Menzil tarikatı, liderleri Şeyh Muhammed Râşid Erol ‘un vefatından sonra ikiye ayrıldı. Erol’un oğlu Fevzeddin Erol, babasının yerine amcası Abdülbaki Erol’un geçmesine karşı çıktı. Sonunda dergahını Sivrihisar sınırları içinde bulunan Bilvanis çiftliğine taşıdı. Sakarya Nehri kenarında geniş araziler aldı. Kurduğu köye Buhara adını verdi. Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Menzil Köyü ise ağırlıklı olarak tarikatın merkezi konumunda. Amcaoğulları arasında anlaşmazlık başlayınca, Menzil’de bulunanlar soy isimlerini değiştirdi. Büyük dedeleri El Hüseyni’yi soy ad olarak aldılar. 

Yerel seçimlere ittifaksız giren CHP, 1977 seçimlerinden sonra Türkiye genelinde elde ettiği başarı ile birinci parti konumuna yükseldi. Adıyaman’da 1989 yılından bu yana ilk kez sosyal demokrat bir parti başarı gösterdi. 

AKP’nin kalesi olarak da bilinen Adıyaman’da, AKP müthiş bir yenilgiye uğradı. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinde 14 ay geçmesine rağmen halen kentte yıkılmayı bekleyen yüzlerce bina var. Kaldırılamayan enkazlar, bitirilemeyen TOKİ evleri, konteyner kentlerde yaşam müdahalesi veren halkın yaşadığı barınma sorunu, işsizlik ve hayat pahalılığı adeta vatandaşa “Bıçak kemiğe dayandı” dedirterek sandıklarda CHP’nin zafer ilan etmesine neden oldu.

SANDIKTAN CHP ÇIKTI AMA...

Adıyaman merkezde CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere 51.299 oy alırken AKP Belediye Başkan adayı Ziya Polat 28.285 oy aldı. Yeniden Refah Partisi adayı Nazif Atalay ise 14.173 oyda kaldı. 6 Şubat depremlerinin hemen ardından yıkılmış Adıyaman’da halkın acıları tazeyken yapılan milletvekilliği seçimlerinin sonuçları belleklerdeyken, yıllardır AKP’nin ve tarikatların kalesi olarak bilinen Adıyaman’da 31 Mart seçimlerinde ortaya çıkan sonuç şaşırttı.

Ancak çalışınca oluyor. 6 Şubat depreminin hemen ardından gerçekleştirilen seçimlerde sandıklardan AKP’ye çıkan oylar, çekilen halaylar ve patlatılan havai fişeklerle ülke gündeminde yer alan Adıyaman, özellikle gönderilen deprem yardımlarının kesilmesi ile büyük tepkilerin merkezinde yer aldı.

Tüm bu yaşananlara rağmen 31 Mart seçimlerinde AKP’nin yeniden seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak sanıldığı gibi olmadı. Deprem süresinde hiç Adıyaman’ı terk etmeyen CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere, halkın gönlünde taht kurmayı başarmıştı. Yaşanan ekonomik sıkıntılar deprem kenti Adıyaman’da dinmeyen acılar ve bitmeyen sıkıntılar halkın tepki oylarının da CHP’nin sevilen adayı Tutdere’ye gitmesiyle ve sandıklarda büyük farkla AKP’li belediye başkanlığı dönemini kapattı.

EN BÜYÜK İLÇEDE CHP YOK

Nemrut Dağı, Menzil tarikatı ile tanınan Türkiye’nin 19 ilinden daha büyük yüz ölçümüyle, merkez ilçeden sonra 195 bin nüfusuyla ilin ikinci büyük ilçesi Kahta’da CHP 31 Mart seçimlerine katılmadı. Aday gösterilmeyen ilçede AKP’den Mehmet Can Hallaç 14.617 oy alarak seçimin galibi olurken Yeniden Refah Partisi’nden Mehmet Şükrü Turanlı 8.444 oy ile ikinci parti, HÜDA PAR adayı Adem Yavuz 6.683 oyla üçüncü oldu.

Menzil Köyü’nün bağlı olduğu Akıncılar Beldesi’nde AKP’den İsmet Çetinkaya 558 oy alarak tekrar Başkan seçilirken beldeye bağlı Menzil şeyhinin köyünde sandıklardan açık ara ile AKP çıktı.  

CHP Adıyaman’da büyük bir zafer yaşarken, parti teşkilatının Kahta ilçesinde seçim süreci içerisinde ittifak görüşmelerinden sonuç elde edemeyince ilçe belediye başkanlığına aday olması beklenen CHP Kahta İlçe Başkanı Mustafa Celayer’in yeterli oy potansiyeli olmadığı için aday olmak istememesi üzerine seçimlere katılmadı. Bu durum Kahtalı seçmen tarafından AKP’nin seçimden zaferle çıkmasına neden olduğu yorumlanıyor.

CHP İl Genel Meclisi listesini hazırlarken 1. sıraya Nusret Söylemez, 2. sıraya İmam Bekçi, 3. sıraya Sabri Doğan ve 4. sıraya Adnan Özer isimlerine yer verdi. Oysa 7 isim yazılması gerekiyordu. CHP’de, “Nasıl olsa 7 üyelik kazanamayız” düşüncesiyle listeye 4 isim yazıldı. Oysa 5 üyelik kazanıldı. Ancak, listeye 4 üye yazıldığı için bir üyelik AKP’ye geçmiş oldu.

TARİKAT OYU SOL PARTİ’YE

Tarikat merkezi olan Menzil Köyü’nde ve tarikata ait devre mülklerin bulunduğu yerde 6 seçim sandığı kuruldu. Köyün bağlı olduğu Kahta’da CHP seçime katılmadığı için doğal olarak burada CHP’ye oy çıkmadı. Belki de en ilginci SOL Parti’nin Menzil’de 3 oy almasıydı. AKP, oyların 1.148’ini alırken, seçime katılan 14 siyasi partiye Menzil’den çıkan toplam oy sayısı ancak 51’i buldu.

Devlet içinde Menzil tarikatının destekçilerinin giderek arttığı da biliniyor. Yargıtay Başkanlığı için seçim yapılırken, haberlerde, “Menzilci Yargıtay üyeleri şunu destekliyor” haberleri insanın içini acıtıyor. Yargı mensuplarının bazılarının isimlerinin tarikat mensubu olarak adlandırılması yargıya olan güveni de zedeliyor. Yargıtay’ın başkanını yapılan onca tura rağmen bir türlü seçememesinin altında da yine tarikat söylentileri çıkıyor. Seçim, bir an önce Yargıtay’ın gündeminden kalkmalı...