o da müteahhidi olduğu bina yıkıldı diye!

Üç yıl önce Kastamonu, Sinop ve Bartın’daki selde 97 can gitti. Bir belediye başkanı bile yargılanmıyor. 

Sorumlu, AK Parti olunca...

“Fıtrat” deniyor.

Allahın takdiri sayılıyor.

Antalya’da, kazayla ilişkilendirilmeyen CHP’li başkan içeriye atılıyor. 

Bu, adaleti sağlamak değildir.

Teleferik kazasını bahane ederek, intikam almaktır.

Bilirkişi raporu: Bakım eksiklikleri var

Ön rapora göre 2017’de inşa edilen teleferiği ANET A.Ş. işletiyor. Bakım ve işletmesini Mega Tower A.Ş. yapıyor.

Rapora göre...

Direkteki kabin taşıyıcı sisteminin, üzerinden geçtiği makaralarda ‘sebebi anlaşılamayan deformasyonlar’ meydana geldi. 

Makara, metal aksama sıkıştı. Çekme yüküne dayanamayan sistem, direkteki flanşların (bağlantı elemanı) bağlı olduğu cıvataları kopardı. Direğin üst bölümü, çekme kuvveti sonucu kabinin altına çarparak, konstrüksiyonu kopardı. 

Kabindekiler aşağıya düştü.  

İKİ SENARYO 

Direğin devrilmesine ilişkin iki senaryo var.

Bir: Halatın makara içine sıkışması ile kesici anahtar görevini yapamadı. Halat, bu çekmeye bağlı olarak direğe basınç uyguladı. Flanşların cıvatalarının kopmasıyla direk devrildi.

İki: Cıvataların yükü taşıyamayıp kopması yüzünden direk devrildi.

KONTROL EDİLMEDİ Mİ?

Rapora göre 2017’den beri tesise ait iş emri formları günlük olarak tutuluyor. 

2024’ün ocak, şubat ve mart aylarının formları incelendiğinde, cıvataların korozyona uğrayıp uğramadığının kontrol edilmediği savunuluyor. Malzeme yorulması dikkate alınarak, belli aralıklarda cıvata, rondela, rulman gibi elemanların değiştirilmediği iddia ediliyor. Makaraların hangi periyotlarda değiştirildiğine dair tutanakların bulunmadığı ileri sürülüyor.

Raporun sonuç bölümünde bağlantı elemanlarının kontrolünün yapılmadığı ve eksiklikler tespit edildiği kaydediliyor. 

Makara ve cıvatalara bakılmamış 

Mega Tower Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Tezcan, 159 kalemlik ağır bakım için teklif hazırladıklarını ancak ANET’in 19 kalem için onay verdiğini belirterek, “Sayının yeterli olmadığını söyleyemeyiz” diye konuşuyor. 

Peki, 159 bakımın hepsi yapılmadığı için kaza meydana gelmiş olabilir mi?

Tezcan, “Yapılmayan bakım kısmının kazaya sebebiyet verdiğini düşünmüyorum. Hem makine mühendisi olmam hem de tecrübemden dolayı bunun mümkün olmayacağını düşünüyorum” diyor.

159 kalemlik bakım yapılsa ne olurdu?

“2-3 ay süre gerekirdi” diyor.

Yaptıkları 19 kalem içinde kazaya sebebiyet verecek eksikliğin bulunmadığını söylüyor.

Tezcan:

“19 kalemlik bakımda somun, cıvata ve benzeri materyallerin kontrolü ve bakımı yapılmamıştı. Teleferikteki makara ve makara sistemleri kontrol edilmemişti. Teleferik direkleri ve direkler arasındaki bağlantılara ilişkin bakım yapılmadı.”

SEÇİM İDDİASI

Mega Tower’ın otomasyon çalışanı Serkan Yellice “159 kalem içerisinde yerine getirilmeyen eksiklikler seçimden sonra tamamlanacaktı” iddiasında bulunuyor.

Yellice, tüm kalemlerde bakım yapılmış olsa dahi aynı kazanın meydana gelebileceğini savunuyor.

Yellice:

“Bu seneye kadar eksiksiz ağır bakım yapılmıştır. Yerel seçim olduğu için her sene yapılan ağır bakımın bölünerek yapılacağına kanaat getirdim. Ancak bana kesinlikle bu yönde bilgi verilmedi.”

Direklerdeki makaralar ve makara lastiklerinin her yıl düzenli değiştirilmediğini kaydediyor.

Beş kişi tutuklanarak, cezaevine gönderildi.

Tutuklama gerekçesi olarak bilirkişi raporunun yanı sıra “Yaklaşık üç ay süren teleferik ağır bakım işlemlerinin 15 gün içerisinde yapılması” gösterildi.

‘Seçimden önce bitirin’ demedik  

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz ve beş şüpheli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmaktan Antalya 4. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. 

Kocagöz 6.5 yıl teleferikle ilgili sorun yaşanmadığını söylüyor. Bakımlar hakkında bilgisinin bulunmadığını ifade ederek, “Bilgi alınacak diye adliyeye gelmiştim. Bu taleple karşılaşacağımı düşünmüyordum” diyor.

Kocagöz, bilirkişi raporunun hatalı olduğunu savunuyor.

“Görev yaptığım süre zarfında rutin ve ağır bakımlar eksiksiz yapılmıştır.” 

Avukatı Buğra Özçelik, Mega Tower ile yıllık bakım, onarım ve işletme ile ağır bakım ve onarım için iki sözleşme düzenlendiğini söylüyor. Şirketin bakımları gerçekleştirdiğini savunarak, şöyle diyor:

“Kazanın sebebi ön raporda belirlenememiştir. Soyut şekilde bazı bakım ve tadilatların eksik yapıldığı belirtilmişse de eksik olduğu söylenen hususların yerine getirildiği görülecektir.”

ÜÇ AY SÖZ KONUSU DEĞİL’

Kocagöz’den sonra ANET A.Ş.’de vekaleten genel müdür olan Ahmet Buğra Samsunlu ise 2 Ocak 2024’te Mega Tower ile bakım ve onarım için sözleşme imzalandığını belirtiyor. Yıllık bakımlarla ilgili ayrı bir sözleşme yapıldığını anlatıyor.   

Sözleşmenin bir yıl süreli olduğunu anlatan Samsunlu, “Bakım bir ay sürecekti. İlk 15 günü malzeme tedariği, sonraki 15 gün yapım işlemleriydi” diyor.

Samsunlu, Mega Tower’in sahibi Serdar Tezcan’ın teleferiğin sorun olmadan çalışabileceğine dair rapor verdiğini ifade ediyor.  

Samsunlu, şöyle devam ediyor: “Teleferiği 5 Mart’ta işletmeye başladık. Ağır bakımının üç ay yapılması gibi söz konusu değildi. Seçimden önce 15 günde bitirilmesi yönünde talimatımız olmadı.”