Yunan basını, Türkiye-Yunanistan sınırı yakınındaki Meriç (Evros) bölgesi Dedeağaç (Alexandroupoli) şehrinde çok sayıda savaş silahı ve 200 bin civarında merminin bulunduğu iki karavanla birlikte Kürt kökenli 3 İngiliz vatandaşının 'terör' şüphesiyle yakalandığını yazdı.

Yunanistan'da çıkan haberlere göre, polis ve Dedeağaç liman görevlileri, iki hafta önce Dedeağaç'ta IŞİD ile bağlantıları sebebiyle yakalanan 2 terör şüphelisinin ardından bu defa yeni bir operasyona imza attı. İkisi liman komutanlığı biri de polis olmak üzere dün Kürt kökenli 3 İngiliz vatandaşı, silah ve mühimmat dolu 2 karavanla birlikte yakalandı. İlk bilgilere göre 3 kişinin IŞİD üyesi olmadıkları anlaşıldı.

Türkiye kara sınır kapısı Kipi-İpsala'ya 30 kilometre uzaklıktaki Meriç (Evros) bölgesi liman şehri Dedeağaç'ta dün Kürt kökenli 1 kişi silah, mermi ve termal kamera dolu karavan ile yakalandı. Yine akşam saatlerinde bu defa yaşları 22 ve 28 oldukları belirtilen 2 Kürt kökenli "terör" şüphelisi de silah ve mühimmat dolu bir başka karavanla birlikte ele geçirildi.

Her iki olayda da kullanılan karavanlarda toplam 20'den fazla tabanca (3 magnum 357 ve çok sayıda 22'lik tabanca) 4 kalaşnikof, 200 binden fazla mermi ve en az 6 termal kamera bulunduğu tespit edildi. 3 kişinin de Türkiye'ye geçmeyi hedefledikleri belirtiliyor.

"AVRUPA'YI RAHATÇA GEÇTİLER!"


Bu arada Yunan basın-yayın organları, İngiliz vatandaşı oldukları belirtilen 3 terör şüphelisinin karavanlarıyla birlikte hiç farkedilmeden Avrupa'yı geçerek Yunanistan'da yakalandıklarına dikkat çekti. Yunanistan'ın köşeye sıkıştırılmaya çalışıldığı bir dönemde Avrupa'nın dönüp sınır güvenliği konusunda bir kendine bakması gerektiğinin altı çizildi.

SİLAHLAR KİME?


Yunan basınına göre şüphelilerin Avrupa'da aranıp aranmadığına ilişkin henüz bilgi verilmedi. Yunan basınında silahların kime ulaştırılmak istendiğine ilişkin 2 senaryo var: Biri, büyük çaplı savaş silahı ile mühimmat PKK'ya; ikinci senaryoya göre ise Türkiye üzerinden Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı savaşan Kürt gruplara ulaştırılacaktı.

Yakalanan iki şüphelinin karavanlarıyla birlikte 10 günden bu yana Dedeğaç limanı yakınında bulunduğu, ikinci şahsın ise yine karavanıyla birlikte şehre Cuma günü ulaştığı tespit edildi. Şüphelilerin otelde ikamet ettikleri belirlendi.

Şüphelilerin ilk ifadelerinde silahları bulundurma amaçları, Dedeğaç'ta niçin konakladıkları ve güzergahlarına ilişkin sorulara cevap vermedikleri bildirildi.

Yunan polisinin 'çok ciddi' gelişme olarak duyurduğu olayda yakalanan 3 kişinin Pazartesi günü Dedeağaç savcılığı tarafından "yasadışı silah bulundurma" ve "terör" şüphesiyle sorgulanması bekleniyor.

CİHAN