Enerji Bakanlığı, 3. Nükleer Santral'in, Kırklareli'nde bulunan İğneada ilçesine yapılacağını duyurdu. Enerji Bakanlığı Çinliler ve Amerikalılar ile Mutabakat zaptı imzalandığını açıklandı.

Bu açıklamanın hemen ardından tepkiler de gelmeye başladı. Nükleer Karşıtı Platformu Sekreteri Hüseyin Önder “bombaların engellenemediği dönemde bunun açıklanması düşündürcü” dedi. İTÜ’den Prof.Dr. Atilla Özgener ise “Teknik olarak bölge nükleer santrale uygun ancak Amerika’da bu işler halk ile uzlaşı içinde yapılıyor” dedi.

İSTANBUL'UN DİBİNDEKİ CENNET

Nükleer Santral Avrupa'nın en büyük Longoz ormanlarının bulunduğu  İğneada Milli Parkı'nın yakınlarına inşa edilecek. Yaz aylarında turist akınına uğrayan İğneada, İstanbul'a kuş uçuşu yaklaşık 120 km mesafede bulunuyor. Kırklareli'nin Demirköy ilçesine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan İğneada Longoz Ormanları toprak yolları, heybetli ağaçları, kuş sesleri, yer yer su birikintileri ve yeşil çayırlarıyla sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da bir numarası.



Uzmanlara göre dünyada bu kadar zengin ormanların sayısı az. Kırklareli'ndeki longoz, diğer longozlara göre büyük ve aha zengin. 671 tür bitki, 481 kuş, 61 tür memeli, 28 tür tatlı su balığı, 311 tür böcek, 25 tür sürüngeni içerisinde barındıran İğneada Longoz'u, bünyesinde 5 adet de göl barındırıyor. Ormanlar nesli tükenmekte olan pek çok hayvan ve itkiye de evsahipliği yapıyor. Örneğin Ak kuyruklu kartallar Türkiye'de sadece 3 bölgede var ve sayıları 10 civarında.



İğneada tehlike altında!

İğneada tehlike altında!


Longoz (Subasar Ormanı) Nedir?

Longoz, denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan bir özel ekosistemdir. Yalnızca belirli ağaç (örneğin, dişbudak, kızılağaç, vs), bitki (örneğin, göl soğanı, su menekşesi, vs) ve kuş (örneğin, kara leylek, balıkçıl, vs) türleri bu yaşam ortamını tercih ederler.

Ülkemizde 3 Longoz Ormanı (su basar) var. İğneada Longozu 2 bin 511 dönüm büyüklükle, Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyüğü. Ülkemizde İğneada Longozunun yanı sıra Sakarya Karasu Acarlar Longozu ve Sinop Sarıkum Longozu yer alıyor.