ABD eski başkanlarından Bill Clinton'un eşi ve eski ABD Dışişleri Bakanı ile, kendisini 'demokrat sosyalist' diye niteleyen Vermont Senatörü Bernie Sanders arasındaki çekişme, Demokrat Partili aday adayları arasında gerçekleşen ilk tartışmaya damgasını vurdu.

E-MAIL TARTIŞMLARINA NOKTA KOYDULAR

Las Vegas'ta yapılan tartışmada, zaman zaman öne çıkan Hillary Clinton, Dışişleri Bakanlığı döneminde, iş konulu yazışmaları özel e-mailini kullanarak yazdığı için geri adımlar atmak zorunda da kaldı. Clinton'un şimdilik en büyük rakibi konumunda görülen Sanders, bu konuda kendisinin yardımına koşarak, 'ABD halkı, görüşlerimizi ve gerçekleri tartışmamızı bekliyor. Herkes bıktı sizin emailiniz tartışmalarından. Bunları konuşmayalım artık" dedi. Hillary Clinton'un, önümüzdeki ABD başkanlık seçimlerinde 'yumuşak karnı' olarak bilinen, devlet işlerini kişisel email adresi üzerinden paylaşma konusunda, Sanders'ın yaptığı çıkış Hillary Clinton'u son derece rahatlattı ve Clinton, "Bence de, bence de " diyerek Sanders'ın sözlerine sarıldı. Clinton, kendisinin Dışişleri Bakanlığı yaptığı dönemde, etik olmayan çalışma yöntemleri yada başarısız olduğu alanlar yerine, uluslararası alanda başarı sağladığı ve ABD'de de ses getiren çalışmalarını öne çıkarmaya çalıştı.



ÜCRETLER KONUSU RAKİPLERİ KARŞI KARŞIYA GETİRDİ

Sosyal adaletsizliği gündeme getiren Clinton, "Seçim kampanyamın odağında ücretleri nasıl artırabileceğimiz yer alıyor" dedi. Clinton, bu kapsamda asgari ücrette artışa gidilebileceğini, vergi reformu yapılabileceğini ve şirketlerin kârlarının daha adil paylaşılabileceğini söyledi. Bu söylemlerine karşın, ABD'de saatlik asgari ücretin 15 dolara çıkarılmasına ilişkin açık bir görüş belirtmeyen Clinton, bu noktada Sanders'ın eleştirilerinin hedefi oldu.

"WALL STREET ABD'Yİ YÖNETİYOR"

Clinton'ın en güçlü rakibi bağımsız senatör Bernie Sanders, düşük ücretler nedeniyle orta direğin yok olduğunu savundu. Clinton'un, ABD Kongresi ve Senatosu'nun, Wall Street üzerindeki denetimini sağlayacağına yönelik sözlerinin ardından, "ABD Kongresi ya da Senatosu Wall Strret'i denetlemiyor ki. Wall Street onları denetleyip yönetiyor" diyen Sander, bu sözleriyle yoğun alkış topladı. Sanders'ın, ABD'de işçi, çalışma ve sosyal haklar konusunda, başta Danimarka olmak üzere İskandinavya ülkelerini örnek göstermesine ve "Orada doğum yapan kadınlar en az 6 ay ücretli izin alıyorlar. ABD'de bunun olmaması uluslararası bir utanç kaynağı" sözlerine, Clinton "Ama biz Danimarka değiliz" karşılığını verdi.



SİLAH SERBESTİSİ ÇOK TARTIŞILDI

Clinton, ile Sanders arasında yaşanan en ateşli tartışmalardan biri de ateşli silahların serbestliği konusunda oldu.

Clinton Sanders'i ateşli silahların denetimi konusunda yeterli çaba harcamamakla suçladı. Sanders ise, belediye başkanlığı, milletvekilliği ve senatörlük yaptığı sürelerde, ateşli silahların denetimi konusunda her türlü çabayı harcadığını savundu.

'ORTADOĞU'DAKİ KAOS ABD'NİN ULUSAL GÜVENLİĞİ İÇİN BÜYÜK TEHDİT'

Sanders ve Clinton arasında yaşanan tartışmalar yüzünden öteki adaylar görece olarak dönük ve sönük kaldı. ABD'nin ulusal güvenliğine yönelik en büyük tehdidin ne olduğu sorusunu, Eski Rhode Island Valisi Lincoln Chafee, 'Ortadoğu'daki kaos', eski Maryland Valisi Martin O'Malley ve Clinton, 'nükleer silahlar' Sanders, 'iklim değişikliği' Virginia eski senatörlerinden Jim Webb de 'Çin' diye yanıtladı.

DHA

Donald Trump'tan yeni seçim vaadi: Suriyeli mültecileri ülkelerine geri yollayacağım

Donald Trump'tan yeni seçim vaadi: Suriyeli mültecileri ülkelerine geri yollayacağım