Şii Husi hareketi, Devlet Başkanı Abdurrabuh Mansur Hadi'ye bağlı Sünni güçlerle çatışıyor. İsyancıların kentte ilerlerdiği, sivillerin yaşadığı bölgeleri bombardımana tuttuğu ve bazı binaları ateşe verdiği bildirildi.SON İKİ HAFTADA 500 KİŞİ ÖLDÜ
Ülkenin ikinci büyük kenti olan Aden'in Sağlık Müdürü El Keder Lassouar, 26 Mart'tan bu yana devam eden şiddetli çatışmalarda 185 kişinin öldüğünü ve 1,282 kişinin de yaralandığını söyledi. Sağlık Müdürü bu sayıya ölen Husilerin ve hava operasyonunda vurulanların dahil olmadığını belirtti. Birleşmiş Milletler'den Valerie Amos son iki haftada hayatını kaybedenlerin sayısının 500, yaralananların sayısının ise 1,700 olduğunu açıkladı.
HUSİLER ÜLKE YÖNETİMİNDE SÖZ HAKKI İSTİYOR
Yemen'in yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan Husiler, ülke yönetiminde daha fazla söz sahibi olma talebiyle Eylül 2014'te ayaklanmıştı. Ülkede Husilerin Ocak ayında başkent Sana'yı ele geçirmesi üzerine, Devlet Başkanı Hadi istifa ederek, Aden'e kaçmıştı. Hadi bir ay sonra istifasını geri çekerek "görevimin başındayım" mesajını vermiş, ancak Husilerin burada da ilerlemesinin ardından Mart ayı sonunda Suudi Arabistan'a kaçmıştı.
24 SAATLİK ATEŞKES ÇAĞRISI
Bugün itibariyle Husilere yönelik hava operasyonunda 13. güne girilmiş oldu. Kızılhaç, sivillerin bölgeyi terkedebilmesi ve insani yardım ulaştırılabilmesi için Aden'de 24 saatlik ateşkes çağrısında bulundu. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun, iki Kızılhaç uçağına iniş izni verdiği belirtildi. Sağlık malzemesi ve yardım personeli taşıyacak uçakların, bugün Sana'ya inmesi bekleniyor.
"CESETLER SOKAKLARDA ÜST ÜSTE YIĞILMIŞ DURUYOR"
Kızılhaç sözcüsü Marie Claire Feghali BBC'ye yaptığı açıklamada, kentteki insani durumun çok "korkunç" olduğunu, cesetlerin sokaklarda üst üste yığıldığını söyledi. Feghali "İnsanlar yiyecek almak için dışarı çıkamıyor. Borular zarar gördüğünden su sıkıntısı yaşandığını biliyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz ama durum gerçekten çok zor" dedi.


