Patlama, Ariana Grande'nin konserinin ardından yerel saatle 22:35'te (TSİ 00:35) meydana geldi. İngiltere Başbakanı Theresa May, olayı "dehşet verici bir terör saldırısı" olarak nitelendirdi.

Güvenlik güçleri ilk olarak 19 olarak açıklanan ölü sayısının 22'ye yükseldiğini duyurdu. Hayatını kaybedenler arasında çocukların da bulunduğu netleşti.

Greater Manchester Emniyet Müdürü Ian Hopkins, saldırının bir kişi tarafından gerçekleştirildiğini ve saldırganın olay yerinde öldüğünü düşündüklerini söyledi. Sabah saatlerinde gazetecilerin karşısına geçen Hopkins, saldırganın olay yerinde el yapımı bir düzeneği infilak ettirdiğini tahmin ettiklerini açıkladı.

Hopkins, "Greater Manchester'da karşılaştığımız en korkunç vaka" ifadesiyle tanımladığı olayı "terör saldırısı" olarak değerlendirdiklerini açıkladı.

Olay yerine giden acil servis ekipleri, şarapnel benzeri yaralanmaları tedavi ettiklerini açıkladı. North West Ambulans Servisi, patlamada yaralanan 59 kişinin hastanelere kaldırıldığını, birkaç kişinin ise ayakta tedavi edildiğini açıkladı.

40affcf800000578-4531940-image-m-112_1495506254464
SEÇİM KAMPANYALARI ASKIDA


Başbakan May, 8 Haziran'da yapılacak genel seçimler için başlatılan kampanyayı askıya aldı ve 'Kobra' olarak nitelendirilen acil durum toplantısına başkanlık etti.

May, "Tüm ayrıntıların ortaya çıkarılması için çalışıyoruz. Düşüncelerimiz kurbanlarla ve bu saldırıdan etkilenenlerle birlikte" dedi.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Başbakan May ile konuştuğunu ve tüm siyasi partilerin seçim kampanyalarını askıya almayı kabul ettiğini duyurdu.

[caption id="attachment_1865463" align="alignnone" width="962"]Manchester Arena saldırısında hayatını kaybedenlerin kimlikleri belli olmaya başlandı. Kimliği açıklanan ilk kurbanın Lancashire kentinden 18 yaşındaki üniversite öncesi Georgina Callander (solda) olduğu bildirildi. İki yıl önce çekildiği belirtilen fotoğrafta Callander, konserinde hayatını kaybettiği Ariana Grande ile birlikte... Manchester Arena saldırısında hayatını kaybedenlerin kimlikleri belli olmaya başlandı. Kimliği açıklanan ilk kurbanın Lancashire kentinden 18 yaşındaki üniversite öncesi Georgina Callander (solda) olduğu bildirildi. İki yıl önce çekildiği belirtilen fotoğrafta Callander, konserinde hayatını kaybettiği Ariana Grande ile birlikte...[/caption]

İskoç Ulusal Partisi (SNP) ve Liberal Demokratlar da kampanyaya ara veren siyasi partiler arasında yer alıyor.

Başbakan May toplantının ardından yaptığı açıklamayla, olayın 'terör saldırısı' olduğunu doğrularken, polisin saldırganın adını bildiğini açıkladı.

Reuters'ın haberine göre; İngiltere polisi saldırıyla bağlantılı 23 yaşında bir erkeğin gözaltına alındığını duyurdu.

[caption id="attachment_1864177" align="alignnone" width="880"]FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS[/caption]

May'in açıklamasıyla olay, Temmuz 2005'te yaşanan ve 54 kişinin hayatını kaybettiği Londra saldırılarının ardından Britanya tarihinde yaşanan en kanlı terör saldırısı olarak tarihe geçti.

Saldırının bir intihar eylemcisi tarafından gerçekleştirildiği yönündeki iddialar da doğrulandı.

ABD'li yetkililer, Manchester'da yaşanan olayla, Kasım 2015'te IŞİD'in üstlendiği ve aralarında Bataclan Konser Salonu'nun da bulunduğu çok sayıda bölgeye koordineli bir şekilde düzenlenen terör saldırıları arasında bir paralellik kuruyor.

Konserde bulunan Evie Brewster adlı bir tanık Mail Online'a verdiği demeçte, "Ariana Grande son şarkısını henüz bitirmiş ve sahneden ayrılmıştı, patlama sesi geldiğinde. Herkes bir anda çığlık atmaya ve çıkışa doğru koşmaya başladı. Polis ve ambulans sirenlerin duyabiliyorduk. Korkunçtu" dedi.

[caption id="attachment_1864472" align="alignnone" width="962"] İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre; patlama konser salonunun fuayesinde yaşandı.
İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre; patlama konser salonunun fuayesinde yaşandı.[/caption]

Emma Johnson adlı bir vatandaş, kendisinin ve eşinin 15 ve 17 yaşlarındaki kızlarını almak için konser salonuna geldiğini söyledi. BBC Radio Manchester'a konuşan Johnson, "Kesinlikle bombaydı. Kesinlikle fuayede patlatıldı. Merdivenlerin en başındaydı ve camlar patladı. Ticari ürünleri sattıkları yerin yakınındaydı. Tüm bina titredi. Bir patlama oldu ve akabinde bir yangın parlaması. Cesetler her yerdeydi" dedi.

[caption id="attachment_1864515" align="alignnone" width="902"]İngiliz The Sun gazetesi dünyayı şoke eden olayı böyle gördü. İngiliz The Sun gazetesi dünyayı şoke eden olayı böyle gördü.[/caption]

Konserde bulunan Abby Mullen adlı bir başka tanık da "Tam biz çıkarken, hemen önümüzde bir bomba patladı ya da bir patlama oldu. İnsanların derileri ve dışkıları saçım ve çantam dahil her yerdeydi. Hâlâ saçımda parçalar bulunuyor. Böyle şeylerin sizin başınıza geleceğini hiç düşünmüyorsunuz fakat bu herkesin başına gelebileceğini kanıtlıyor" şeklide konuştu.

[caption id="attachment_1864206" align="alignnone" width="635"]FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS[/caption]

HER YERDE CESETLER VARDI


Fuayenin girişinde bulunan Andy ise BBC 5'a yaptığı açıklamada, olay anını "savaş filmi sahnesi" olarak nitelendirdi. Patlamanın gücüyle yere düştüğünü anlatan Andy şunları aktardı:

"Ayağa kalktığımda ve etrafa baktığımda he yerde cesetler vardı. 20-30 beden saydım. Kaçının ölü olduğunu söyleyemem ama ölü gibi görünüyorlardı. Hepsi kan içindeydi ve ağır yaralıydılar."

[caption id="attachment_1864310" align="alignnone" width="880"]FOTO: REUTERS/ Adli tıp uzmanları olay yerinde inceleme yapıyor. FOTO: REUTERS/ Adli tıp uzmanları olay yerinde inceleme yapıyor.[/caption]

İlk yaptığı şeyin ailesini bulmak için arenaya koşmak olduğunu anlatan Andy, "Onları bulamadım. İnsanların fiziksel olarak yaralı olduğu yere döndüm ve ailemi bulmak için yüzlerine baktım. Aynı zamanda acil servis ekiplerine yardım etmeye başladım" dedi.

Ailesini bulduğunu ifade eden Andy, "Fakat yatan ve orada bağırıp çağlık atan çocuklar ve gençler yatıyordu" şeklinde konuştu.

[old_news_related_template title="Dünyayı şoke eden saldırıda sıcak gelişme" desc="İngiltere'nin başkenti Londra dün öğle saatlerinde (TSİ 17:40) korkunç bir terör eylemine sahne oldu. Westminster Köprüsü üzerinde aracıyla kaldırıma çıkarak yayaları ezen bir saldırgan, ardından köprünün sonunda yer alan İngiltere Parlamentosu'nun bulunduğu yerleşkede silahsız bir polisi bıçaklayarak öldürdü. Dünyayı sarsan olaylarda 5 kişi yaşamını yitirdi. Bugün Parlamento'ya hitap eden İngiltere Başbakanı Theresa May, 'saldırganın radikalizm şüphesiyle daha önce sorgulanan bir Britanya vatandaşı olduğunu' açıkladı. Akşam saatlerinde teröristin adı açıklandı. Saldırının failinin ismi Khalid Masood. İngiliz polis teşkilatı, 52 yaşındaki Masood'un ülkenin güneydoğusundaki Kent bölgesinde doğduğunu belirtti. Saldırganın Birmingham civarında yaşadığı tahmin ediliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/still0323_00000.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-dunyayi-soke-eden-saldirida-sicak-gelisme-1750472/"]

İngiltere geçtiğimiz Mart ayında da bir terör saldırısına hedef olmuştu. Başkent Londra'da Khalid Masooud adlı bir saldırgan, Westminster Köprüsü üzerinde aracıyla kaldırıma çıkarak yayaları ezmiş, akabinde İngiltere Parlamentosu'nun bulunduğu yerleşkede silahsız bir polisi bıçaklayarak öldürmüştü. Dünyayı sarsan olaylarda 5 kişi yaşamını yitirmişti.

[caption id="attachment_1864214" align="alignnone" width="768"]FOTO:Reuters/ ABD'li pop şarkıcısı Ariana Grande geçmişte verdiği bir konser sırasında hayranlarıyla birlikte... FOTO:Reuters/ ABD'li pop şarkıcısı Ariana Grande geçmişte verdiği bir konser sırasında hayranlarıyla birlikte...[/caption]

Ariana Grande saldırının ardından kişisel Twitter hesabından bir mesaj paylaştı. Grande, "Yıkıldım. Kalbimin en derininden. Çok çok üzgünüm. Söyleyecek bir kelimem yok" yazdı.

[caption id="attachment_1864857" align="alignnone" width="1090"]İngiliz yayın kuruluşu BBC gelişmeleri anbean takip ediyor. İngiliz yayın kuruluşu BBC gelişmeleri anbean takip ediyor.[/caption]

Yaşanan patlamanın ardından Taylor Swift, Harry Styles ve Katy Perry gibi ünlü sanatçılar da sosyal medyadan mesajlar yayınladı.

rose

Öte yandan saldırıda ailesinin sosyal medyada kampanya başlattığı ve konserde kaybolan 8 yaşındaki Saffie Rose Roussos'un hayatını kaybettiği belirlendi. Reuters haber ajansının İngiliz polisine dayandırdığı haberde İngiltere'nin kuzeyindeki Preston'dan konsere gelen Roussos'un da hayatını kaybedenler arasında olduğu kaydedildi.

olaydan

LİDERLERDEN MESAJ YAĞIYOR


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İngiltere'nin Manchester kentindeki saldırıyı şiddetle kınadığını söyledi.

Erdoğan, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Töreni'nde yaptığı konuşmada, "İngiltere Manchester'da meydana gelen terör saldırısını şiddetle kınıyorum. İngiltere halkının acısını paylaşıyorum. Onların yanındayız" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da sabah yaptığı açıklamada, saldırıyı şiddetle kınadıklarını, Türkiye ve İngiltere'nin terörizmle ortak ve kararlı mücadelesini sürdüreceğini vurgulamıştı.

[caption id="attachment_1864888" align="alignnone" width="880"]FOTO: REUTERS/ Londra'da Başbakanın çalışma ofisi ve konutunun çatısındaki Birleşik Krallık bayrağı, saldırıda hayatını kaybedenlerin anısına yarıya indirildi. FOTO: REUTERS/ Londra'da Başbakanın çalışma ofisi ve konutunun çatısındaki Birleşik Krallık bayrağı, saldırıda hayatını kaybedenlerin anısına yarıya indirildi.[/caption]

ABD Başkanı Donald Trump, Filistin lideri Mahmud Abbas ile Beytüllahim’de düzenlediği ortak basın toplantısı sırasında saldırıyı kınadı.

Trump, “Çok sayıda genç, güzel ve masum insan, hayatın keyfini çıkarırken, ezik şeytanlar tarafından öldürüldü” dedi.

Donald Trump, devamında ise, “Onlara canavar demeyeceğim. Çünkü bu benzetme onların hoşuna gidecektir. Onlar bunun güzel bir isim olduğunu düşünür” şeklinde konuştu.

[caption id="attachment_1864912" align="alignnone" width="880"]FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS[/caption]

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise "Bu şüphelenilen terör saldırısı, yalnızca bu eylemleri planlayan ve gerçekleştirenlere karşı Britanyalı dostlarımızla birlikte çalışmaya devam etme kararlılığımızı güçlendirir" dedi.

Fransa'nın yeni başkanı Emmanuel Macron ise Twitter hesabından saldırıda hayatını yitirenlere ve yakınlarına üzüntülerini iletti. Macron, "Britanya halkı, saldırı kurbanları ve onların yakınları düşüncelerimde, teröre karşı mücadelemizi birlikte yürütüyoruz" dedi.

Çin'in resmi televizyon kanalı CCTV, Başkan Şi Jinping'ın Kraliçe'ye taziyelerini ilettiğini duyurdu. Açıklamada Jinping'in Kraliçe'ye "Çin halkı bu zor anında İngiliz halkının yanındadır" dediği belirtildi.

[caption id="attachment_1865429" align="alignnone" width="714"]Ariana Grande son şarkısını söylerken... 22 kişinin hayatına mâl olan terör saldırısından sadece dakikalar önce... Ariana Grande son şarkısını söylerken... 22 kişinin hayatına mâl olan terör saldırısından sadece dakikalar önce...[/caption]

[caption id="attachment_1865471" align="alignnone" width="480"]Saldırının ardından binlerce kişi ulaşamadığı kayıplarını bulmak için sosyal medya üzerinden yardım istedi. Twitter'da açılan #MissingInManchester etiketine binlerce mesaj atıldı. Fotoğrafı en fazla dolaşanlardan birisi de 15 yaşındaki Olivia Campbell oldu. Bir arkadaşıyla birlikte konsere giden Olivia'dan saldırıdan bu yana haber alınamıyor. Saldırının ardından binlerce kişi ulaşamadığı kayıplarını bulmak için sosyal medya üzerinden yardım istedi. Twitter'da açılan #MissingInManchester etiketine binlerce mesaj atıldı. Fotoğrafı en fazla dolaşanlardan birisi de 15 yaşındaki Olivia Campbell oldu. Bir arkadaşıyla birlikte konsere giden Olivia'dan saldırıdan bu yana haber alınamıyor.[/caption]