Bacayı sardı. Kargaşa, karışıklık, kaos komşuya hakim oldu. Komşuda yangın çıkartan bütün günahkarları ve bütün günahları temizleyecek formül yine komşunun kendisinden çıkacak. Ya çıkacak ya da komşunun evi hepten kül olacak.

Bölgesel çıkarlar.

Güvenlik hesapları.

Harman oldu.

Çaresizlik kabuk bağladı.

★★★

Belli ki, bütün dünya ve Ortadoğu yeni jeopolitik denge arıyor. Bu denge bulunup kuruluncaya kadar bizim komşu Suriye’de baş harf kuruluşları, ipleri başkalarının elinde birbirlerini boğazlamaya devam edecekler.

HTŞ. YPG.

ÖSO. PYD.

SMÖ. HAMAS.

HİZBULLAH.

IŞİD ve diğerleri.

Para için savaşıyorlar.

★★★

Sahte dolar.

Komşuda yangın bacaya ulaşınca peydahlandı, çoğaldı.

Sınırdan bize sızdı.

Sanki birisi sahte dolar bastı, kamyonlara doldurup komşuda vuruşanlara götürdü verdi. Onların ellerindeki sahte dolarlar bizim sınırdan geçip İstanbul Tahtakale’ye, döviz büfelerine, banka şubelerine kadar geldi.

★★★

Baş harf kuruluşları biri İdlib’e saldırıyor, öbürü Halep’i ele geçiriyor. Bakıyorsunuz asılında birbiri ile kanlı bıçaklı olan birleşip Halep’e birlikte saldırıyor. Birisi bir küresel gücün desteğinde devletleşmeye çalışırken, diğeri başka küresel gücün desteğinde kendine bir harita çizmeye uğraşıyor.

Ancak önce dolar!

Dolar alıyorlar.

Savaşıyorlar.

Dolar, ABD parası.

Her yerde geçiyor.

Ve herkeste var.

★★★

Bizim komşu Suriye, büyük küresel gücün Ortadoğu’daki politikalarına karşı çıkan bir ülkeydi. Büyük küresel güç eski başkanı 5 yıllığına yeniden seçti. Yeniden seçilen, henüz ulusal güvenlik stratejisini açıklamadı ama Ortadoğu’dan askerlerini çekeceğini söylemiş oldu. Ve ardından bizim komşu Suriye’de  büyük harf kuruluşları vuruşmanın şiddetini üç basamak birden yükseltiler.

★★★

ABD, Suriye’den askerlerini çekeceğini açıkladığı için ondan boşalacak yeri doldurmak için baş harf kuruluşlarını sahte dolarla yemleyerek bizim komşuda kargaşa, karışıklık, kaos büyüdü. Libya da Kaddafi de o küresel gücün Ortadoğu’daki politikalarına karşı çıkmıştı. Libya da parçalandı. Irak ise çoktan parçalanmıştı.

★★★

Rusya, Çin ve İran Suriye’de Beşar Esad yönetiminin arkasında durmaya devam edeceklerini açıkladılar. Dolar alıp vuruşan İran destekli milisler Suriye’ye Esad yönetimine yardıma koştu. HTŞ’nin ilerleyişi Hama’da durduruldu. YPG de Tel Rıfat’ı kaybetti.

★★★

Komşu yanıyor.

Biz aynı noktadayız.

Esad dedi.

Esed dedi.

Hain dedi.

En son; “gel görüşelim” dedi. Şimdi “Astana Antlaşması” demekteyiz.

★★★

Şu soru öne çıktı.

Esad, Türkiye’nin “gel görüşelim teklifini” kabul etmiş olsaydı; HŞT ile ÖSO bir olup Halep’e saldırmayı göze alabilirler miydi?

Böyle soru mu olur?

Esad, Türkiye’yi yönetenlerin ABD ile işbirliği yapıp Suriye yangınına benzin döktükleri için PYD, YPG’nin ve HŞT’nin Suriye’de güçlendiğini biliyor, yaşayarak gördü. Kaldı ki, komşuda yangın büyüyünce ABD, Fransa, İngiltere, Almanya; “Suriye öncülüğünde çözüm bulunması” çağırısı yaptı. Onlar da batı tipi Astana Modeli geliştirdiler.

★★★

Güneyde komşumuz Suriye kaos, kargaşa, karışıklık ortamına sürüklenmiş yanarken Kuzey’de iki komşumuz Rusya ile Ukrayna, “balistik füze boğazlaşması” noktasına getirildiler. Ukrayna’ya verilen füzelerin Rusya’nın şehirlerine (anakarasına) karşı kullanılması da onaylandı. Doğu komşumuz İran ise Hizbullah üzerinden İsrail ile son hesaplaşmasını yapmaya soyundu.

★★★

Dünya ve Ortadoğu yeni bir jeopolitik denge arıyor. Son tahlilde komşuda yangınının sönüp sönmeyeceğinde itfaiye teşkilatı güçlü olan küresel güç son sözü söyleyecek.

Çok aktörlü.

Çok boyutlu.

Büyük çatışma dönemine girdik. Ne doğusu ne batısı kendi evimiz en iyisi.

Yerli kart yenik düştü!

Yerli kredi kartları ile yurt dışından yapılan alışveriş, yabancı kredi kartlarıyla yurt içinden yapılan alışverişi geçti. Yani e-ticarette de dış açık oluştu. Yabancılar bulundukları ülkeden kredi kartları ile Türkiye’den ocak-ekim döneminde 137 milyar TL mal ve hizmet aldılar. Türkler ise kredi kartları ile yabancı ülkelerden ocak ekim döneminde 174 milyar TL mal ve hizmet aldılar. E-ticarette de dış açık oluştu. Kasım ayında ihracat da azaldı ve ithalat da arttı. İhracat yüzde 3.1 azalışla 22.3 milyar dolara geriledi. İthalat yüzde 2.4 artarak 29.7 milyar dolara çıktı. Dış dengede ayar tutmuyor. İç dengede de iyileşme olmadı.