Direksiyon sınavı, ehliyet almayı iyice zor hale getirdi. Hafta sonunda binlerce ehliyet adayının girdiği direksiyon sınavında başarı oranı düştü. Ehliyet alımı için yapılan sınava getirilen yeni şartlar sürücü adaylarını zorluyor. Direksiyon sınavına girip rampada arcı kaldıramadığı veya stop ettirdiği için başarısız olan öğrenciler, bu durumdan yakındılar. Ehliyet sınavında kalan adayların yüzde 60'ını aracı tek hamlede geri park edemeyenler olduğu açıklandı.

Türkiye Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu (TUSEKON) Genel Başkanı İsmail Yılmaz, "Direksiyon sınavında ilk seferde başarısız olan sürücü adaylarının yaklaşık yüzde 60'ı geri yanaşarak iki araç arasına tek seferde aracını park edemediği, yüzde 20'si rampada aracı stop ettirdiği, yüzde 20'si de hatalı sollama, şerit ihlali ve diğer kusurlardan kalıyor" dedi.

TEK SEFERDE PARK ETME VE RAMPA KALKIŞI MANTIKLI DEĞİL

Türkiye'deki direksiyon sınavlarının dünya standartlarının üzerine çıkarıldığını ancak ölçme değerlendirmede bazı değişikliklerin yapılması gerektiğini dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Türkiye'de eskiden yazılı sınavlar çok zordu, direksiyon sınavı çok kolaydı. Direksiyon sınavında başarı yüzde 95, yazılı sınavda yüzde 40'lar civarındaydı. Dünya ülkelerinde ise yazılı sınavlarda başarı oranı yüzde 70-80, direksiyon sınavındaki başarı oranları yüzde 40-50'ler arasında. Dolayısıyla Türkiye'deki başarı oranları da bu seviyelere gelmiş durumda. Gerçekten bilenlerin geçtiği sınav yapılıyor. Bundan yana sıkıntımız yok. Direksiyon sınavı esnasında ölçme kriterlerinde bazı değişikliklerin yapılması sürücü adaylarını rahatlatacaktır. İki araç arasına tek hamlede park zorunluluğunda sürücülere bir hata yapma hakkı verilsin çünkü bu ölümcül kazalara neden olabilecek asli kusur değil. Yine aynı şekilde rampada kalkışlarda da sürücü aracı stop ettirdiğinde kalıyor. Bunda da bir hak daha verilmesi faydalı olur. Ayrıca rampada kalkışlarda el freni kullanılmasına müsaade edilmiyor bunun da serbest olması gerektiğini düşünüyoruz. Diğer ülkelerde bu konularda bir seferde bırakmıyorlar."

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Yönergesi"nde yapılan değişikliğin ardından tek seferde iki araç arasına park etme, hiç stop ettirmeme gibi şartların getirildiğini ve bu değişikliklerin sürücü adaylarını çok zorladığını belirtti.

En usta şoförlerin bile tek seferde iki araç arasına park yapamadığını, birçok sürücünün rampada durduğunda aracını stop ettirebildiği ve el freni kullanarak kalkış yaptığına dikkati çeken Yılmaz, yeni araç kullanmaya başlayanların bu manevraları tek seferde yapamamalarının normal olduğunu vurguladı