Amaç; Yurt içi tasarrufları artırmak, cari açığı düşürmek... Araç; Lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları tespit edilerek caydırıcı vergilendirme yapmak.
Vergi denilince kanım donsa da bunu bir yere kadar anlayabiliyorum. Benim anlamadığım, Ekonomi Bakanı’nın gereksiz açıklaması; “Önümüzdeki bir, iki ay içinde gümrük vergilerinde özel tedbirler alınacak. İlave ek vergiler gelecek.” Sanki tüyo veriyor!
Zaman da söylüyor ki ithalat şimdiden patlasın. Satıcılar stok yapsın. Senin alacağın vergiyi cebine atsın. Aferin benim Bakanıma...

I-PHONE MALİYETİNİN 3 KATINA SATILIYOR

Peki, bu durum Türk cep telefonu üretimini olumlu etkiler mi? Öyle bir üretim yok ki, nasıl etkilesin? Yerli üretim dedikleri Türkiye sınırları içerisinde yapılan montaj!
İşin açıkçası, dünyada da böyle... Apple, i-phone üretimini Amerika’da mı yapıyor? Hayır! California’da tasarlayıp, parçalarını dünyaya yaptırıp, Çin’de birleştirtip yüzde 300 kâr ile satıyorlar.
I-phone üretimini yapan fabrika Foxconn olarak bilinen Hon Hai Precision Industry Co. Ltd. şirketine ait... Bu şirket Tayvan merkezli ve çok uluslu fason üretimi yapan bir şirket...

TELEFON ÜRETME PARÇA ÜRET

Alüminyum tomruklar Güney Amerika’dan Çin’e gönderiliyor. Orada şekillendiriliyor.
Bütün dünyada üretilen telefon çipi ve işlemcilerinin yarısından fazlasını Qualcomm yapıyor. Qualcomm da Samsung’un fabrikalarını kullanıyor. Kalanını Intel firması üretiyor. Haliyle telefonun beyni, dışarıda üretilip Amerika adına satılıyor.
Kamera ve görüntü işleme yazılımları Japonya, Almanya, ABD, İngiltere gibi ülkelerden elde ediliyor.
Dokunmatik ekran teknolojisi ile Led ve Amoled ekranları yıllık milyarı aşan üretim kapasiteleri ile Kore’den ve Çin’den satın alınıyor.

KİM KİME DUM DUMA

Piller, şarj aletleri, koruması, aksesuarlarıyla beraber malı yine Çin, Tayvan ve Kore götürüyor. İşin en anlamlı kısmı yazılım patenti? Apple kendi yazılımı IOS’u kullanıyor. Diğerleri ya Android ya da Windows...
Bunun anlamı her satılan telefon için ya Microsoft’a ya da Google’a akıl parası ödeniyor. Mesela Vestel, cep telefonlarında Android kullanıyor.
Kısaca bu cep telefonu işi tam bir curcuna... Öyle veya böyle paramızı alacaklar.