Kim derdi Arap ülkeleri birbirine girecek diye? Katar ile başta Suudi Arabistan olmak üzere Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın arası gerildi. Katar’ın deniz ile kara sınırları kapatıldı ve iki ülke arasındaki tüm seyahatleri durdu. Bir kafa göz birbirine dalmadıkları kaldı.
Katar, Hizbullah ve Hamas’ın ‘terör örgütü değil direniş hareketi’ olduğunu savunuyor. Müslüman Kardeşler teşkilatına desteğiyle bilinen Katar diğer taraftan İran ile yakınlaşıyor. Bu iş özellikle Suudilerin hiç hoşuna gitmiyor. Suudiler dediğin Amerika!

TARAF OLACAK MIYIZ?

İşin ilginci Katar’ın İran’la anlaşması, Suriye yönetimiyle yani Esad ile anlaşması demek... Katar Suriye’de kullandığı örgütlerden parasal desteğini çekerse bu ihale bize kalır. Bizim de savaşan örgütlere destek atacak paramız yok! Hâlbuki Katar ile içtiğimiz su ayrı gitmiyor. AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın, dört parmağı ile Rabia işareti bir anlamda Müslüman Kardeşlere selam göndermesi olarak algılanıyor. Keza Hamas...
Erdoğan’ın dediği gibi “taraf olmayan bertaraf olur” mantığı hâkim olursa kavgalı olduğumuz ülke sayısına dört-beş ülke daha ekleyin.

SUUDİLERİN GEMİ İPTALİ

Haliyle, Suudi Arabistan’ın Türkiye’de ürettirmeyi düşündüğü 4 gemi siparişinin iptali ile 2 milyar dolarlık anlaşmanın suya düşmesini de bu minvalde görebilirsiniz. Amerika ile 110 milyar dolarlık silah anlaşması imzalayınca ihtiyaç kalmamış açıklamasına inandınız mı yoksa? Ne alakası var?
Son tahlilde Katar’ın geri adım atmaktan başka şansı yok. Amerika seçimini çoktan yaptı. Şansa bakın ki daha geçen hafta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Katar’ın kredi notunu düşürdüğünü duyurdu.
Normal şartlarda bu işin dışında kalıp gelişmeleri uzaktan izlemek en hayırlısı... Ancak yönünü Batı’dan, Ortadoğu’ya çeviren Türkiye her an topa girebilir. Bir bakmışsınız biri çıkıp “Eyy Suudiler” demeye başlamış.

SICAK PARA MUSLUĞU

Nitekim bir süredir Ortadoğu’nun geleneksel bir İslam ülkesi kimliğiyle “Yeni Osmanlıcılık” oynuyoruz. Dış politikamıza bakarsak oyunu da kötü oynuyoruz.
İşin kötü tarafı bize gelecek 100 milyar dolarlık yatırım yattı! Hâlbuki yandaş gazeteler devamlı Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’dan Türkiye’ye 100 milyar dolardan fazla yatırım yapılacağının müjdesini verip hayal satıyorlardı. Hayali bile elimizde patladı.
Nasıl oluyor da oluyor ama dünyada ne olsa ucu bize illa dokunuyor. Göreceksiniz bu da batacak. Araplardan gelen sıcak paranın akışında kesilmeler yaşanacak. Hoş olmayacak.