Başbakan Ahmet Davutoğlu, İsmet Yılmaz'dan boşalan Milli Savunma Bakanlığı görevine Vecdi Gönül'ün getirildiğini açıkladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'ı ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan şöyle konuştu: "Geçmişte bu konuda tecrübesi, birikimiyle temayüz etmiş olan ve Milli Savunma Bakanlığı görevi de yapmış olan Sayın Vecdi Gönül'ü Milli Savunma Bakanlığı görevine dün itibariyle Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Bugün de işlemler tamamlanıyor."

BAKAN TBMM DIŞINDAN

AKP'li Vecdi Gönül, 2002-2011 yılları arasında Milli Savunma Bakanı olarak görev yapmıştı. Gönül, AKP'nin 3 dönem kuralına takılan vekilleri arasındaydı, bu nedenle de 7 Haziran seçimlerinde aday gösterilmedi. AKP, Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanlığı ve Efkan Ala'nın İçişleri Bakanlığından sonra Milli Savunma Bakanlığı için de tercihini TBMM dışından kullandı.

VECDİ GÖNÜL KİMDİR?


29 Kasım 1939'da Erzincan'da doğan Vecdi Gönül, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni 1960 yılında bitirmiş ve aynı yıl Erzincan ili Maiyet memurluğuna tayin edilmiştir. Vecdi Gönül, çeşitli ilçelerde Kaymakam Vekilliği ve Kaymakamlık yaptıktan sonra, 1970 yılında İçişleri Bakanlığı Özlük İşleri Genel Müdürlüğü'nde Şube Müdürü olarak görev yapmıştır. Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde mülki idare amirliği konusunda master yapmıştır. 1972 yılında Mülkiye Müfettişliği yapan Vecdi Gönül, 1975 yılı başında Kocaeli Valiliği'ne tayin edilmiş, 1977 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü, 1978 yılında Merkez Valiliği'nde bulunan M. Vecdi Gönül 1979 yılında da Ankara Valiliği'ne getirilmiştir. 1981 yılında tekrar Merkez Valiliği'ne tayin edilen Vecdi Gönül, aynı yıl sonunda Yüksek Öğrenim Kurulu kurucu üyeliğine atanmış, 13 Şubat 1984 tarihinde de İzmir Valisi olarak göreve başlamıştır. İzmir'de dört yıla yakın hizmet veren Vecdi Gönül, 11 Ocak 1988 tarihinde de İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı'na tayin edilmiştir.

YÖK Kurucu Üyesi olan Vecdi Gönül, Sayıştay Başkanlığı, Avrupa Sayıştaylar Birliği Denetmenliği, ECO Ülkeleri Sayıştaylar Birliği Başkanlığı görevlerini yürüttü. 21. Dönem'de Kocaeli'den TBMM'ye giren Vecdi Gönül, 22. Dönemde de Kocaeli'den tekrar milletvekili seçilmiştir. 23. Dönem'de İzmir'den, 24. Dönemde ise Antalya'dan milletvekili seçilmiştir. Vecdi Gönül, 58. ve 59. Hükümette üstlendiği Milli Savunma Bakanlığı görevini 60. Hükümet'te 6 Temmuz 2011'e kadar sürdürmüştür.

Vecdi Gönül, İzmir Valiliği sırasında, eğitime ve köy ulaşımına önem veren valilerden biri olarak akıllarda kalmıştır. Köy yollarının inşası için birkaç konkasör şantiyesi kuran Vecdi Gönül, Adnan Menderes Havaalanı'nın inşası için büyük gayret sarf etmiştir. Vali Hüseyin Öğütçen'den devraldığı Balçova Tesisleri'nin tamamlanması için verdiği uğraş da İzmir'deki hizmetleri arasında sayılmaktadır.