Uluslararası Uzay İstasyonu yaklaşık 20 yıldır yörüngede. İstasyonda bulunan tüm bilgisayarlar 1985’de tasarlanmış mikroişlemci teknolojisine dayanmakta. Her ne kadar bu çok eski gibi gözükse bile, 8 kilometrelik istasyondaki tüm bilgisayarlar yerdeki merkezlerde bulunan çok gelişmiş yeni bilgisayarlardan tarafından 7/24 gözetlenip kontrol edilmekte. Fakat Mars’a yapılacak yolculuklar için daha güçlü ve daha hızlı makinelere ihtiyaç var. Tabi bu makinelerin yerçekimsiz ortamda test edilmesine de ihtiyaç olacak.

Uzay trafiği artıyor, 2020’lerde 10 kat daha fazla uydu yörüngede

NASA’nın yüksek standartları Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek bilgisayarların çok özel donanımlar olmasını zorunlu kılıyor. İstasyonun tüm sistemlerine uyumlu olmanın dışında radyasyona, güneş patlamalarına, atomaltı parçacıklara, mikrometeorlara, dengesiz elektrik voltajına, soğutma sorunlarına da dayanıklı olması lazım. Tüm bunlar ekstra maliyet ve volümde artış anlamına geliyor. Ama HP ve NASA bu yönde bir çözüm üretmeye çalışıyorlar.

yorunge-1

SpaceX firmasının bir roket ile istasyona yollayacağı “Spaceborne Computer” (Uzayda Doğmuş Bilgisayar) isimli cihaz tüm bunların test edilmesi için üretilmiş bir süperbilgisayar. İki büyük boy pizza kutusu büyüklüğündeki makine özel bir su soğutma sistemine, çevresel etkileri ölçüp gerekli düzeltmeleri yapacak özel yazılımlara sahip. 1 teraflop işlem gücü ile yörüngedeki en güçlü bilgisayar olacak. Bu bilgisayarın bir kopyası da bir sene boyunca Dünya üzerinde aynı işlemleri yapacak ve ikisi karşılıklı test edilecek. Eğer testler başarılı sonuç verirse, gelecekteki uzay gemilerine süperbilgisayarlar koymak mümkün olabillir.

[old_news_related_template title="NASA'nın arşivinden çok ilginç videolar çıktı" desc="NASA’nın hiç görülmemiş yüzlerce videosu artık YouTube'da olacak. NASA'nın arşiv videolarını yükleyeceği arşiv kanalına 500'den fazla videonun yüklenmesi bekleniyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/sozcu-nasa-arsivlerinden-videolar-youtubeda-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/nasanin-arsivinden-cok-ilginc-videolar-cikti-1940901/"]

[old_news_related_template title="NASA'nın insanlığa hediyesi 15 büyüleyici kare" desc="Gezegenimiz olan Dünya'ya dışarıdan bakmamızda; uzayı keşfetmemizde ve kozmik merakımızı artırmamızda ABD'nin ulusal uzay ajansı olan NASA'nın payı büyük. Bakın, NASA bugüne kadar biz insanları hangi olağanüstü gerçeklerle yüz yüze getirmiş." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/880nasa-foto.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/nasanin-insanliga-hediyesi-15-buyuleyici-kare/"]