Tarihi Selimiye Camii’nin altında bulunan Arasta Çarşısı, Eski Cami’nin yanında bulunan Bedesten Çarşısı ve Üç Şerefeli Camii yakınında bulunan Ali Paşa Çarşısı esnafları zor günler yaşıyor.
Neredeyse siftah yapmadan günü kapatan çarşı esnafları, dükkanlarının kira bedellerini de zar zor ödediklerini söyledi.
30 ARALIK'TA BAŞLADI
Sağlık Bakanlığı tarafından yurt dışından Türkiye’ye gelecekler için 30 Aralık’tan itibaren son 72 saat içinde yapılmış PCR negatif testi belgesi istenmeye başlandı.
Tüm sınır kapılarında zorunlu olarak yapılan uygulamanın ardından Kapıkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye gelen Bulgar turist sayısı yok denecek kadar azaldı. Bulgar Turistlerin gelmemesi, Edirne’de ticari hayatı durma noktasına getirdi.
Turistlerin en çok ziyaret ettiği kent merkezindeki tarihi çarşılarda yılbaşından bu yana yaprak kıpırdamıyor. Bir çok esnaf, işlerinin olmaması nedeniyle dükkanlarını bile açmıyor.
[old_news_related_template title="Edirne'ye Bulgar akını! Adım atacak yer kalmadı" desc="Bulgaristan'dan günübirlik alışveriş için Edirne'ye gelen turist sayısı her geçen artıyor. Corona virüsü salgınına rağmen gelen komşu vatandaşları, iğneden ipliğe çok sayıda ihtiyacını kentten karşılıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/06/iecrop/fotodha.edirne_16_9_1604655574.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/seyahat/edirneye-bulgar-akini-adim-atacak-yer-kalmadi/"]
DÜKKANLAR KAPANIYOR
Selimiye Arasta Dernek Başkanı Adem Bayrak, esnafların siftahsız dükkan kapattığını, böyle giderse kapanan dükkan sayısının artacağını söyledi.
Bayrak, “O günden sonra işlerimiz sıfır. Bulgar geliyordu. İyi kötü benden olmazsa diğer arkadaşlardan, Edirne içindeki esnaftan alışveriş yapıyordu. Ama girişte Bulgarlardan PCR testi istiyorlarmış. Bu PCR testi de 120 Levaymış. Arkadaşlarımızla yapmış olduğumuz telefon görüşmelerine göre bu büyük bir meblağ oluyor. Gelmiyorlar” dedi.
"EDİRNE TURİZMLE AYAKTA DURABİLİR"
Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, esnafın zor günler geçirdiğini söyleyerek, “Edirne’nin bir gerçeği var. Maalesef ki Edirne bir sınır kenti olduğu için her zaman söylediğimiz gibi ya yurt içinden ya da yurt dışından gelen turizmle ayakta. Edirne turizm ile ekonomisini çeviren bir şehir. Pandemi dolayısıyla maalesef ki iç turizmde bayağı düşüşler var. Bu sefer Yunanistan ve Bulgaristan’dan gelenlerle Edirne ekonomisi ayakta kalıyor. Aralık ayı yurt dışından gelen turistlerin giriş yaptığı bir aydır. Çünkü malum onlarda paskalya ve yılbaşı kutlaması vardı. Aralık ayı bayağı kötü geçti. Aralık’ın 30’undan sonra kapılardan PCR testi istenince Edirne’ye yabancı gelmemeye başlayınca ticaret bir nevi artık durma noktasına geldi” diye konuştu.
Arasta esnaflarından Fatma Kıral da zorunlu test uygulamasının ardından Bulgar turistlerin gelmemesiyle işlerin bıçak gibi kesildiğini belirterek, “Testler zorunlu hale getirildiğinden beri işlerimiz bıçak gibi kesildi. Şu anda hiçbir Bulgar müşteri gelmiyor. Şu anda esnaf olarak çok zor durumdayız. Kiralarımız çıkmıyor. Biz talep ediyoruz ki bu kiraları bizden almasınlar. Bu testler böyle devam ettiği sürece Bulgar gelmeyecek. Esnaf da çok zor durumda kalacak” dedi.
Esnaflardan Sabriye Özdemir de, işlerin olmaması nedeniyle çoğu esnafın dükkanını bile açmadığını anlattı. (DHA)
[old_news_related_template title="Edirne'de, Bulgarca anonslarla corona uyarısı" desc="Edirne'de Bulgaristan'dan gelen ziyaretçilerin rağbet gösterdiği pazar, çarşı ve AVM'lerde denetim yapan ekipler, Bulgarca anons yapıp maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulması konusunda uyardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/29/iecrop/bulgarca-anons-dha_16_9_1606633951.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/edirnede-bulgarca-anonslarla-corona-uyarisi-6146097/"]
[old_news_related_template title="Kur farkı eczanelerde kuyruk oluşturdu! Bulgarlar aspirini bile Türkiye'den alıyor" desc="Bulgaristan'da corona virüsü vakalarının son günlerde artış göstermesiyle birlikte günü birlik alış veriş için Edirne'ye gelen Bulgarlar, eczanelere akın edip aspirin almaya başladı. Geçen yıla göre bu yılın son üç ayında aspirin satışlarında Edirne merkezde yüzde 84 artış yaşandığını söyleyen Edirne Eczacı Odası Denetleme Kurulu Başkanı Şükrü Ciravoğlu, 'Hal böyle olunca fazlasıyla, 5'er 10'ar kutu alıyorlar diyebiliriz. Şu anda 100 miligramlık formları depolarda aspirin yok' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/07/iecrop/eczane-dha_16_9_1604780535.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kur-farki-eczanelerde-kuyruk-olusturdu-bulgarlar-aspirini-bile-turkiyeden-aliyor-6116261/"]