New York Times gazetesi, Osmanlı topraklarının paylaşılmasını öngören ve tüm taraflarla imzalanan Sykes-Picot Anlaşması'nın 100. yıldönümünde arşivinden yeni bir harita çıkardı. Haritalar ise İngiltere ve Fransa'nın hazırladığı Sykes-Picot'un alternatifleri. Dönemin İtilaf Devletleri'nin çıkarlarını yansıtan haritalarda, Batı'nın "Böl, parçala, yönet" taktiğinin 100 yıl sonra dahi 'hortladığı' görülüyor.
5-new-york-times-sykes-picot-ortadogu-twitter

ORTADOĞU HARİTASI BU ŞEKİLDE ÇİZİLSEYDİ...


Haberde dönemin ABD Başkanı Woodrow Wilson tarafından hazırlatılan haritayla birlikte,"1920'lerde sınırlar bu şekilde çizilseydi Ortadoğu kurtarılabilir miydi?" sorusu da yer alıyor.

Wilson tarafından işadamı Charles Crane ve din bilimci Henry King'e talimat verilmesinin ardından çizilen haritada, Osmanlı'nın Constantinopolitan State, Smyrna, Kürdistan, Ermenistan, Mezopotamya, Suriye ve Türkiye olarak parçalara ayrıldığı görülüyor.

1-1916 yılında fiili durum haritadaki gibiydi

1-new-york-times-sykes-picot-ortadogu

2-Kral Faysal'ın hayali Büyük Arabistan Krallığı'ydı

2-new-york-times-sykes-picot-ortadogu

3-Fransızların 100 yıl önce savunduğu harita bugün Suriye İç Savaşı'yla neredeyse aynı noktaya geldi

3-new-york-times-sykes-picot-ortadogu

4-Ve tartışmalara yol açan o harita. Özerk İzmir, Uluslararası İstanbul Devleti, Türkiye, Ermenistan, Kürdistan...

4-new-york-times-sykes-picot-ortadogu

Haftasonu şehitlerine üzülen; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kızı Sümeyye'nin tartışmalı nikahına odaklanan; Beşiktaş'ın şampiyonluğuna ve Fenerbahçe'nin Euroleague heyecanına kilitlenen Türk halkı ise, New York Times'ın Cumartesi günü yayınladığı bu haritaya tepkisiz kalmadı. Sosyal medya üzerinde İngilizce ve Türkçe olarak tepkilerini dile getiren Türk kullanıcılar, Türkiye'nin 7 parçaya ayrılmış görüntüsünü eleştirdi.