Uluslararası Af Örgütü raporunda, muhaliflerin ve görgü tanıklarının ifadelerine yer verdi, 30 Eylül ile 29 Kasım arasında, beş yerde, 25'den fazla saldırının etkilerini incelediğini aktardı. Örgüt, bulguların, Rusya'nın uluslararası insan hakları hukukuna uymada ciddi başarısızlıklar içinde olduğunu gösterdiğini belirtti.

Foto: Reuters


Rusya saldırılarda sivillerin öldüğünü kabul etmiyor bunun bir savaş propagandası olduğunu savunuyor. Moskova, Suriye'de IŞİD ve diğer gruplara yönelik saldırılarını 30 Eylül'de başlatmıştı. Rusya bunu, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın talebi üzerine başlattığını söylemişti.

Foto: Reuters


Moskova, Batı tarafından desteklenen muhalif grupları hedef almakla da suçlanıyor. Af Örgütü raporunda, Rusya'nın hava saldırılarıyla ilgili araştırmalarını Humus, Hama, İdlib, Lazkiye ve Halep'te yaptığını belirtti.

Foto: Reuters


Örgüt, aralarında insan hakları eylemcileri ve doktorların da bulunduğu 16 görgü tanığıyla telefon veya internet üzerinden görüştüğünü belirtti. Bunun yanında saldırılarla ilgili görüntü ile ses kayıtları edindiğini ve silah uzmanlarının da görüşlerine başvurduğunu söyledi.

Foto: Reuters


Raporda saldırılarla ilgili detaylara yer veriliyor. Örneğin örgüt, 29 Kasım'da İdlib Eyaleti'ndeki Ariha'da bir pazar yerine saldırıda 49 sivilin öldüğünü ve birçok kişinin de yaralandığını belirtiyor. Af Örgütü, görgü tanıklarının anlattıklarının ve insan hakları eylemcilerinin araştırmalarının bombalanan yerin yakınlarında askeri bir hedef olmadığını gösterdiğini savundu.

Foto: Reuters


Rus yetkililer raporla ilgili henüz bir açıklama yayımlamadı. Kremlin daha önce, bu tür raporların, Suriye'deki operasyonlarının itibarını sarsmak için yapıldığını söylemişti.

BBC