Merkel Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi. İki lider baş başa görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

- Türkiye-Almanya arasındaki ilişkileri değerlendirme imkanımız oldu. Savunma sanayine yönelik birlikte neler yapabiliriz, bunları görüştük. Siyasi ilişkilerde gerek AB süreci olsun gerek ise NATO ile ilgili konuları konuştuk. Ekonomik ilişkilerde de ticaret hacmimiz 35 milyar dolar, bunu daha ileri nasıl taşırız bunları görüşme imkanımız oldu.

- Ege'deki gelişmeleri değerlendirme fırsatımız oldu ama ağırlıklı olarak Suriye-Irak konusunu ele aldık. Bundan sonraki süreçte ne gibi adımlar atabiliriz bunları konuştuk. Mülteci sorununu ayrıca konuştuk. Tabii terörle mücadelede birlikte neler yapabiliriz, bunları da konuşma imkânımız oldu. Özellikle bu konudaki kararlılığımız bellidir, taviz vermemiz mümkün değil.

2017-02-02t135613z_1127890007_lr1ed2212pelr_rtrmadp_3_turkey-germany

- Ama uluslararası turizmle mücadele bir ülkenin halledebileceği değil, uluslararası bir mutabakatın olması söz konusudur. Almanya kaldı ki 3.5 milyon yakın soydaşımızın yaşadığı bir ülke, dayanışmamız çok büyük bir önem arz ediyor. Bu dayanışma, iki NATO ülkesi olmamız nedeniyle de bizlerle dayanışması büyük önem arz ediyor. Bu dayanışmamızı gerek buralarda, gerek Ukrayna'da bugüne kadar nasıl örneğini verdiysek bundan sonra da devam ettirmemiz gerektiğine inanıyorum. Sayın Şansölyenin Başbakanımız ile yapacağı görüşme ile de zannediyorum ziyaretinin önemli bir yeri olacak.

Merkel'in açıklamalarından satır başları şöyle:

- İkili ve uluslararası konular hakkında konuştuk. Bu benim darbe girişiminden sonra ilk ziyaretim bu olayı da ele aldık. Terörle mücadelenin çok önemli olduğunu suçlular için gerekenlerin yapılması gerektiğini fakat aynı zamanda suçun bireysel olarak tespit edilmesi gerektiğini ifade ettim ve bu darbe girişiminde Türk halkının demokrasi ve demokratik ilkeler için nasıl kendini ortaya koyduğunu gördük. Bu önemli süreçte ifade özgürlüğüne saygı duyulmasının çok önemli olduğunu ifade ettim. Basın ve medya özgürlüğüne de işaret ettim. Alman gazeteciler için de akreditasyonlarını burada çalışmak için almaları gerektiğini, endişelerimiz olduğunu ifade ettim.

2017-02-02t135748z_1834731465_lr1ed2212s1lt_rtrmadp_3_turkey-germany

- Terör saldırıları nedeniyle Türkiye'nin çok büyük zarara uğradığını konuştuk ve bu konuda daha yakın işbirliği içinde olma sözü verdik. İkili ekonomik ilişkilerimizi de ele aldık ve İslamist terör, her türlü terörle mücadele, PKK da buna dahil bu mücadelede yakın bir işbirliği içinde olmamız gerektiğini konuştuk. Suriye, Irak ve mülteci konularını ele aldık.

- Burada tekrar Türkiye'nin olağanüstü çabalar harcadığını, mültecileri entegre ederek de belirttim. AB'nin vaat ettiği finans desteğinin en kısa zamanda akması gerektiğini ifade ettim. 2.2 milyon euro verildi, tabii ki somut projelere bu finans katkısının akması gerektiğini ifade ettik. AB ile Türkiye arasındaki anlaşma her iki taraf için de olumlu sonuçlar getirdi. Açık sözlülükle tartışma konusu olayları ele aldığımız için de memnunum. Sorunlarımızı bireysel çabayla değil, uluslararası mutabakatla çözebiliriz.

MERKEL'İN O İFADESİNE TEPKİ GÖSTERDİ


Erdoğan, Merkel'in açıklamalarında "İslamist terör" ifadesini kullanmasına tepki göstererek, şunları söyledi:

"Halkım bu konuyu yanlış anlamış olabilir. Bir İslamist terör ifadesi ki, aslında ben sayın Şansölye'ye de anlattım. İslamist terör ifadesi biz Müslümanları ciddi manada üzmektedir, böyle bir ifade kullanamaz, doğru değildir. Çünkü İslam'la terör bir araya gelemez. İslam'ın kelime anlamı barış olan bir ifadeyi terörle yan yana getirirsek o dinin mensuplarını üzer. Biz DEAŞ terör örgütünden dolayı kalkıp, İslamist terörü kullanırsak bu üzücü olur. Bunu lütfen kullanmayalım. Kullanıldığı zaman biz bunun karşısında durmak zorundayız. Sessizliğimiz kabul anlamına gelir. Bir Müslüman Cumhurbaşkanı olarak bunu asla kabul edemem."

MERKEL ŞÖYLE KARŞILIK VERDİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözleri üzerine Merkel ise şunları söyledi: "Din özgürlüğü benim için çok önemli. Demokrasinin bir parçası olarak görüyorum. Almanya'da Müslümanların özgürce yaşayabilmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Bu nedenle İslami ve İslamist terimleri arasında bir fark var."

Merkel, Almanya'da Diyanet'e bağlı görev yapan imamların bazı kişiler hakkında fişleme yapmasına tepki göstererek, "Örneğin DİTİB nezdinde çalışan imamlar... Bu imamların bazı kişiler hakkında bilgi toplaması için Alman Hukuk devletine aykırı bir şey olmamalı demokratik sistemde" diye konuştu.

2017-02-02t114651z_2023622272_rc19b21b0150_rtrmadp_3_turkey-germany

Ziyaret öncesinde Alman muhalefet partileri Merkel'e mutlaka dile getirmesi gereken konular hakkında uyarılarda bulunurken, ziyaretin zamanlaması konusunda sert eleştirilerde bulundu.

Merkel, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilk kez Türkiye’ye geldi.

 

TÜRKİYE GÖRÜNTÜLERE DOĞRUDAN ERİŞİM İSTİYOR


Kritik ziyaret öncesi Alman Der Spiegel dergisi, Türkiye'nin İncirlik Üssü'nde konuşlanan Tornado tipi keşif uçaklarının çektiği görüntülere doğrudan erişim istediğini yazdı.

Almanya terör örgütü IŞİD ile ilgili görüntüleri Türkiye’yle paylaşıyor. Ancak Türkiye, Suriye’de terör örgütü PKK’nın uzantısı olan YPG’nin hareketleri üzerine de görüntülere erişim istiyor. İddiaya göre, durum ciddi olduğu için Merkel, Türkiye’ye geldi.

Türkiye’nin Almanya’nın İncirlik’te karargâh inşaatına karşı bu görüntülere erişim istediği öne sürüldü. Meclis kulislerinde ise Türkiye’nin Almanya’ya bu konuda yoğun baskı yaptığı konuşuluyor

2017-02-02t114615z_1214058761_rc1ce7afbc40_rtrmadp_3_turkey-germany

12 YILDA 9'UNCU ZİYARET


Yaklaşık 12 yıldır iktidarda olan Başbakan Angela Merkel, Türkiye'ye dokuzuncu ziyaretini gerçekleştiriyor. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre; mülteci krizine çözüm arayan Merkel'in son bir buçuk yılda Türkiye'ye beş kez gittiği dikkat çekiyor.

6 Ekim 2006:
Başbakan Angela Merkel göreve başlamasından yaklaşık bir yıl sonra Türkiye’ye yaptığı ilk ziyarette o dönemde Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. İstanbul’da düzenlenen Türk-Alman Ekonomik Forumu’nda bir konuşma yaptı.

[old_news_related_template title="Ünlü falcıdan liderlerin geleceklerine ilişkin flaş yorum!" desc="ABD'nin çiçeği burnunda Başkanı Donald Trump'ın 8 Kasım seçimlerinden başarıyla çıkacağını tahmin eden birkaç isimden biri olan Hong Kong'lu falcı, liderlerin geleceklerine ilişkin kehanetlerde bulundu. Trump'ın iyi bir başlangıç yapacağını ve 2017 sonunda çuvallamaya başlayacağını tahmin eden Priscilla Lam, Rusya Devlet Başkanı Putin'in ise güçlenerek yoluna devam edeceğini söyledi. CNN'in haberine göre; Lam'ın kehanette bulunduğu isimler arasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bulunuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/falci.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/unlu-falcidan-liderlerin-geleceklerine-iliskin-flas-yorum-cumhurbaskani-erdogan-1645223/"]

29-30 Mart 2010: Başbakan Merkel’in Türkiye’ye yaptığı ikinci ziyaret, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin ülkeye uyumuna ilişkin tartışmaların gölgesinde geçti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilen ve Başbakan Erdoğan ile bir araya gelen Merkel’in bu ziyaretinde Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki müzakereler, Ortadoğu barış sürecinin geleceği ve İran ile ilişkiler gündeme geldi.

24-25 Şubat 2013: Başbakan Merkel Türkiye’ye gerçekleştirdiği üçüncü ziyarette, Kahramanmaraş’ta Patriot hava savunma sisteminin kullanımı için görevlendirilen Alman askerlerini ziyaret etmiş, ardından Ankara’da Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüşmüştü. Bu ziyarette terörle mücadele, Türkiye’nin Avrupa Birliği süreci ve Suriye meselesi gündemde öne plan çıkan konular arasındaydı.

2013

18 Ekim 2015: Başbakan Merkel’in bu ziyaretinde gündemin en önemli maddesi mülteci meselesiydi. Merkel, mülteci krizinin aşılmasında işbirliğine karşılık mali yardım ve Türk vatandaşlarına Avrupa Birliği sınırları içinde vize kolaylığı sözü verdi. İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Merkel, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de bir araya geldi. Türkiye’de 1 Kasım 2015 seçimlerine kısa bir süre kala gerçekleşen bu ziyaret, Almanya’da muhalefetin eleştirilerine neden oldu. Muhalefet partilerinden siyasetçiler, Merkel’in Erdoğan’a destek verdiğini öne sürdü.

2015

15-16 Kasım 2015: Başbakan Merkel, Antalya’da düzenlenen G20 zirvesine katıldı. Paris’te düzenlenen İslamcı terör saldırılarının ardından gerçekleşen zirvede, uluslararası terörle mücadele ön plana çıkan konu oldu.

8 Şubat 2016: Başbakan Merkel’in bu ziyaretinde ele alınan en önemli konu Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanması planlanan mülteci anlaşması oldu.

merkelsubat

23 Nisan 2016: Başbakan Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile birlikte sığınmacı krizini değerlendirmek üzere Gaziantep'e gitti. Merkel, Başbakan Davutoğlu ile birlikte bir mülteci kampını ziyaret etti.

merkelnisan

22-23 Mayıs 2016: Başbakan Merkel, Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Yardım Zirvesi’ne katılmak üzere İstanbul’a geldi. Bu zirve çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilen Merkel’in gündemindeki en önemli konu Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 18 Mart 2016 tarihinde imzalanan mülteci anlaşması oldu.

[old_news_related_template title="Merkel'in çantası dolu... Sarayda kavga çıkaracak 8 sorun" desc="Almanya Başbakanı Angela Merkel, Perşembe günü Türkiye’yi ziyaret edecek. Ziyaretin ana konusu olarak, 'Göçmen sorunu ve geri kabul anlaşması' olarak çizilse de, Merkel’e hem hükümetten hem de muhalefetten, 'Erdoğan’a iletilecekler' listesi verildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/34278edamerkel342.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/merkel-cantasi-dolu-geliyor-sarayda-kavga-cikaracak-8-sorun-1654594/"]