Mehtap Ö. ERTÜRK / SÖZCÜ

İç savaş, ekonomik ve siyasi zorluklar nedeniyle ülkelerini terk ederek daha iyi bir yaşam ümidiyle Avrupa’ya geçmek için ölümü göze alan Suriyeli göçmenler Ege Denizi’ndeki tehlikeli yolculukta hayatlarını kaybediyorlar. Ancak, göçmenlerin umutları sadece Ege Denizi’nde alabora olmuyor. Geldikleri topraklarda sigortasız, ucuz, korunmasız koşullarda çalışan göçmenler iş kazalarında da yaşamlarını yitiriyorlar.

Foto: DHA


Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HÜGO) Kurucusu Doç. Dr. Murat Erdoğan, Türkiye nüfusunun yüzde 3’ünü Suriyelilerin oluşturduğuna dikkat çekti. Erdoğan, “Kısa süre önce Suriyeli göçmenlerin çalışma hakkına yönelik bir düzenleme yapıldı. Ancak her şeye rağmen, birçok işadamının, kaçak Suriyeli işçi çalıştırmaya devam edeceğini düşünüyorum. Çünkü, işadamı için makbul olan en ucuz maliyetli işçiyi bulabilmek.

En ucuz maliyetli işçi de şu an göçmenler. Eğer asgari ücretten işçi çalıştırırsa, bu işyerine 2 bin 500 liraya mal olur. Ama 500- 600 liraya insan çalıştırıyor. Bunun devlet tarafında denetlenmesi ve kontrol altına alınması lazım. Aksi halde işverenin vicdanına bırakılacak bir konu değil” dedi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi son üç yılda en az 144 göçmenin Türkiye’de yaşamını yitirdiğini ortaya koydu. Rapora göre, göçmen işçi ölümlerinin genel işçi ölümlerine oranı 2013 yılında yüzde 1.8 iken, 2014 yılında yüzde 2.8’e ve 2015 yılında yüzde 3.8’e çıktığı görülüyor. Türkiye’de iş cinayetlerinde tespit edilen kadın işçi ölümü oranı yüzde 7 iken, iş cinayetlerinde ölen göçmen kadınların oranı ise yüzde 15’e ulaşıyor.


SAATTE 80 İŞ KAZASI YAŞANIYOR


Her fırsatta ‘göçmenlere kapımız açık’  gibi popülist söylemler kullanmaktan geri kalmayan AKP hükümeti 13 yıllık iktidarına Tuzla tersaneleri, Davutpaşa, Ostim, Soma Kozlu, Karadon, Ermenek, Esenyurt, Torunlar gibi yüzlerce iş cinayetini sığdırdı. 2002 yılında 380 bin olan taşeron işçi sayısı 13 yılda 1 buçuk milyona ulaştı. 13 yıl boyunca 16 bin 581, 2015 yılında ise bin 730 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Türkiye 100 bin çalışan başına ölümlü iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyasa ise üçüncü sırada. Ayrıca Türkiye’de her saat 80 ‘iş kazası’ yaşanırken, her gün 4 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor.