SPM’ye göre sanayide çalışan işçilerin sayısı son bir ayda 336 bin kişi azalarak 4 milyon 888 bin kişiye indi. İstihdam verilerini önceden hesaplayıp kamuoyuna duyuran SPM, TÜİK’in önümüzdeki perşembe günü açıklayacağı işsizlik verilerinde de tırmanış olacağı bilgisini verdi.

12szt07a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

SPM’nin yaptığı hesaplamalara göre, perşembe günü açıklanacak Eylül dönemi işsizlik verilerinde genel işsizlik oranı yüzde 11.4’e çıkarken tarım dışı işsizlik oranı yatay seyrederek yüzde 13.7 seviyesinde kalacak. Mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının ise 0.2 puan azalarak yüzde 13.3 seviyesinde seyredeceği tahminini yapan SPM, istihdam oranının 0.1 puan azalarak yüzde 46.6 düzeyine ineceği öngörüsünde bulundu.

SON 1.5 YILIN EN KÖTÜSÜ

SPM, işsizlikte temmuz itibarıyla şiddetlenen artış eğiliminin eylül ayında devam edeceğini belirttiği çalışmasında, sanayi istihdamında da önemli bir daralma yaşanabileceği öngörüsünde bulundu. SPM’ye göre ağustos döneminde 30 bin kişi azalarak 5 milyon 224 bin kişiye gerileyen sanayi istihdamı sayısı, eylül döneminde 4 milyon 888 bin kişi seviyesine kadar inecek. Böylece sanayinin çeşitli alanlarında çalışan sanayi işçisi sayısı bir ay içerisinde 336 bin gibi olağanüstü düzeyde azalacak.

Geçen ayki bülteninde ağustos dönemi işsizlik verilerinde yukarı yönlü trendin devam etmesini beklediğini hatırlatan SPM, bu dönemde işsizlik oranının beklentileri de aşarak yüzde 11.3’e çıktığına dikkat çekti. Tarım dışı işsizlik oranının 0.7 puan artarak yüzde 13.7 seviyesini gördüğünü ve istihdam oranının yüzde 46.7’ye düştüğü ifade edilen SPM çalışmasında, ağustos döneminde açıklanan işsizlik oranının tahminlerin de üstünde gelmesinin işsizliğin son 1.5 yılın en yüksek seviyesine çıkması anlamını taşıdığı belirtildi.