Irak Şam İslam Devleti üyelerinin Türkiye'nin yurtdışındaki tek toprağı olan Süleyman Şah Türbesi'ne bomba yüklü araçla saldırı planı yaptığını ancak grup içinde planla ilgili bölünmeler yaşandığı ortaya çıktı.

Al Jazeera'dan Erman Yüksel'in haberine göre türbenin yer aldığı Karakozak köyündeki Türkmen Kerama (Onur) Tugayı Komutanı Zekeriya Karslı, IŞİD üyelerinin telsiz konuşmalarında saldırı planından bahsettiklerini ancak grup içindeki bazı kişilerin bu fikre karşı olduğunu ve bölgeden çekilme talebinde bulunduğunu belirtti.

Karslı'ya göre bazı IŞİD üyeleri türbeye saldırının 'gereksiz ve riskli' olduğunu öne sürerek Karakozak köyünü terk etti.
Türkmen komutan türbenin etrafındaki IŞİD kuşatmasının devam ettiğini ve muhalif gruplarla IŞİD arasındaki çatışmaların da sürdüğünü söyledi.

Ciddi kayıplar verdikleri ve cephanelerinin tükenmesi sebebiyle köyden 3 kilometre geri çekilmek durumunda kaldıklarını kaydeden Karslı, çatışmada bölgedeki IŞİD lideri Ebu Haşim El Suudi'nin yaralandığını belirtti.
Türkiye’nin sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan ve Suriye sınırları içerisinde yer alan Süleyman Şah türbesinin bulunduğu köy de 13 Mart’ta IŞİD'in eline geçmişti. IŞİD, 22 Mart Cumartesi günü türbeyi koruyan Türk askerleri üç gün içinde çekilmezse saldırı yapacağını duyurmuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu konuyla ilgili olarak “Durum şu anda orada stabil, ancak biz herhangi bir gelişme olabilecekmiş gibi hazırlıklarımızı sürdürüyoruz” açıklamasını yapmıştı.