Çinli petrol ve enerji holding şirketi CEFC China Energy, Kremlin ile kuvvetli bağları bulunan Rus petrol devi Rosneft'ten pay almak için görüşme yürütüyor.

Görüşmeler hakkında doğrudan bilgi sahibi üç kaynağın verdiği bilgiye göre iki şirketten kıdemli yöneticiler ön görüşmelerde bulunuyorlar. CEFC Yönetim Kurulu Başkanı Ye Jianmin ile Rosneft CEO'su Igor Sechin ise Temmuz'dan bu yana iki kere görüşme gerçekleştirdi.

[old_news_related_template title="Rus petrol şirketi Rosneft'e siber saldırı" desc="Rus petrol devi Rosneft, çok güçlü bir siber saldırı altında olduğunu açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/kapak-249.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/rus-petrol-sirketi-rosnefte-siber-saldiri-1911042/"]

CEFC'in Rosneft'e ne kadar yatırım yapacağı veya var olan hisselerden mi yoksa yeni ihraç edilecek hisselerden mi alacağı henüz belli değil.Rosneft'e yakın bir kaynak, şirketin perakende dağıtım biriminden CEFC'e pay satmak isteyebileceğini belirtti. Rosneft'in perakende biriminin yaklaşık 3,000 benzin istasyonu, 150 petrol depolama tesisi ve 1,000'in üzerinde benzin tankeri bulunuyor.

Rosneft, Suudi Arabistan'ın önüne geçerek Çin'in en büyük petrol tedarikçisi olan Rusya'nın en büyük ve etkin petrol şirketi konumunda bulunuyor.

[old_news_related_template title="Putin Rosneft'i satıyor" desc="Rusya'nın en büyük petrol şirketine Çin ve Hindistan ortak oluyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/06/ros.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/putin-rosnefti-satiyor-1282955/"]

Rosneft'in ham petrol rezervlerine ve petrol işleme kapasitesine erişmek, Çin'de faaliyetlerine petrol ticaretiyle başladıktan sonra hızla büyüyerek holding şirketi haline gelen CEFC'nin Glencore gibi uluslararası bir ticaret şirketi haline gelme hedefine varmasını sağlayabilir.

Yarısı Rosneftegaz şirketi üzerinden Rusya devletine ait olan Rosneft'in yüzde 19.75'i BP'ye ait. Şirkette yüzde 19.5 pay ise geçen yıl Aralık ayında 10 milyar euronun üzerinde bir bedelle Katar ulusal varlık fonu QIA ve Glencore'a satıldı.

REUTERS