İzmir'deki Suriyeliler için çözüm bulundu. Sayıları yüzbinlerle ifade edilen İzmir'deki Suriyelilerin, artık Halkapınar'daki Atatürk Stadyumu’nda toplanacakları bildirildi. Ayrıca İzmir Valiliği'nin verdiği kararla birlikte şehre giriş yapmak isteyen Suriyeliler için giriş-çıkışlarda polis kontrol noktaları oluşturulacak. İzmir'deki Suriyeli sayısı resmi rakamlara göre sayıları 68 bin 700, gayri resmi rakamlara göre ise 500 binlerle ifade ediliyor...


KAPSAMLI ARAŞTIRMA

AFAD ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yetkilileriyle yapılan görüşme sonrası alınan bir dizi önlem hayata geçirilmeye başlandı. İlk adım olarak, parklarda yaşayan Suriyeliler üzerinde polis araştırma yaptı.


Buna göre kalacak yeri olmayanlar tespit edildi. Bunlar polislerce Atatürk Stadı’nın bulunduğu bölgeye götürüldü. Ayrıca pasaportu olsa dahi, yurtdışına Kaçak geçiş yaparken yakalandığı saptanan kişiler, yine bırakılmayıp polislerce aynı bölgeye götürüldü. Ayrıca, Yunan adalarına kaçak geçiş için bekledikleri saptanan kişiler de yine toplandı. Toplanan bu Suriyelilerin, daha iyi yaşam şartlarını sağlayan çadırkentlerin bulunduğu illere otobüslerle götürüldükleri öğrenildi.


İZMİR'E GİRİŞ-ÇIKIŞLARDA POLİS KONTROLÜ


İzmir girişlerine polis ve Jandarma kontrol noktaları oluşturmaya başladı. İlk uygulama İstanbul-İzmir Karayolu’nun bornova girişi Sabuncubeli mevkiinde hayata geçti. Polis ve jandarma şüphelendiği araçları durdurup arama yaptı. İzmir’in diğer girişleri Kemalpaşa ve Menemen bölgelerinde de aynı uygulamanın başlayacağı bildirildi.


‘İNSAN TACİRLİĞİNE İZİN YOK’


Kentteki Suriyelilerin  İzmir’den üçüncü bir ülkeye kaçışın kolay olduğu gibi bir algı yarattığını söyleyen İzmir Valisi Mustafa Toprak, buna izini vermeyeceklerini belirtti.Vali Toprak, “Ellerinde valizleriyle insan  tacirlerini beklediklerini biliyoruz. Bizler buna izin vermeyeceğiz. Çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırıcağız. Suriyelilerle değil, insan tacirleriyle, çetelerle mücadele ediyoruz” dedi.

DHA