Devlet hastaneleri birçok yönden alarm veriyor.

Olgular, gereken önlemlerin acilen alınmaması halinde, yakında başta İstanbul olmak üzere ülke genelindeki devlet hastanelerinde çocuk doktoru bulmakta zorlanacağımızı gösteriyor.

CHP İstanbul Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ali Gökçek, geçtiğimiz günlerde açıklanan Tıp Uzmanlık Sınavı (TUS) yerleştirme sonuçlarında İstanbul’un birçok hastanesinde çocuk sağlığı ve hastalıkları kontenjanlarının boş kalması üzerine, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Gökçek, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya yönelttiği soru önergesinde, “Bugüne kadar uygulanan yanlış sağlık politikalarının karşımıza çıkardığı bu vahim tablo konusunda Sağlık Bakanlığı hiç vakit kaybetmeden gereken tedbirleri almalı, hekimlerin, uzmanların yıllardır dile getirdiği sorunlar süratle çözüme kavuşturmalıdır” dedi.

★★★

CHP’li Ali Gökçek önergesinde şu vahim tespitlere yer verdi:

“Geçtiğimiz günlerde açıklanan 2024 1. Dönem TUS sonuçları incelendiğinde, İstanbul’da birçok hastanede çocuk sağlığı ve hastalıkları kontenjanlarının boş kaldığı görülüyor. İstanbul genelindeki hastaneler için açılan çocuk sağlığı ve hastalıkları kontenjanlarının yarıdan fazlası boş kalmış, örneğin Bağcılar, Ümraniye, Samatya, Haseki, Okmeydanı gibi önemli Eğitim ve Araştırma Hastanelerimizin açtığı kontenjanlar hiç tercih edilmemiştir!

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde açılan 30 kontenjanın 28’i, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi’nde açılan 15 kontenjanın 13’ü, İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi’nde açılan 10 kontenjanın 9’u, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde açılan 16 kontenjanın 12’si, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde açılan 15 kontenjanın 12’si boş durumdadır.

★★★

Yüksek tazminatlı davalar, bir türlü önü alınmayan sağlıkta şiddetin günden güne artması, hekimlik mesleğini itibarsızlaştıran söylem ve eylemler, hekimlerin ekonomik ve özlük haklarının iyileştirilmemesi, bu tablonun başlıca sebebidir.

TÜİK verilerine göre İstanbul’da 16 milyona yakın nüfusun yaklaşık 4 milyonunu 18 yaş altı çocuklar oluşturuyor. Hal böyleyken, 4 milyona yakın çocuğumuzun yaşadığı İstanbul’daki hastanelerde çocuk sağlığı ve hastalıkları branşlarının hekimlerimizce neden talep görmediği, bu branşların hekimlerce talep görmesi için neler yapılabileceği konuları üzerinde ivedilikle çalışılmalı, İstanbullu çocukların sağlık hizmetine erişiminde yaşanabilecek olası aksamaların önüne geçilmelidir.”

★★★

Peki, çözüm nedir?

Onu da biz söyleyelim:

*Sağlıkta şiddet süratle önlenmeli.

*Hekimlerin insanüstü bir gayretle çalışmalarını gerektiren ağır iş yükü azaltılmalı ve uygar ülkelerdeki çalışma modelleri örnek alınmalı. Yeni düzenleme ile hekimleri hata yapmaya zorlayan koşullar düzeltilmeli.

*Özellikle sorumlu mevkideki kişiler, hekimlik mesleğini itibarsızlaştıran söylem ve eylemlerden uzak durmalı.

*Hekimlerin özlük hakları onlara insanca bir yaşam sağlayacak düzeye getirilmeli ve hekim göçünün önüne geçilmeli…

★★★

Bu önlemler alınmadığı takdirde parası olan aileler çocuklarını özel hastanelerde tedavi ettirir, olmayanların evlatları ise, uluslararası geçerliliği bulunmayan üniversitelerden nasıl alındığı meçhul diplomalarla ülkemize kapağı atan sığınmacı doktorların elinde kalır!..