YÖK'ün istifasını istediği dekanların bin 176'sı devlet üniversitelerinde, 401'i ise vakıf üniversitelerinde çalışıyor.

İLK İSTİFALAR GELMEYE BAŞLADI

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bütün devlet ve vakıf üniversitelerinin dekanlarının istifasını istemesi üzerine Akdeniz Üniversitesi'nde 19 dekanın istifa dilekçesi verdiği belirtildi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesindeki 15 dekan istifa etti.
YÖK’ün isteği üzerine YYÜ'deki 15 dekan, istifasını rektörlüğe sundu. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, YÖK ile temas halinde olduklarını belirterek, “YÖK'ün ve üniversitenin elini güçlendirmek için dekanların istifasını istedik. Onlarda istifalarını sundular, YÖK’e yazımızı yazdık” dedi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?


Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) Genel Başkanı Vahdet Özkoçak, YÖK'ün rektörleri dekanları atamaya tam yetkili olduğunu belirterek, “YÖK'ün dekanları ve rektörleri görevden çekme hakkı vardır. YÖK'ün istifa istemesi ve dekanların istifa etmesi durumunda soruşturma yapılır. Soruşturmanın ardından aklama varsa görevine geri döner. Suçlamayla ilgili bir bağlantı varsa savcılık işin içine girer. Bu arada istifası istenen dekan istifa etmezse YÖK, direk görevden alabilir” diye konuştu.

DÜN REKTÖRLERLE TOPLANTI YAPILMIŞTI


YÖK Başkanı M. A. Yekta Saraç, üniversite rektörleriyle dün bir araya gelmiş ve 15 Temmuz darbe girişiminin ele alındığı bir toplantı yapmıştı.

Toplantı sonrasında YÖK ve tüm üniversite rektörlerinin ortak olarak yazılı yaptığı açıklamada, “Başta Cumhurbaşkanımız, Meclisimiz, hükümetimiz, kahraman polisimiz, onurlu Türk ordusu mensuplarımız ve medyamız olmak üzere halkımızın kanıyla canıyla koruduğu demokratik parlamenter sistemimizin yanında bulunduğunu ve savunucusu olduğunu göstermek, varlık sebebi olan özgür ve bilimsel düşüncenin yanında yer almak üniversitelerimizin asli görevidir. Demokrasinin en önemli savunucularından olan üniversitelerimiz için gün demokrasiye sahip çıkma günüdür. Bütün akademik camiamız milletin iradesine saygı ve demokrasiye sahip çıkma noktasında tek vücut halindedir” denilmişti.

SDÜ'DE 19, MAKÜ'DE 9 DEKAN İSTİFA ETTİ

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) bulunan 19 fakültenin, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde de 9 fakültenin dekanları istifa etti.

Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) Ankara'daki rektörler toplantısının ardından Türkiye'deki tüm dekanlara istifa çağrısı yapıldı. SDÜ'deki 19 fakültenin dekanı da bu çağrıya uyup istifa etti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, dekanların istifa kararını doğruladı.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ) de 9 fakültenin dekanı YÖK'ün çağrısı sonrası istifa etti.

YYÜ'DE 15 DEKAN İSTİFA ETTİ

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın (YÖK) bütün devlet ve vakıf üniversitelerindeki bin 577 dekanın istifasını istemesi üzerine Van Yüzüncü Yıl Üniversitesindeki 15 dekan istifa etti.

YÖK'ün isteği üzerine YYÜ'deki 15 dekan, istifasını rektörlüğe sundu. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, YÖK ile temas halinde olduklarını belirterek, "YÖK'ün ve üniversitenin elini güçlendirmek için dekanların istifasını istedik. Onlarda istifalarını sundular, YÖK'e yazımızı yazdık" dedi.