Başbakan Binali Yıldırım, önceki gün referandum çalışmaları için gittiği Sinop’ta ilginç bir açıklama yaptı.  16 Nisan'da yapılacak olan Başkanlık referandumuna ilişkin detayları anlatan Binali Yıldırım mevcut sistemi "Seçimde mevcut sisteme göre siz hükümeti seçemiyorsunuz, sadece meclisi seçiyorsunuz. Kim bakan olacak kim başbakan olacak buna karar veremiyoruz. Sonra orada abidik gubidik bir takım işler oluyor. Bir bakıyorsunuz hiç aklımıza gelmeyen biri Başbakan olmuş" sözleriyle eleştirdi. Yıldırım'ın 'abidik gubidik Başbakan' tanımı gözleri siyasi tarihimize çevirdi. Siyasi tarihimizde şimdiye kadar 27 farklı isim Başbakanlık görevinde bulundu.

DARBE DÖNEMLERİ HARİÇ


Darbe dönemleri ve Binali Yıldırım gibi 'seçilmeden atanan' birkaç istisna hariç hemen hepsi bu koltuğa seçimlerle geldi. Yıldırım'ın mensubu olduğu AKP'de de şimdiye kadar 4 isim bu koltukta oturma şansını yakaladı. 2002 yılından beri AKP'den sırasıyla; Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğah, Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım Başbakanlık makamında bulundu.

BİNALİ YILDIRIM VE YILDIRIM AKBULUT İSTİSNA


Demokrasi tarihinde Binali Yıldırım ve Yıldırım Akbulut gibi isimler ise 'seçimsiz Başbakan' oldu. Hatırlanacağı gibi Başbakan Binali Yıldırım, Ahmet Davutoğlu liderliğinde 1 Kasım seçimlerinden tek başına iktidar olara çıkan AKP hükümetinde Ulaştırma Bakanlığı görevinde bulunurken, genel başkan adayı olmuş ve seçilmesinin ardından yeni kabineyi kurmuştu. Yıldırım gibi Anavatan Partisi iktidarı döneminde Yıldırım Akbulut da Turgut Özal'ın 1989 yılında Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından partisinin genel başkanı olmuş ve 'otomatikman' Başbakan olmuştu.

basbakanlar-orta27 İSİM BAŞBAKANLIK KOLTUĞUNDA OTURDU


Cumhuriyet tarihinde birçoğu, birden fazla olmak üzere 27 isim Başbakanlık görevinde bulundu.  İşte, 'ilk Başbakanlık koltuğuna oturuş sırası' itibariyleo isimler; (Birden fazla Başbakanlık yapan isimlerin ilk göreve geliş tarihi esas alındı)

İsmet İnönü
Fethi Okyar
Celal Bayar
Refik Saydam
Şükrü Saraçoğlu
Recep Peker
Hasan Saka
Şemsettin Günaltay
Adnan Menderes
Cemal Gürsel
Suat Hayri Ürgüplü
Süleyman Demirel
Nihat Erim
Ferit Melen
Naim Talu
Bülent Ecevit
Sadi Irmak
Bülend Ulusu
Turgut Özal
Yıldırım Akbulut
Mesut Yılmaz
Tansu Çiller
Necmettin Erbakan
Abdullah Gül
Recep Tayyip Erdoğan
Ahmet Davutoğlu
Binali Yıldırım