FOTO:Reuters


Ali GÜLEN /FRANKFURT

Almanya Başbakanı Angela Merkel, göçmen politikası konusunda "ikna için" Türkiye’ye Ermeni dosyasını da getirdi. O dosyalara göre; Ermeni soykırımı yasası bekletilecek. Türkiye güvenli ülke ilan edilecek, istenmeyenler bize geri verilecek ama Kürt iltacacılar iade edilmeyecek.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile göçmenleri konuşurken, Ermeni ve Kürt dosyalarını da masaya koyacak. Alman diplomatlarca titizlikle hazırlanan bu iki dosya, göçmen çözümüyle birlikte ele alınacak. Merkel bugünkü ziyaret için beraberinde sözde Ermeni soykırımı ile ilgili dosyayı da getiriyor. Alman yetkililer; Alman Meclisi’nin bununla ilgili onayı daha da erteleyebileceği konusunu, "karşılık olarak bir şeyler alma umuduyla" pazarlık masasına koyacağı belirtiliyor.

"KÜRTLERİ SİZE İADE ETMEYİZ"

Almanya'da Türkiye’nin mülteciler için güvenli ülke ilan edilmesinin de Alman tarafı için çok önemli olduğu vurgulanıyor. Başbakan Merkel ve Başbakan Yardımcısı Gabriel'in bu konuya özel önem verdiği bildiriliyor. Türkiye ise "Tüm göçmenleri geri gönderirler" diyerek çekinceli duruyor. Çünkü "güvenli ülke ilan edilmek" demek, geri kabul anlaşmasıyla birlikte istenmeyen tüm mültecileri geri almak anlamına geliyor.

Alman siyasiler, Türkiye’nin güvenli ülke ilan edilmesinin özellikle çoğu PKK'lı olan Kürt iltacıcılar için sakınca doğurabileceğini de düşünmeye başladı. Böyle bir durumda onların da iade edilmesi gerekeceğinden, buna engel olmak için çalışmalar yapılıyor. Ankara ile bu konunun da bu görüşmede netleştirileceği konuşuluyor.
Öte yandan, Alman Der Spiegel Dergisi, AB’nin göçmenler yüzünden Türkiye ve Erdoğan’a muhtaç olmasını iğneleyici bir dille yazdı.

"KENDİNİ SULTAN SANIYORDU“

Erdoğan’ın, geçen hafta Brüksel’deki Avrupa Konseyi toplantısında, 8. katta misafir olduğunu unutup AB’li liderlere ev sahibi muamelesi yaptığını belirten dergi, "Bir kaç kelimeden sonra Erdoğan, donatılmış masaya diğer AB üyesi ülkelerin temsilcilerini davet etti. Kendisi misafirdi ama ev sahibi gibi davranıyordu. Katılanlardan biri, kendisini Sultan sanıyor ve öyle  davranıyordu, yorumunu yaptı" diye yazdı.

"TÜRKİYE HEP DİLENİRDİ AMA..."

Yıllardır Türkiye’nin, AB kapısında hep dilenen ülke konumunda olduğunu ama şimdi kartların farklı karıldığını belirten Der Spiegel, Suriye’den 2 milyondan fazla göçmenin geldiğini ve Erdoğan’ın da, bu göç yolunun bekçisi olduğunu belirtti.

"HRİSTİYAN DEMOKRATLAR DÖNDÜ"

Haberde; AB’nin Erdoğan’ın önüne kırmızı halı serdiği, yeni bir plan hazırlandığı ve AB’nin Türkiye’ye maddi yardım yapacağı vurgulandı. Ayrıca Türk vatandaşlarına vizenin kaldırılması uygulamasının bir yıl öne çekilmesi, yeni başlıkların açılması ve AB üyeliği konusunda ilerleme sözlerinin özellikle Hristiyan Demokratlar için çok acı bir dönüş olduğu yorumu yapıldı.

Al şu parayı fazla konuşma!..

Al şu parayı fazla konuşma!..



Akademisyenlerden Merkel’e mektup!

Akademisyenlerden Merkel’e mektup!