Demokrasi Adası projesi için imara açılan ve yemyeşil dokusu kazınarak betona dönen Yassıada’dan sonra Sivriada da imara açıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı imar planları 3 Ekim’de askıya çıkarıldı. Hazine arazisi olan ve bugüne dek planlarda “askeri yasak bölge” olarak işaretlenmiş, hiçbir yerleşimin bulunmadığı Sivriada, yeni plan ile “turizm ve kültürel tesis” alanı oldu. Plana göre adaya otel, fuar, kongre merkezi, konferans salonu, kültür merkezi, açık hava müzesi, amfi tiyatro, sergi salonu, spor alanı, seyir terası, parklar, iskele, marina, kulüp ile dernek yapıları ve bu fonksiyonlara hizmet edebilecek kafe, restoran, satış birimleri yapılacak.

sivriada-2YÜKSEKLİK SINIRI 6.50 METRE


Yapılaşma koşulu emsal 0.20, yükseklik sınırı 6.50 metre  olarak belirlendi. Planda, en fazla 2 bodrum kata izin verildi. En fazla bir metresi toprak altında kalmak şartı ile eğimden dolayı açığa çıkan birinci bodrum kat emsal harici tutuldu. Planda ada genelinde toplam 18 bin 527 metrekare inşaat alanı öneriliyor. Kıyı alanlarının da aktif kullanımı için 10 bin 793 metrekare iskele ve platform yapılacak. Sivriada’nın topografik yapısına uygun doğa sporu, tırmanış, su sporları, yelkencilik gibi faaliyetler yapılması da öngörülüyor.

AMAÇ KAMUYA AÇMAK


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni planın raporunda imar değişikliğinin gerekçesi “Sivriada’nın doğal yapısına ve arkeolojik sit kimliğine uygun fonksiyonlarla kamuya açılabilmesi, tescilli tarihi yapılara müdahale edilebilmesi ve korunarak geleceğe taşınabilmesi” olarak açıklandı. Plan raporunda, adada kamusal bir kullanım olmaması ve uzun süre yer alan taş ocağı nedeniyle tescilli eserlerin yıkılmaya bırakıldığı belirtildi.  Raporda, Sivriada için daha önce hazırlanan ve iptal edilen imar planlarında temel iptal gerekçesi olan yapı yoğunluğunun yarı yarıya düşürüldüğü kaydedildi. Diğer bir iptal gerekçesi olan bölgenin doğal karakterinin korunması ve çevreye zarar verilmesi konularında ise plan notlarında kısıtlamaya gidildiği aktarıldı.

sivriada-3BİZANS DÖNEMİNDEN KALMA ESERLER VAR


Sivriada İstanbul 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 2009 tarihli kararı ile “2. derece doğal sit” ve “3. derece arkeolojik sit” alanı ilan edilmişti. Adada Bizans dönemine ait tescilli manastır, kilise ve sarnıç kalıntıları bulunuyor. Hazine mülkiyetindeki  92 bin  565 metrekarelik Sivriada, 2012 yılında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne tahsis edildi.