Emekli olup hayallerini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar SGK ne zaman emekli olurum uygulaması ile kolayca emeklilik yaşını öğrenebilirler. Yapmanız gereken emeklilik yaşı hesaplama robotuna prim ödeme gün sayıları ve bazı kimlik bilgilerini girerek sonuca ulaşabilirsiniz. Kişilerin SGK üzerinden emekli olabilmeleri için tüm sigorta kriterlerini tamamlamaları gerekmektedir. Sağlamanız gereken kriterleri ve ne zaman emekli olabileceğinizi SGK uygulaması üzerinden öğrenebilirsiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM UYGULAMASI

Kişilerin emeklilik yaşı hesaplama için doğru sonuçları alabilmesi adına güncel sigorta bilgilerini kullanması zorunludur. Sigorta bilgilerini bilmeyen ya da güncel sigorta bilgilerini öğrenmek isteyenler e devlet üzerinden sigorta dökümü alınmalıdır. Döküm alındıktan sonra sigorta bilgileri öğrenilerek, emeklilik yaşı hesaplama için forma bilgiler girilebilir. Tüm hizmetler ücretsiz odluğundan çok kısa süre içerisinde işlemler tamamlanabilir.

emekli1

SORULARLA ERKEN EMEKLİLİK

1991 yılında babam ve ablam ile limited şirket kurduk, ancak babam sadece kendisi için Bağ-Kur girişini yapıp, ben ve ablam için kayıt yaptırmamış. Ticari tecrübemiz olmadığından dolayı da maalesef sebebini sorgulayamadık o dönem. Ben ve ablam ayrı ayrı şirketlerde 1999 yılında sigortalı olarak çalışmaya başladık ve halen sigortalı olarak devam ediyoruz. 2007 yılında ablam ile birlikte hisselerimizi babama devredip şirketten ayrıldık. 1991-1999 yılları arası yapılmamış olan Bağ-Kur girişlerimiz için geriye dönük hak talebinde bulunabilir miyiz?

CEVAP: Bağ-Kur sigortalılığınızı limited şirket ortağı olduğunuz dönemden başlatıp, 1991-1999 yıllıarı arasındaki dönemi sigortalılık süresi olarak kazanmanız maalesef mümkün değil.

ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

SORU: 3 Ocak 1967 doğumluyum. SSK girişim 1 Nisan 1990. Askerliğimi sigorta girişinden önce yaptım. SSK primim 5424, Bağ-Kur primim 746, toplam 6170 gün. Askerlik borçlanması yaparsam ne zaman emekli olurum? Bir de askerlik borçlanmasını tavandan ödersem emkli maaşıma ne kadar faydası olur?

CEVAP: 130 gün askerlik borçlanması yaparsanız, emeklilik yaşınız 52'den 52'e iner. Sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olduğunuzdan, 51 yaşınızı dolduracağınız 3 Ocak 2018'de emekli olmaya hak kazanırsınız. Emekli aylığınızın hesabında 2000 yılı öncesi en fazla 10 yıllık prime esas kazançlarınızın ortalamasının dikkate alınması söz konusu olacağından, tavandan borçlanmanıza gerek yok.