Engin ESEN / SÖZCÜ

Avrupa Birliği (AB) yönetiminin göçmenler ve mülteciler için harcadığı belirtilen 1.1 milyar Euro’nun nereye gittiğinin belli olmadığı anlaşıldı.



Avrupa Sayıştayı (ECA) tarafından hazırlanan raporda, AB’nin ayrılan parayı somut hedefler olmaksızın rastgele harcadığı uyarısı yapılarak, Libya ve Ukrayna gibi ülkelerde sınır kontrolü ve iltica başvurusu sistemlerinin yenilenmesi projeleri örnek gösterildi. Bağımsız denetçi kuruluş, Cezayir örneğini vererek, “farkındalığı artırmak ve sivil toplumu karmaşık göç akışı konularında bilgilendirmek” gibi muğlak ifadeler kullanılmasını eleştirdi.
ECA üyesi ve raporun yazarlarından Danièle Lamarque, “Ne komisyon, ne de üye ülkeler sayısal hedefler istiyor. Bu, stratejisi olmayan bir politika. O anda öncelik neyse onunla alakadar olan bir politikaya bağlı genel hedeflerimiz var sadece” dedi.  Raporda eleştirilen konulardan biri, göçmenler için ayrılan paranın birçok farklı daire ve fonlardan toplanması nedeniyle denetimin zorlaşması.

304 MİLYON EURO’NUN KAYDI VAR


Rapora göre, AB Komisyonu 2007-2014 döneminde göçmenlerin geri gönderilmesinden sınır muhafızlarının araçlarına kadar toplam 1.4 milyar Euro harcadı. Ancak projeler gereğine uygun şekilde raporlanmadığı için, sadece 304 milyon Euro’nun tam olarak neye harcandığı tespit edilebildi. Örneğin, Ukrayna’daki sınır muhafızları için satın alındığı söylenen 54 araba “idari giderler” kalemine kaydedildi. Ayrıca, Ukrayna gibi ülkelerde açılan gözaltı merkezlerinin işletilmesinde Avrupa’nın insan hakları kurallarına uyulup uyulmadığının belli olmadığı ifade edildi.

AB ülkeleri son olarak, Türkiye ile yürüttükleri 6 milyar Euro’luk pazarlığın öncesinde, göçü önlemeleri için Afrika ülkeleriyle 1.8 milyar Euro’luk bir projeyi yürürlüğe koymuştu.
Avrupa Birliği Komisyonu ise  kendisini savunarak, sınırlı sayıda projenin ele alındığını belirttiği raporun, mevcut göçmen ve mülteci krizine çözüm bulmaya hizmet etmediğini öne sürdü.