Sevgili okuyucularım, Mardin doğumlu bir Türk günün birinde ABD’ye yerleşiyor, bilimsel çalışmalar yapıyor ve dünyanın en değerli ödülleri arasında bulunan Nobel Kimya Ödülü’nü kazanıyor.
Ödülü hangi eserleri ya da buluşuyla kazandığını doğrusunu isterseniz bilmiyorum ve bilsem bile teknik ayrıntılara girmek beni aşar.
Yoksa internete girip döküm çıkarmak beş dakikalık bir iş.

* * *

Prof. Dr. Aziz Sancar ödülüyle birlikte Ankara’ya geldi... Dilinde hep yurt sevgisi, hep Mustafa Kemal Atatürk vardı.
Ödülünü daha sonra Anıtkabir’de sergilenmek üzere Genelkurmay Başkanlığı’na
teslim etti.
Anıtkabir ziyareti ise tek kelime ile muhteşemdi. 50’yi aşkın kameraman ve foto muhabiri çekim yapıyordu.
Atatürk’ün huzurunda saygı duruşunda bulundu, çiçek bıraktı ve dua okudu.

* * *

Sözleri ilginçti:
“80 milyonluk bir memleketiz. Bizden çok daha küçük ülkelerin birçok bilim ödülü var. Bu bizdeki ise ilk bilim ödülüdür. Gördüğüm bu sevgi beni sevindirdi ama memleketim adına biraz da üzüldüm, niye ilk ödülü alan ben oldum diye.
Genelkurmay Başkanı’na Nobel madalyası ile sertifikayı teslim ettim. 19 Mayıs’ta bunları Anıtkabir’e koyacağız... Çünkü bu Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in madalyasıdır.”
Bu sözleri dinlerken ve dün gazetelerde okurken “Helal olsun sana Aziz hoca” dedim ama başka sözleri de vardı:
“Cumhuriyet bir mucizedir. Sizin nesliniz bunu pek takdir edemiyor. Cumhuriyet okullar yarattı, bize özgüven verdi. (Mardin ve başka yerlerde) Çok idealist öğretmenlerim vardı. Bana öyle bir eğitim verdiler ki, Amerika’dan daha iyi. Kars ve (Mardin’in ilçesi) Savur gibi büyüdüğüm yerlerde pek güzel eğitim verildi. Memleketime minnettarım.”

* * *

Türkiye’nin bugünkü kirli baskı ortamında bu sözleri söylemek, Atatürk’ten övgüyle söz etmek bırakın bilim adamlarını, hiç kimse için kolay iş değildir.
Üniversitelerimiz bile işgal edilmiş, iktidarın emrine verilmiş ve susturulmuştur.
Bilim bitirilmiştir, üniversitelerden hiçbir tepki yoktur.

* * *

Yalakalık ve iktidar yağcılığının prim yaptığı bir ortamda Aziz Sancar işte bunları söyledi.
“Bu, Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in madalyasıdır” dedi.
Sesi soluğu 1 Kasım seçiminden sonra geçici de olsa biraz kısılan ve umutsuzluğa kapılan milyonlarca laik, demokrat, uygar ve yurtsever insanımız adına Prof. Dr. Aziz Sancar’a teşekkür etmeyi bir görev biliyorum.

* * *

Liboşların, hırsızların, yolsuzların, vurguncuların, ihanet şebekelerinin, satılık hainlerin ve din tüccarlarının böylesine yoğun olduğu ülkemizde, unutturmak istedikleri Atatürk’ü Türk Milleti’ne bir kez daha ve yeniden anımsattın hocam.
Ötekileri bilmem ama bizler, senin gibi bir bilim adamı ile ülkemiz adına gurur duyduk.
Sağol hocam, sağol Mustafa Kemal’in askeri...
Sağlık ve daha nice büyük başarılar dileklerimle.