KAMİL ELİBOL/ANKARA

Polis, son dönemde nesli tehlikede olan yabani bitki ve hayvan kaçakçılığında artış olması üzerine harekete geçti. İnterpol Daire Başkanlığı, dünyada ender görülen bitki ve böcek türlerinin yurtdışına kaçırılmasını engellemek için uluslararası kaçakçıların peşine düştü.

6 BİN 14 BÖCEK

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 2011-2012 yıllarında nesli tehlikede olan bitki ve hayvan kaçakçılığına dönük üç ayrı olay yansıdı. Üç ayrı soruşturmada; 5 bin 236 adet “lale” soğanı ile 48 türden 6 bin 14 böcek ele geçirildi.

YÜKSEK RANT

İnterpol-Sirene Daire Başkanlığı, nesli tükenmekte olan ya da sadece Türkiye’de bulunan bitki ve hayvan türleri kaçakçılığı konusunda çarpıcı bir rapor hazırladı. Yurt dışına çıkartılması yasak ve ya izne tabi olan bitki ve böcek türlerinin yüksek rant nedeniyle uluslar arası şebekelerin iştahını kabarttığına dikkat çekildi.

CITES SÖZLEŞMESİ

İnterpol raporunda, CITES (Nesli tehlikedeki yabani hayvan ve bitki türlerinin uluslararası ticaretine ilişkin) sözleşmesine vurgu yapılarak, “Bu alanda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ya da Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın raporu doğrultusunda hareket edilmesi uygun olacaktır” denildi.

KAÇAKÇILIK ARTI
İnterpol-Sirene Dairesi, son dönemde nesli tükenen bitki ve hayvan kaçakçılık olaylarında artış gözlendiğine işaret ederek, bunu karşın etkin bir mücadele ve “cezai” yaptırım olmadığını ifade etti.

KANUN TASARISI

EGM, nesli tehlikede olan bitki ve böcek türlerinin tarihi eserlerde olduğu gibi yurt dışına kaçırılmasının önüne geçmek amacıyla gerekli çalışmaları başlattı. Polis, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’yla ortak mücadeleye start verdi.

AĞIR CEZA VERİLECEK

İnterpol Dairesi, bitki ve böcek kaçakçılığına ciddi cezai yaptırımların getirilmesi için kanun tasarısı taslağı hazırlıklarına başladı. Üç ayrı Bakanlık’tan alınacak görüşler doğrultusunda kanun tasarısına son şekli verilerek yeni dönemde Meclis’e sevk edileceği öğrenildi. Kanun tasarısında öngörülen hapis cezalarının tarihi eser ve gümrük kaçakçılığıyla aynı oranda olması amaçlanıyor.