EuroAir’e ait, Koçoğlu Havacılık tarafından işletilen 1998 model TC-KON tescilli uçak, saat 21.20’de KKTC’de Ercan Havalimanı’na gitmek üzere Atatürk Havalimanı’ndan kalktı. Kalkıştan kısa bir süre sonra uçakta iniş takım arızası ortaya çıktı. Pilotlar geri dönme kararı aldı. Atatürk Havalimanı kulesi ile temasa geçen pilotlar, öncelikli iniş izni istedi. Havalimanı itfaiye ve kurtarma ekipleri acil durum için pistte yerlerini aldı..

[caption id="attachment_2020239" align="alignnone" width="880"]Cessna TC-KON uçağı Cessna TC-KON uçağı[/caption]

Saat 21.30’da çift motorlu iş jeti Atatürk Havalimanı’nın 35 sağ pistine teker koydu. Ancak iniş takımları katlanan uçak pistte kaydı ve toprak alana çıktı. Alev alan uçağa hemen havalimanı itfaiyesi müdahale etti. Uçakta bulunan pilotlar Muzaffer Kütük, Mehmet Mümin Turan, Hostes Duygu Doğaçay ve yolcu Mehmet Şahin itfaiye tarafından kurtarıldı.

Olay nedeniyle Atatürk Havalimanı iniş trafiğine kapatıldı. Sadece Florya-Ataköy istikametindeki 05/23 pistinden kalkış izni verildi.

 

İNİŞ TAKIMLARI AÇILMADI

Edinilen ilk bilgiye göre daha önce Sanko Holding'e ait olan özel jetin iniş takımlarının açılmadığı için düştüğü belirtiliyor. Kırgız bir iş adamına ait olduğu öğrenilen uçağın mürettebatının tamamının Türk olduğu bildirildi.

Kaza nedeniyle bir süreliğine kapanan Atatürk Havalimanı'nda hava trafiği tekrar normale döndü.

SANKO HOLDİNG: UÇAK 2014'TE SATILDI

Gaziantep merkezli Sanko Holding tarafından İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düşen uçakla ilgili açıklama yapıldı.

Uçağın 2014 yılında satıldığının belirtildiği açıklamada, şöyle denildi: "Acil iniş sırasında düşen uçak, Sanko Holding tarafından 2014 yılında satılmıştı. Atatürk Havalimanı’nda acil iniş sırasında pistten çıkan ve meydana gelen yangında 4 kişinin yaralandığı TC-KON tescilli Citation VII tipi iş jeti, Sanko Holding tarafından 2014 yılında satılmış olup, Sanko Holding ve şirketleri ile herhangi bir bağı bulunmamaktadır. Kazada yaralanan 4 kişiye Allah’tan acil şifa diler, kamuoyunun bilgisine sunarız."

basliksiz-12

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI'NDAN KAZA AÇIKLAMASI

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan uçak kazası ile ilgili Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada düşen TC-KON tescilli özel jette can kaybı yaşanmadığı, yaralanan 2 pilot ,1 hostes ve 1 yolcunun sağlık durumlarının iyi olduğu açıklandı.

 

Ulaştırma Bakanlığı Yetkilileri, jetin kalkışı sırasında iniş takımlarının arıza yapması sonucu acil iniş isteyen jet kaptanın isteği doğrultusunda pistin boşaltıldığını, sağlık ve itfaiye ekiplerinin iniş için hazırlanan piste yönlendirildiğini bildirdi. Uçağın inişi sırasında pistten çıktığı ve yandığı belirtilirken, oluşan yangına itfaiyenin anında müdahale ettiği ifade edildi. Bakanlık yetkilileri, 1 yolcu, 2 pilot ve 1 hostesin bulunduğu uçaktaki kazada 4 kişinin yaralandığını açıkladı. Hastaneye kaldırılan yaralılardan sadece hostesin vücudunda kırıklar olduğu, ancak hayati tehlikesinin bulunmadığı kaydedildi. Bu arada kaza nedeniyle kısa süreliğine uçuşa kapanan havalimanında hava trafiğinin normale döndüğü bildirildi.

resimid_3957826

KAZA SONRASI UYARI

Kazanın ardından THY Genel Müdürü Bilal Ekşi yaptığı açıklamada, olası tehirler için yolcuların THY'nin web sitesinden uçuşlarını takip etmeleri uyarısında bulundu.

resimid_3957825

VALİ ŞAHİN: YARALILARIN DURUMU İYİ

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Atatürk Havalimanı’nda yaşanan özel jet kazasıyla ilgili, “4 kişi var uçak içerisinde. 3’ü mürettebat bir yolcu. Hepsinin durumu iyi. Bir can kaybı yok. Hastanede tedavileri devam ediyor" dedi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Atatürk Havalimanı’nda özel jet kazasıyla ilgili açıklama yaptı. Vali Şahin, “Bugün saat 21.20 sıralarında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne havalanan özel bir jet havalandıktan sonra kuleden teknik bir arıza nedeniyle iniş izni istiyor ve kulenin yönlendirmesiyle 17 son pist başına doğru pistten inerken uçak duramıyor ve pist başından aşağıya doğru hareket ediyor uçak. Tabi duramayıp aşağıya doğru giderken uçak duramayıp hem sürtünmeden kaynaklı yangın hem de parçalanma başlıyor” şeklinde konuştu.

resimid_3957868

Vali Şahin sözlerine şöyle devam etti:

“Tam bu sırada zannediyoruz yolcular uçaktan ayrılmış oluyorlar. Uçak biraz ileride pistin hemen 100 metre kadar ilerisinde havalanın sınırın tam kenarında duruyor. Bizim itfaiyemiz zaten acil durum ilan edildiği için havaalanında piste hazır bekliyordu ve yangına derhal müdahale ediliyor. Yangın söndürülüyor. Şu anda 4 kişi var uçak içerisinde. 3’ü mürettebat bir yolcu. Hepsinin durumu iyi. Bir can kaybı yok. Hastanede tedavileri devam ediyor. Hepsi Türk vatandaşı. Havalimanı trafiği çok kısa bir süre etkiledi ama uçuşlar hemen normale döndü ve şuan yüzde yüz uçuş sağlanıyor havalimanında.”

resimid_3957869

DHMİ'DEN DE AÇIKLAMA

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak da kazaya ilişkin açıklamada bulundu.

Sosyal medya hesabı Twitter’dan kazaya ilişkin bilgiler veren Ocak, "Atatürk Havalimanı'nda saat 21.20'de acil iniş yapan bir iş jeti duramayarak pist dışına çıkmıştır. İniş esnasında çıkan yangın büyümeden ekiplerimizce anında söndürülmüştür. Müdahale eden arkadaşlarımı kutluyorum. Kazadan hafif yaralı olarak kurtulan pilot ve diğer 3 kişi hastaneye kaldırılmıştır. Yolcu ve mürettebatın sağlık durumu iyidir. Havalimanında tüm seferler normal olarak devam etmektedir. Yaralılara acil şifa diliyorum. Tesellimiz can kaybı olmayışıdır. Havacılık camiasına büyük geçmiş olsun. Allah başka kaza bela vermesin” dedi.

resimid_3957870

KAZA NOKTASINDA İNCELEME YAPILDI

Atatürk Havalimanı'nda yaşanan özel jet kazasının ardından bölgeye olay yeri inceleme ekipleri geldi. İtfaiye ekipleri tarafından söndürülen uçağın enkazını ve çevresini inceleyen ekipler mürettebatın da eşyalarına baktı.

DİZİDE KULLANILMIŞ

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda kalkıştan hemen sonra acil iniş yapan ve yanan uçağın geçtiğimiz hafta ilk bölümü yayımlanan ve ünlü oyuncu Erkan Petekkatya'nın oynadığı dizide kullanıldığı ortaya çıktı. Rol icabı Afganistan uçuşu için kullanılan uçağın dizide yer alan görüntülerinde ünlü oyuncu Petekkaya'nın uçağa bindiği görülüyor.