Ergenekon soruşturması döneminde insanlara kan kusturan ve sonunda yurtdışına kaçan eski Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz ile darbe gecesi Akıncı Üssü’nde olduğu saptanan, yakalandıktan sonra serbest bırakılan Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) Hava Kuvvetleri Komutanlığı imamı olduğu öne sürülen Adil Öksüz’ün Gürcistan’da görüldükleri, Batum’da yakalanıp Tiflis’e götürüldükleri öne sürüldü. O yüzden yolum önce Trabzon’a, sonra Batum’a düştü.
CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen’in Trabzon’da konukları vardı. Türk Tanıtma Vakfı (TÜTAV) Başkanı Kemal Baytaş, iş adamları Erol Aksoy, Murat Dedeman, Ceylan Öztanık’ın da aralarında bulunduğu bir grup arkadaşı da oradaydı. Pekşen, Trabzon ve ilçelerinde dolaştırırken, çarpıklıkları da anlatıyordu. O güzel Trabzon giderek çok katlı binaların, beton yığınlarının arasında kaybolmuş. Her taraf tünellerle doldurulmuş. Yolu 100 metre kısaltmak için bile tüneller açılıyor. Bazen köprü yaptırılıyor, o yerin AKP’lilerin işlerini etkileyeceği anlaşılınca, hadi bu kez yine tünel yaptırılıyor. Tabii ki tünelleri kimin yaptığını siz tahmin edersiniz.

KAPALI SÜMELA, BİLİNMEYEN MAĞARA

Haluk Pekşen, 120’den fazla derneğin kurucusu... İlin sorunlarını çok iyi biliyor. Hangi konuyu sorsanız ayrıntılı olarak anlatıyor. Kent için Trabzonspor’un yeri ayrıdır. Örneğin pazar günü yapılan maçın yorumları çarşambaya kadar sürer. O günden sonra da gelecek haftanın maçıyla ilgili değerlendirmeler başlar. Pekşen’le Trabzonspor’un yeni tesislerinin önünden geçerken, zamanında drenajları yapılmadığı için tesisleri su bastığını belirtiyor.Trabzon’un tek CHP’li Belediye Başkanı Abidin Çelik, bizleri Çal mağarasına götürüyor. Mağara yolunda kurumuş dev ağaçları görüyoruz. İthal ağaçlarla birlikte gelen böcekler, Karadeniz’in ağaçlarını kurutuyor. Mücadele yok. Düzköy’de bulunan Çal mağarası bilinen en uzun mağaralardan ama bu kıymetli mağaranın varlığından Trabzonlular bile habersiz. Yolunuz Trabzon’a düştüğünde mutlaka bu doğa harikasını görün, mağaranın içinde bulunan çay ocağında içine sevgi katılmış çaydan mutlaka için...
Yılda 400 binden fazla ziyaretçisi bulunan Sümela Manastırı’nın bulunduğu bölgeye yaklaştığımızda ilk gördüğümüz “Sümela ören yeri 16 Ağustos 2018 tarihine kadar kapalıdır” yazısı oluyor. “Taş düşebilir, ayı çıkabilir” örneğinde olduğu gibi, gerekçe olarak “taş düşebilir” denilmiş. Yani Sümela Manastırı’nı ancak sisler arasında uzaktan görebilirsiniz.

HEMEN HERKES MAHKUM OLDU

Pekşen’le Uzungöl’e giderken, 36 mahallenin suyunu karşılayan Karasu Barajı’nda koli basili, Atasu Barajı’nda ise ağır metaller olduğunu, kanalizasyon sularının karıştığını belirtiyor. Hastane yatak sayısı bakımından en önde gelen Trabzon’da, sudan ve kanserden ölümlerin yaygın olduğunu öğreniyorum. Uzungöl’e giderken akan derenin üzerinde 16 HES yapılmış, 30 HES için de ruhsat alınmış. Dereler bitiyor, doğanın dengesi giderek bozuluyor. Arıtma sistemi yetersiz kaldığı için Uzungöl, belediye olmaktan çıkarılıp mahalleye dönüştürüldü. Öyle bir mahalle düşünün ki yaşayanlardan 882’si hakkında imar davaları nedeniyle mahkumiyet kararı var. Turistik yörede doktor bile bulunmuyor. Daha neler neler... Haluk Pekşen’den ilinin sorunları konusunda çok şey öğrendik öğrenmesine ama şimdi benim kendi kaynağımdan öğrendiğim başka bir konuya geçiyorum.

TRABZONLUNUN DİLİNDE BUNLAR VAR

Sınıf arkadaşı Recep Akdağ’ın Sağlık Bakanı olmasından sonra Fevzi Gümrükçüoğlu, genel müdürlük, sonra müsteşarlık görevine getirildi. Ardından AKP’den Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi. Son yıllarda hizmetlerinden çok mal varlığıyla gündeme geliyor. Şimdi de 17 katlı yaptıracağı bina gündemde...
Metin Genç, AKP Trabzon İl Başkanı, Arzu Yalçınalp de yardımcısıydı. Genç, başkanlıktan ayrılıp merkez Ortahisar Belediye Başkanı seçildi. Başkan, eski yardımcısı Arzu Yalçınalp’in Mim İnşaat ve Mimarlık Şirketi’ne “doğrudan temin” yoluyla Beşirli’de ve Kanuni Bulvarı’nda 5 ayrı park, Büyükşehir Belediyesi de aynı şirkete 10 dönümlük Botanik park, Vakfıkebir iskele karşısında 5 dönüm park yapımını verdi.
Mimari projede Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Emrah Yalçınalp’in imzası var. O kim? AKP İl Başkan Yardımcısı Arzu Yalçınalp’in eşi... AKP’li İmar Komisyonu Başkanı Ufuk Hoş da tüm bunlara onay verdi. Temeli de geçen hafta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu attı.
Arzu Hanım’a sordum, işlerin kendisine verildiğini doğruladı. “Ama yaptığım iş yasadışı değil. Bu benim resmi olarak aldığım iş. Ekmek paramı kazanmak zorundayım. Serbest çalışan birisi olarak bu iş bana verildi. Firmamızın danışmanı olduğu için eşimin imzası var. Algı operasyonuyla beni yıpratmak istiyorlar” diyor. Trabzon’dan şimdilik bu kadar yazıyorum. Ama daha önemli gelişmeler var.