Başak KAYA / ANKARA

Türkiye 1 Kasım’da yeni bir seçime giderken, CHP'ye yabancı bir şirketten ulaşan algı anketinde, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçmen üzerindeki olumlu algısının 7 Haziran'dan bu yana yüzde 5 oranında arttığı saptandı.

Kılıçdaroğlu'nun olumlu algısı, 18-29 yaş grubunda yüzde 7, Doğu'da yüzde 13 ve HDP seçmeninde ise yüzde 22 oranında yükseldi. Bu algının MHP seçmenine yansıma oranı da yüzde 9 oldu. Araştırmada CHP'ye "katı olmayan MHP seçmenlerine yönelme" tavsiyesinde de bulunuldu.

HEDEF MHP SEÇMENİ

MHP'ye oy vermiş olan ancak yeni seçimlerde aynı partiye oy verme konusunda tereddüt yaşayan bu seçmenin Orta Anadolu, İstanbul ve Akdeniz'deki eğitimli ve 30 yaş altı seçmen kitlesi olduğu belirtildi.

Araştırmada, yeni seçmen kazanılabilmesi amacıyla seçim kampanyasının Cumhurbaşkanı Erdoğan ya da Başbakan Ahmet Davutoğlu karşıtı bir kampanyaya dönüştürülmemesi ve AKP’nin 13 yıllık icraatlarının eleştirilmesine yönelik olması gerektiği de not edildi.

TEK İSİM O

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak'ın çalışması, siyasi liderler arasında 7 Haziran'dan bu yana olumlu algısı yükselen tek ismin Kılıçdaroğlu olduğunu ortaya koydu. Tüm seçmen içinde Kılıçdaroğlu hakkında olumlu görüş belirtenlerin oranı yüzde 32'den yüzde 37'ye yükseldi. Aynı oran erkek seçmenler içinde yüzde 4 artışla yüzde 35'e, kadın seçmenler içinde yüzde 5 artışla yüzde 39 oldu.

Olumlu algının 45 yaş üstü seçmende yüzde 2 artarak yüzde 39'a yükseldiği, 30-44 yaş arası seçmende ise yüzde 6 artışla yüzde 36'ya çıktığı belirlendi. CHP'nin 7 Haziran seçimlerinde ulaşmakta en zorlandığı yaş grubu 30 yaş altı genç seçmende de bu algılamanın ortalamanın üstünde arttığı belirtildi. Bu oran 18-29 yaş grubunda yüzde 7 artışla yüzde 37'ye yükseldi.

İSTANBUL'DA DÜŞTÜ

Olumlu algı İstanbul'da yüzde 3 oranında düşerek yüzde 33'e gerilerken, Batı Anadolu'da yüzde 6 oranında yükselerek yüzde 41'e, Orta Anadolu'da yüzde 7 artarak yüzde 40'a ve Doğu Anadolu'da yüzde 13 oranında artarak yüzde 29'a ulaştı.

Bu algının her 3 partiye oy veren seçmen kitlesinde de arttığı belirtildi. HDP seçmeni içinde Kılıçdaroğlu'nun olumluluk algısı yüzde 22 oranında artarak yüzde 41'e, MHP seçmeni arasında yüzde 9 artarak yüzde 25'e, AKP seçmeni arasında ise yüzde 6 artarak yüzde 10'a yükseldi.

İNSANA DOKUNAN PROJE

SÖZCÜ’ye açıklamalarda bulunan Başdanışman Toprak, "Biz bu seçimde de insanı merkez alacağız, nasıl bir Türkiye özlemimiz olduğunu anlatıp oy isteyeceğiz. Bugün karşımızdaki hükümet bir seçim hükümeti değil, aldatmacadır. Hiçbir kadrosu değişmeyen bir seçim hükümeti olamaz. AKP 7 Haziran’da da kampanya finansmanını hiçbir şekilde ortaya koymadan bir kampanya yürüttü. Harcadığı para ile yaptığı işler arasındaki farkın büyüklüğü görüldü. Biz ise siyaset kaynağının hep şeffaf olmasını savunduk. Bu seçimde de tüm gücümüzle ve heyecanımızla meydanlarda olacağız. İnsanlara dokunan projelerle oy isteyeceğiz" dedi.