ASUMAN ARANCA/ANKARA
Genel Yetenek, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri alanlarında soruların sızdırılmasına karşın yalnızca Eğitim Bilimleri sınavının iptal edildiği belirtilen iddianamede, iptal edilmeyen genel kültür ve genel yetenek sınavlarından aldığı puanlarla atanan isimlerin bulunduğu belirtildi. İddianamede, "KPSS Sınavında Eğitim bilimleri, Genel kültür ve Genel Yetenek alanları sorularının sınavdan önce elde edilerek dağıtıldığı jandarma kriminal, emniyet bilişim uzmanlığı, TÜBİTAK raporları, şüpheliler ikrarı, müşteki ve tanık beyanlarına göre kesin ve nettir" denildi.

1 SORU DAHİ ÇOK ÖNEMLİ
Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman tarafından hazırlanan 1235 sayfalık iddianamenin detaylarına Sözcü ulaştı. Eski YÖK Başkanları Ünal Yarımağan ve Ali Demir'in de şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Genel Sekreteri Mehmet Hanefi Sözen örgüt lideri olarak gösterildi. İddianamede, ilk önce KPSS sınavının ne olduğu, hangi sınava hangi tür memurluk için girildiği anlatılarak "(KPSS) Bir doğru cevabın bile çok kıymetli olduğu, bir doğru cevapla dahi binlerce adayın önüne geçilip kamu görevine atanabilmenin yolunun açıldığı sınavdır" ifadeleri kullanıldı.

SIZMA KESİN VE NET
İddianamenin girişinde şöyle denildi:
"10 Temmuz 2010 tarihinde yapılan KPSS'de yaşananlara ve suç teşkil eden eylemlere geçmeden önce şu hususu belirtmek gerekirse, bu sınavdaki Eğitim bilimleri, Genel kültür ve Genel yetenek alanları sorularının sınavdan önce elde edilerek dağıtıldığı jandarma kriminal, emniyet bilişim uzmanlığı, TÜBİTAK raporları, şüpheliler ikrarı, müşteki ve tanık beyanlarına göre kesin ve nettir. Yüksek Öğretim Denetleme Kurulunun hem Eğitim Bilimleri hem de Genel Yetenek alanı sorularının birlerce adaya ulaştığına ilişkin raporuna rağmen sadece Eğitim Bilimleri alanı sınavı iptal edilerek tekrarlanmıştır ve bu nedenle birçok adayın genel kültür ve genel yetenek puanına göre devlet memurluğu kadrolarına atandığı görülmüştür"

ORTAK ÇALIŞMA İLE DAĞITILDI
İddianamede, TÜBİTAK bilirkişilerinin, Isparta Yalvaç'lı öğretmen Baki Saçı’nın bilgisayar hard diskinde Eğitim Bilimleri, Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının sınavdan önce bilgisayara kaydedildiğinin ve soruların sınav tarihinden en az 2 hafta öncesinde sızdırıldığını tespit ettikleri belirtildi. Şüphelilerin 10 Temmuz'daki sınav öncesinde 1-9 Temmuz tarihleri arasındaki HTS Kayıtlarına ilişkin rapor için iddianamede şu değerlendirme yapıldı:
"Rapora göre her adaya aynı sayıda sorunun fiziki/dijital olarak verilmediği, farklı sayıda soruya fiziki/dijital/bir yerde ortak çalışma ile vakıf olunduğu ve sınavdaki tüm soruların elde edilmesine rağmen bazı adaylara soruların tamamının verildiği bazı adaylara ise soruların kısmen verildiği/paylaşıldığı/vakıf olunduğu anlaşılmaktadır. Bunun amacının ise tüm adayların aynı sayıda doğru yapmasıyla oluşacak şüpheyi artırmamak olduğu kanaatine varılmıştır. (....)

HTS KAYITLARI AYNI KİŞİYE ÇIKTI
3227 adaydan 1970'inin kendi aralarında telefon irtibatının bulunduğu, şüphelilerin; soruları dağıtan ve operasyondan önce yurtdışına firar eden Mehmet Hanefi Sözen’e kadar ulaşan telefon irtibatlarının olduğu (% 61), 1148’inin akrabalık bağının bulunduğu (% 35,5), bunlardan 896 adayın karı-koca olduğu(% 27,7), 2690’ının aynı kurum/firmada çalıştığı (% 83,3), 10 ve üzeri adayın çalıştığı iş yeri kaydı baz alınarak yapılan değerlendirmede ise 167 kurum/özel şirkette 2039 adayın çalıştığı(% 63,1), 1136 adayın aynı adresleri, 217 adayın aynı site veya apartmanı iletişim adresi olarak beyan ettikleri(% 41,9), 1175’inin yüksek başarıya rağmen tekrarlanan sınava katılmadığı(% 36,4), 2052 adayın tekrarlanan sınava katıldığı 1999’unun puanını düşürdüğü (%97,4) anlaşılmıştır.

HEP AYNI BAHANELER
KPSS Eğitim Bilimleri alanı sınavına girip yüksek başarı gösteren 3227 adaydan 1175 i 31.10.2010 da tekrarlanan sınava girmemişlerdir. İlkinde Genel Yetenek, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri testlerinin üçünde de yüksek net yapmalarına rağmen tekrarlanan Eğitim Bilimleri testine bu adayların katılmamaları doğal ve beklenen bir durum değildir,hayatın olağan akışına tamamen aykırıdır. Tekrarlanan Eğitim Bilimleri sınavı,ilkine göre daha kolaydır, iptal edilen ve tekrarlanan sınavına ikinci kez giren 2052 adaydan 35’i netini artırırken 18’i aynı neti almış ve 1999 kişi netini düşürmüştür. Aynı amaca yönelik tekrar edilen ve daha kolay olan bir sınavda adayların %97,4’ünün netlerini düşürmesi olağanüstü bir durumdur.Şüpheliler ifadelerinde bu olağanüstü düşüşü genelde moral bozukluğu, yorgunluk,yolculuk,rahatsızlık gibi standart kalıpsal nedenlere bağlamışlardır ki yüksek başarılı 1999 kişide böyle bir gerekçenin olması hayatın olağan akışına aykırı olduğu aşikardır.