Fransa'da yerel saatle 08:00'da (TSİ 09:00) açılan sandıklar, 19:00'da (TSİ 20:00) kapanacak. Sandıklar bazı büyük şehirlerde 20:00'ye (TSİ 21:00) kadar açık kalacak. İlk sonuçların sandıklar kapandıktan hemen sonra gelmesi bekleniyor.

11 adayın yarıştığı ilk turu geçen iki aday, alışılmadık kampanya dönemi sürecinde Fransa'nın geleceğine ilişkin birbiriyle taban tabana zıt bir tablo çizdi.

FOTO: REUTERS/ Macron oyunu kullanmaya eşiyle birlikte geldi. FOTO: REUTERS/ Macron oyunu kullanmaya eşiyle birlikte geldi.


Merkezde siyaset yapan Macron (39), iş dünyasına yakın ve Avrupa Birliği'nin (AB) koyu bir destekçisi. "Önceliğimiz Fransa" söylemiyle kampanya yürüten Le Pen (48) ise AB ve göçmen karşıtı bir tutum sergiliyor. Le Pen kazanırsa, Fransa'nın AB üyeliğini referanduma götürme vaadinde bulundu.

Son kamuoyu yoklamaları, Macron'un yarışı açık ara farkla kazanacağını öngörüyor fakat yorumcular, seçime katılım oranı düşük olduğu takdirde, Le Pen'in aradaki farkı azaltacağını belirtiyor.

TÜRKİYE İLE KRİTİK BENZERLİK


Fransa seçimleri, Türkiye'de 16 Nisan'da gerçekleştirilen Anayasa değişikliği referandumuyla bazı benzerlikler taşıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kampanya sürecinde, tıpkı Le Pen gibi Türkiye'nin Avrupa Birliği yolundaki geleceğini sorgular nitelikte açıklamalar yaptı. Erdoğan, "Türkiye'nin AB ile sürdürdüğü müzakerelerin referandumuna götürülebileceğini" tekrarla söyledi.

FOTO: REUTERS/ Le Pen oyunu, FEMEN protestosuna sahne olan Henin-Beaumont'da kullandı. FOTO: REUTERS/ Le Pen oyunu, FEMEN protestosuna sahne olan Henin-Beaumont'da kullandı.


Öte yandan; Türkiye referandumunda da katılım oranının bir hayli önemli rol oynayacağı belirtiliyordu. Sandığa giden seçmen sayısı arttıkça 'hayır' seçeneğinin şansının arttığı tahmin ediliyordu.

TÜM DÜNYA TAKİP EDİYOR, ÇÜNKÜ...


Fransa'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu, Avrupa'da da yakından takip edilecek. Zira bu seçim, önümüzdeki süreçte parlamento seçimleri için sandığa gidecek Almanya ve İngiltere için de bazı ipuçları veriyor.

Tüm dünyanın dikkat kesildiği seçimler, Fransa açısından hiç alışılmadık bir tablo çizdi. Zira ülkeyi on yıllardır yöneten Sosyalistlerin ve Cumhuriyetçilerin adayı ikinci tura kalmayı başaramadı.

Kampanya sürecinin son dönemeci geçilirken, Fransa'da dünya gündemine bomba gibi düşen bir gelişme yaşandı. Macron'un Yürüyüş Hareketi, kampanyaya ait birçok belgenin siber saldırıyla çalındığını açıkladı. Kampanya ekibi gerçek belgelerin sahte belgelerle karıştırılarak internette yayımlandığını öne sürdü.