1960’lı yıl­lar­dır...
Trab­zo­n’­un Esi­roğ­lu bel­de­sin­de Mil­li Eği­tim Ba­ka­nı­’nın ara­cı dur­du­ru­lur.
“Böl­ge Müf­tü­sü­” adıy­la şöh­ret bul­muş ki­şi­dir ara­cı dur­du­ran. 
Ba­kan Be­y’­e he­ye­can­la ve ıs­rar­la ta­le­bi­ni an­lat­ma­ya ça­lış­mak­ta­dır. 
Ya­şan­mış bu hi­kâ­ye­yi, ya­şı sek­sen­le­re ulaş­mış Uy­gur Ak­yüz be­ye­fen­di­den din­le­ye­lim:
“Müf­tü bey, böl­ge­miz­de or­ta­oku­la gi­de­me­yen ço­cuk­la­rı­mı­zın okul ih­ti­ya­cı­nı gi­der­mek için Esi­roğ­lu na­hi­ye­si­ne or­ta­okul aç­ma ça­lış­ma­la­rı­nı sür­dü­rür­ken, Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı­’n­dan olum­lu ce­va­bı ala­mı­yor­du. Bir gün Ba­kan Be­y’­in, uçak­la, Trab­zo­n’­a ge­le­ce­ği­ni, ora­dan da Gü­müş­ha­ne ili­ne ka­ra­yo­luy­la gi­dip, li­se açı­lı­şı­na ka­tı­la­ca­ğı­nı öğ­ren­miş.
İmam­la­rı­nı ve hal­kı or­ga­ni­ze eden Müf­tü Bey, Trab­zon Gü­müş­ha­ne yo­lu­nu Ba­kan Be­y’­in ge­çi­şi es­na­sın­da, Esi­roğ­lu­’n­da ke­ser. Kon­voy­da bu­lu­nan Trab­zon Va­li­si Müf­tü Be­y’i ta­nı­yor ve yo­lu aç­ma­sı­nı is­ti­yor; fa­kat Müf­tü Bey ka­bul et­me­yin­ce Ba­kan Bey ara­cın­dan inip, on­la­rın ya­nı­na ge­li­yor. Yol ke­se­nin bir dev­let me­mu­ru ve de bir müf­tü ol­du­ğu­nu öğ­re­nin­ce, du­ru­mun ren­gi de­ği­şi­yor. Ba­kan Bey, Müf­tü Be­y’­e ama­cı­nı so­ru­yor. Müf­tü Bey de ora­ya bir or­ta­okul ya­pıl­ma­sı­nı is­te­dik­le­ri­ni söy­le­yin­ce Ba­kan Bey; bu­gün ül­ke­mi­zin de­ğil na­hi­ye­le­rin­de, ba­zı il­çe­le­rin­de bi­le or­ta­okul ol­ma­dı­ğı­nı, bu­nun müm­kün ola­ma­ya­ca­ğı­nı be­lir­ti­yor. Bu­nun üze­ri­ne Müf­tü Bey:
- Öl­mek­te olan bir in­sa­nın, baş­ka bir in­san­dan tek bek­len­ti­si, bir dam­la su­dur! O su da si­zin iki du­da­ğı­nı­zın ara­sın­da­dır Sa­yın Ba­ka­nım! Bu mil­let ölü­yor ve ken­di­si­ni can­lan­dı­ra­cak eği­tim dam­la­la­rı­na ih­ti­ya­cı var!
Bu cüm­le­le­rin üze­ri­ne Ba­kan Bey:
- Ben din adam­la­rı­nın, ca­mi, Ku­r’­an kur­su is­te­dik­le­ri­ni bi­lir­dim; sen, bu şe­kil­de okul is­te­ye­rek din ada­mı an­la­yı­şı­mı de­ğiş­tir­din, is­te­di­ği­ni ye­ri­ne ge­ti­re­ce­ğim!” der.
 

ÖN­CE İYİ İN­SAN OLA­CAK­SIN


 
Geç­ti­ği­miz haf­ta, İs­tan­bul Ay­dın Üni­ver­si­te­si Top­lum­sal Araş­tır­ma­lar Uy­gu­la­ma ve Araş­tır­ma Mer­ke­zi (TAR­MER) ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen “Bo­şan­ma Ça­lış­ta­yı­”na ka­tıl­dım. 
Ho­cam Prof. Dr. M. Sa­im Yep­re­m’­in ba­şın­da bu­lun­du­ğu Mer­kez, önem­li top­lum­sal so­run­la­rı ma­sa­ya ya­tı­rı­yor. Açış ko­nuş­ma­la­rı için­de yu­ka­rı­da­ki anek­dot­ta ba­ka­nın yo­lu­nu ke­sen müf­tü­mü­zün ha­ya­tı­nı din­le­dim.
Ha­lit Ho­ca­’yı yaz­ma­lı­yım de­dim. 
O’­nu Tür­ki­ye ha­tır­la­ma­lı; bil­me­yen­ler ise ta­nı­ma­lı.
Her gün söz­de ka­na­at ön­der­le­ri ta­ra­fın­dan or­ta­ya atı­lan abuk sa­buk fet­va­la­rı dü­şü­nün; bir de Ana­do­lu­’nun bu gü­zel mi­mar­la­rı­nı!
Kuv­va-i Mil­li­ye gö­nül­lü­sü Ha­fız İs­ma­il Efen­di­’nin oğ­lu Trab­zon­lu es­ki Müf­tü Ha­lit Ho­ca, yap­tı­ğı ça­lış­ma­lar­dan do­la­yı “Ay­dı­n” so­ya­dı­nı alır.
“Ön­ce eği­ti­m” der... Her imam üni­ver­si­te­li ol­ma­lı­dır O’­na gö­re...
Ku­r’­an öğ­ren­me­ye ge­len bü­tün öğ­ren­ci­le­ri­ni, li­se­ye ve üni­ver­si­te­ye yön­len­di­rir.
Yol mu ya­pı­la­cak, ön saf­ta; okul mu ya­pı­la­cak yi­ne en ön­de...
Öğ­ren­ci­ye burs mu...
Ai­le­ler ara­sın­da bir hu­su­met mi...
Bir an­laş­maz­lık mı söz ko­nu­su, müf­tü­müz her yer­de...
“İ­yi bir Müs­lü­man, iyi bir Hris­ti­yan, iyi bir Mu­se­vi ol­ma­dan ön­ce, iyi bir in­san ol­ma­lı!” di­yen Ha­lit Ay­dın Ho­ca­’nın ye­di ço­cu­ğu da bi­lim ve hiz­met in­sa­nı­dır.
Oğ­lu Prof. Dr. İs­ma­il Hak­kı Ay­dın Ho­ca, TÜ­Bİ­TAK ödü­lü­nü ka­za­nın­ca, ha­be­ri ba­ba­sı­na ver­mek is­te­miş. Te­le­fon­da müf­tü­mü­zün oğ­lu­na ver­di­ği ce­vap: “Al­ma­ya­cak­sın da ne ya­pa­cak­tın. Ta­bi­i ala­cak­sın!”
Ez­cüm­le müf­tü­müz Ha­lit Ay­dı­n’­ın, her 10 Ka­sı­m’­da, Trab­zo­n’­un mer­ke­zin­de 9’u 5 ge­çe ser­gi­le­di­ği ör­nek du­ru­şuy­la, dev­le­te ve dev­let ada­mı­na say­gı duy­ma­nın edep ve ada­bı­nı ruh­la­ra ka­zı­mış, fe­ra­set eh­li bir kim­lik ol­du­ğu da dik­kat­le­ri­mi­ze su­nul­du top­lan­tı­da...
 

ÖLÜM­SÜZ KI­LAN HİZ­MET



İs­la­m’­ı za­ma­nın ru­huy­la bü­tün­leş­tir­miş bu hiz­met mi­ma­rı­nın ba­kın is­mi na­sıl ölüm­süz­le­şi­yor: İs­tan­bul Ay­dın Üni­ver­si­te­si ül­ke­mi­zin bü­yük va­kıf üni­ver­si­te­le­rin­den. Mü­te­vel­li He­yet Baş­ka­nı Dr. Mus­ta­fa Ay­dın ise Ha­lit Ho­ca­’nın oğ­lu.
Müf­tü­mü­zün so­ya­dıy­la anı­lan üni­ver­si­te, bin­ler­ce öğ­ren­ci­ye hiz­met ve­ri­yor. Hz. Pey­gam­-be­r’­in “sa­da­ka-ı ca­ri­ye­” ola­rak kav­ram­sal­laş­tır­dı­ğı in­sa­nın ken­di­ni ebe­di­leş­tir­me­si ve en se­vim­li iyi­lik­ler­le anıl­ma­sı tam da bu ol­sa ge­rek.
Ha­lit Ay­dın gi­bi müf­tü­le­re bü­yük ih­ti­yaç ol­du­ğu çok açık. 
Yu­karı­da­ki anek­dot üze­ri­ne bir kez da­ha dü­şü­ne­lim! Bin­ler­ce Ku­r’­an kur­su, bin­ler­ce ca­mi ya­pa ya­pa bi­ti­re­me­dik. Ne­ye ih­ti­ya­cı­mı­zın ol­du­ğu­nu müf­tü­müz 55 yıl ön­ce ba­ka­nın yo­lu­nu ke­se­rek özet­li­yor: “E­ği­tim, eği­tim, eği­tim.”
Eği­tim be­şe­ri ser­ma­ye­dir.
Eği­tim üre­tim­dir.
Eği­tim hu­ku­kun üs­tün­lü­ğü­dür.
Eği­tim gü­zel ah­lak­tır.
Eği­tim doğ­ru din an­la­yı­şı için­de adam gi­bi ya­şa­mak­tır.
Nur için­de yat Ha­lit Ay­dın Ho­ca...
Dün­ya­yı ay­dın­lat­ma­ya de­vam edi­yor­sun; eser­le­rin­le, ev­lat­la­rın­la, öğ­ren­ci­le­rin­le...
İna­nı­yo­rum ki ebe­di is­ti­ra­hat­gâ­hın da so­ya­dın ka­dar ay­dın­lık­tır.