ABD Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz günlerde Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı ifade edilmişti. Konuyla ilgili başta Türkiye ve Filistin olmak üzere tüm dünyadan tepkiler gelmişti. Yine gündemde olan ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınacağı haberine ise Beyaz Saray'dan açıklama geldi. Beyaz Saray konunun şu an için gündemden kaldırıldığını duyurdu. Ancak Trump'ın Kudüs'ü başkent olarak tanıyıp tanımayacağı hala kafalardaki soru işaretlerini sürdürüyor. Kaynaklara göre Trump, 6 Aralık Çarşamba günü konuyla ilgili kararını açıklayabilir.

KILIÇDAROĞLU'NDAN KUDÜS AÇIKLAMASI


"Kadınların seçme ve seçilme haklarını elde etmesinin 83. Yıldönümü" nedeniyle Ankara Spor Salonu'nda kadınlarla bir araya gelen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada Trump'ın Kudüs kararına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu konuşmasında Kudüs üzerinde kimse oyun oynamasın. Oyun oynayanlar Ortadoğu'da yeniden kan ve gözyaşını başlatmayın. Hiç kimse Filistin'e Kudüs'e olan desteğimize engel olamaz.

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan Kudüs açıklaması" desc="Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 'ABD yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağı haberleri, son derece endişe vericidir. Bu, Kudüs’ün dini ve tarihi statüsüne, uluslararası anlaşmalara ve BM kararlarına tamamen aykırıdır' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/cumhurbaskanligi-sozcusu-ibrahim-kalin-dan-flas-aciklamalar_1a2a574cde3cbf69b89cc7126f4d14db6.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/cumhurbaskanligi-sozcusu-kalindan-kudus-aciklamasi-2118444/"]
FİLİSTİN: SAVAŞ İLANI OLUR

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, barış sürecini yıkıma uğratır. Hükümet bu gibi olumsuz adamlara karşı uyarıda bulundu" ifadelerini kullandı.Filistin'deki El Fetih hareketine yakın Kudüs merkezli Rasem Ubaydat gazetesinin haberinde, "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in daimi başkenti olarak tanıması, Filistin halkına bir savaş ilanıdır" ifadeleri yer aldı.[old_news_related_template title="Trump başkenti resmen tanıyacak" desc="Uluslararası kamuoyu nezdinde ihtilaflı bir konumda olan Kudüs konusunda bu hafta flaş bir açıklama yapılacağı belirtildi. ABD'li üst düzey bir yetkili, 'Bu hafta içerisinde Trump, Kudüs'ü resmen İsrail başkenti olarak tanıyacak' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/trumpti.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/trump-baskenti-resmen-taniyacak-2114399/"]
Haberde, bu adımın ABD'nin Filistin halkının temel haklarına yönelik "düşmanca" tavrını daha da derinleştireceği ve İsrail'in Filistin topraklarını işgalini de "meşrulaştırılacağı" belirtildi.Öte yandan Trump yönetimi, geçtiğimiz Şubat ayında Orta Doğu'da iki devletli çözümden vazgeçtiklerini duyurmuştu.

ERDOĞAN: ABD'Yİ UYARIYORUZ

Konuyla ilgili olarak Türkiye'den en son tepki AKP grup toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi.Erdoğan, "Amerika’nın Kudüs’ü İsrail’in başkenti tanıma kararı almaya hazırlandığı yönündeki haberlerle ilgili üzüntülerimi ifade etmek istiyorum" diye başladığı sözlerine şöyle devam etti; "Kudüs, Sayın Trump Müslümanların kırmızı çizgisidir. Her gün hak ihlalleri, zulümler sürerken İsrail’e destek mahiyetinde böyle bir kararın alınması, uluslararası hukukun ihlali değil insanlık vicdanına vurulmuş ağır bir darbedir. Konunun sonuna kadar takipçisiyiz"İsrail ile ilişkilerin kopma noktasına gelebileceğini ifade eden Erdoğan şu ifadeleri kullandı; " Netanyahu İsrail’de iç hesaplaşmalarını bitiremiyor. Kaldı ki bu bizim diplomatik ilişkilerimizi İsrail ile koparmaya kadar gidebilir. Amerika’yı bölgedeki sorunları daha derinleştirecek böyle bir adım atmaması konusunda buradan bir kez daha ikaz ediyoruz. Böyle bir adım atılamaz."

KALIN: BM KARARLARINA AYKIRI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter'dan yaptığı açıklamada, ABD yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı haberlerinin, son derece endişe verici olduğunu belirterek, “Bu, Kudüs'ün dini ve tarihi statüsüne, uluslararası anlaşmalara ve BM kararlarına tamamen aykırıdır.

Böyle bir adım, zaten kırılgan olan Orta Doğu barış sürecini ortadan kaldıracak ve yeni gerilim ve çatışmalara sebep olacaktır. ABD yönetiminin bu vahim hatayı yapmayacağını ümit ediyoruz. Kudüs'ün ve Harem-i Şerif'in statüsünün korunması hayati önemi haizdir” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da, Bakanlar Kurulu'nda yaptığı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak resmen tanımaya hazırlandığı iddialarına ilişkin değerlendirmesinde, "Bölgeyi yeni felaketlere ve çatışmalara sürükleyecek adımlardan kaçınılması" gerektiğini söyledi.