MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, yüzde 10 olan seçim barajını ’ağır’ olarak yorumlamış ve "Yüzde 10 barajı ittifaklarla veya başka kararlılıklarla aşılabilir duruma geldi. Türkiye’yi nasıl bir istikrar, normalleşme sürecine getirebiliriz konusunda bir uzlaşmaya varacak çalışma yapmak lazım. Yüzde 5, 7 mi olur yoksa 10 kalır, böyle mi devam etmesi gerekir. Bunu yaparken bir başka parti yok sayıp, ezerek kendine bir yol çizmeye çalıştığında onun da bir anlamı olmadığı görüldü" demişti.

BAŞBAKAN: BARAJ İSTİKRAR İÇİN ÖNEMLİ


Başbakan Binali Yıldırım da seçim barajıyla ilgili bu sözlere "Baraj istikrar için önemli, seçim yasasıyla görüşülebilir. Meydanlarda barajı düşürme vaadinde bulunmadık. Partilerden gelecek talepleri değerlendiririz"  diye yanıt vermişti.

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık Başbakan Yardımcısı Fikri Işık "Sayın Bahçeli'nin teklifi dikkatle değerlendirilmeli" dedi.

"İLLA YÜZDE 10 OLSUN YAKLAŞIMI DOĞRU DEĞİL"


Bahçeli'nin bu çıkışına hükümet kanadından bir yorum daha geldi. Konuyla ilgili Habertürk canlı yayınında konuşan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık "Sayın Bahçeli'nin teklifi dikkatle değerlendirilmeli. Yüzde şu olsun, bu olsun, hiç olmasın demek çok doğru değil ama benim şahsi düşüncem, Fikri Işık olarak, bundan sonra illa yüzde 10 olsun gibi bir yaklaşım doğru olmaz" dedi.

BAHÇELİ'NİN TEKLİFİ DİKKATLE DEĞERLENDİRİLMELİ


Işık şunları söyledi "Seçim barajı, temsilde adalet gibi kavramlar çok tartışıldı. Yüzde 10 gibi çok katı bir baraj getirildi. 80'lerde, 90'larda bölge barajları getirildi. Bundan dolayı epey bir Türkiye'nin kaybı oldu. Benim şahsi kanaatim, yönetimde istikrarın sağlandığı bir modelde artık yüzde 10'luk baraja çok gerek yok. Tartışılabilir. Şu anda parlamentoda halkın yüzde 95'inin görüşü temsil ediliyor. Seçim barajı üzerinde partiler konuşur, tartışır. Halk kendisini yönetecek kadroyu sandıktan doğrudan seçiyor. Dolayısıyla biz yönetimde istikrar açısından temsilde adaleti ikinci plana atmak durumunda değiliz. Sayın Bahçeli'nin teklifi dikkatle değerlendirilmeli. Yüzde şu olsun, bu olsun, hiç olmasın demek çok doğru değil ama benim şahsi düşüncem, Fikri Işık olarak, bundan sonra illa yüzde 10 olsun gibi bir yaklaşım doğru olmaz."

FOTO:İHA/Arşiv - MHP Kurmayı Yalçın, FOTO:İHA/Arşiv - MHP Kurmayı Yalçın, "Teklifi görmek lazım. 2019’a az kaldı elimizi çabuk tutalım" dedi.

MHP'Lİ YALÇIN: ELİMİZİ ÇABUK TUTALIM


Fikri Işık'ın bu açıklamasından dakikalar sonra MHP cephesinden bir açıklama daha geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Başbakan Binali Yıldırım’ın, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin seçim barajı ile ilgili söylediklerini doğru anladığını ifade ederek, “Baraj konusunda Sayın Başbakan’ın ifadeleri doğru. Esasında aynı şeyi söylüyorlar. Bütün partiler biraraya gelip tartışılmalı. Direkt, ‘Yüzde 10 barajı düşsün’ şekliyle bir yaklaşım biçimi yok. Ama ona sıcak bakma var, doğru, fakat yüzde 10’un devamına da sıcak bakma var. Teklifi görmek lazım. 2019’a az kaldı elimizi çabuk tutalım” dedi.

"KONSENSÜS SAĞLANIRSA ONA GÖRE HAREKET ETMEK İSTİYORUZ"


TBMM'de bir grup gazeteciyle bir araya gelen MHP'li Yalçın şunları söyledi; "Uyum yasalarında yer alacak her konuyla alakalı bir çalışma içine girdik. Ancak bunların hepsi ham ve üzerinde konuşulmayı bekleyen konular. Bizim kafamızda (Seçim Kanunu değişikliği) üzerinde de birşeyler var. Ancak bize nasıl bir teklifle gelecekleri önemli" diye konuştu. Yalçın şöyle devam etti: "İktidar (Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne) uyum yasalarını gündeme getirecek ve bunu tartışacağız. (Seçim barajı) yüzde 5 mi olur, 7 mi olur, başka bir şey mi olur derken bunu kastediyor. Partiler (seçim barajı konusunda) kendi aralarında görüşecek. Konsensüs nerede sağlanırsa ona göre hareket etmek istiyoruz."

"DAR BÖLGE TÜRKİYE GERÇEĞİNE UYMAZ"


Yeni seçim yasasında yer alıp almayacağı tartışılan 'dar bölge' sistemininse Türkiye gerçeğine uygun olmadığını söyleyen Yalçın, "Burada birinci gelen dışında bütün oylar çöpe gidiyor. Arta kalan oylar Meclis'te temsil edilemez. Bu da temsilde adalet sağlamaz. Temsilde adaletin en iyi sağlandığı yapı geçmişte vardı. Türkiye bunu geçmişte 'Milli Bakiye Sistemi'nde uyguladı. Bunu getirelim demiyoruz. Temsilde adalet bunda ya da 'Daraltılmış Bölge Sistemi'nde sağlanıyorsa siyasi partiler otursun buna karar versin." diye konuştu.

İYİ PARTİ'NİN OLASI SEÇİMDE ŞANSI


Yalçın, eski MHP'li Meral Akşener'in liderliğinde kurulan İyi Parti'nin, ilk genel seçimdeki şansı ile ilgili yapılan yorumlara da, "Yüzde 20 mi alırlar, yüzde 1 mi alırlar görürüz. Şimdiden istifalar başlamış zaten" dedi.