15 ŞUBAT’a kadar müzakere taslağı konuşulacak. 15 MART’a kadar yerel
yönetimlerin güçlendirilmesi adı altında ‘özerklik’ getiren yasal düzenleme
yapılacak. Bunlar yapılırsa Apo, 15 NİSAN’da PKK’ya ‘eylemsizlik’ çağrısı
yapacak. Bu pazarlık sonucu hainler, seçim sürecinde olay çıkarmayacak.

PKK’ya yakınlığıyla bilinen Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) internet sitesinde, 13 Eylül 2011 tarihinde bir ses kaydı yayınlandı. Kayıtta, KCK temsilcileriyle MİT görevlileri arasında yapılan müzakereler yer aldı. Koordinatör ülke olan Norveç’in başkenti Oslo’da yapılan görüşmeye, dönemin Başbakanlık Müsteşar yardımcısı ve sonrasında MİT Müsteşarı olan Hakan Fidan, MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş, KCK’dan Mustafa Karasu, PKK’lı Sabri Ok ve Zübeyir Aydar’ın katıldığı ortaya çıktı. Oslo’da gerçekleşen
AKP-PKK görüşmesini kimin sızdırdığıyla ilgili tartışmalar devam ederken Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan, MİT Müsteşarı Fidan ve teröristbaşı Abdullah Öcalan arasında “ikinci Oslo görüşmesi”nin gerçekleştiğini iddia etti.
Kaynağını “Devlet koridorunda çok üst düzey bir isim” olarak açıklayan Takan, Aralık 2014’te yapıldığını öne sürdüğü görüşmede, “Fidan’ın Öcalan’a yasal alanda adımlar atmaya söz verdiğini, özerkliği de içeren birtakım yasal düzenlemeler yapılması konusunda, Öcalan’a teminat verdiğini” ileri sürdü. Takan’ın iddiasına göre, “Öcalan da sözlerin yerine getirilmesi halinde Haziran 2015 seçimlerine kadar süreci devam ettirme sözü verdi.” Takan’ın yazısı şöyle:

‘GÖRÜŞME ARALIK 2014’TE OLDU’

“Sizlere devlet koridorunda çok üst düzey bir isim ile önceki akşam yaptığım iki saatlik görüşmede dinlediğim yeni Oslo skandalından yazmama müsaade edilen, İmralı’da varılan ‘ikinci Oslo mutabakatını’ ve ‘özerkliğe’ verilen seçim ayarını aktarayım. Üst düzey güvenlik bürokratından dinlediklerimi maddeler halinde özetliyorum: MİT Müsteşarı Fidan, Aralık 2014’te İmralı’ya giderek Öcalan ile yüz yüze görüştü. Fidan, Öcalan’a yasal alanda adımlar atmaya söz verdi. Özerkliği de içeren birtakım yasal düzenlemeler yapılması konusunda, Öcalan’a teminat verdi. ”

‘ÖZERKLİĞE ADIM ADIM GİDİLECEK’

“Yasal düzenlemeler muhalefetin, özellikle milliyetçi cephenin tepkisini çekmemek için muğlak biçimde yapılacak. Böylece AKP, bu düzenlemelerde özerklik olmadığını iddia edebilecek. HDP ve PKK ise tabanına ‘özerkliğin yasası çıkıyor’ diyebilecek. Özerklik yerel yönetimlerin güçlendirilmesi şeklinde olacak. Güneydoğu’da daha fazla ilin büyükşehir yapılması sağlanacak. Belediyelerin çoğu zaten HDP veya DBP’den olduğu için, PKK açısından hem özerkliğe yaklaşılmış, hem de örgüte daha fazla gelir imkanı sağlanmış olacak.”

‘ÜÇÜNCÜ BİR GÖZ KABUL EDİLDİ’

“Fidan ile Öcalan arasında mutabakata varılan konulardan biri de; PKK ve HDP tarafından özerklik gibi toplumun henüz hazır olmadığı konularda açıklama yapılmaması oldu. Anlaşma sağlanan bir konu da Öcalan tarafından hazırlanan çözüm taslağının ilerleyişini kontrol etmek için ‘İzleme Kurulu’ adında mekanizma kurulması. Böylece, hükümet ile PKK arasında taslağa göre hareket etmeyen tarafı uyaracak üçüncü bir göz olması kabul edilmiş oldu.”

‘ASKER KAÇIRMALAR DURACAK’

“Fidan ve Öcalan’ın mutabakata vardığı diğer konu da terör örgütü PKK’nın Doğu ve Güneydoğu’da yol kesme, işçi veya asker kaçırma, firmalardan vergi isteme gibi eylemlerinin en azından seçimlere kadar durdurulması. Fidan, bu tür olayların çözüm sürecinin bittiği propagandasının yapılmasına imkan verdiğini söyledi. Öcalan da bu eylemleri bir süre durdurma sözü verdi.”

‘3 ÖNEMLİ TARİH BELİRLENDİ’

“Fidan-Öcalan görüşmesinde 3 önemli tarih belirlendi: 15 Şubat-15 Mart-15 Nisan. Hazırlık aşaması olan 15 Şubat’a kadar taslak konuşulacak. 15 Mart’ta yasalar çıkacak. Bunlar yapılırsa 15 Nisan’da Öcalan, 2013 Nevruz’undaki gibi bir konuşma yapacak. Böylece Haziran 2015 seçimleri huzur içinde geçecek!”

‘ÖCALAN: DEVLET İLE ANLAŞTIK’

Takan’ın yazısı şöyle bitiyor: “Güvenilir kaynağımın anlattığına göre; 2014 Aralık ayında Fidan-Öcalan görüşmesinden sonra Abdullah Öcalan, KCK’ya bazı talimatlar verdi. Öcalan’a göre Haziran 2015 seçimlerine kadar ne alınırsa kâr. Öcalan, PKK’ya gönderdiği talimatta; Fidan ile yaptığı görüşmede devlet ile anlaştığını söyledi. Hazırladığı taslağa göre, 15 Mart-15 Nisan arasında sözü verilen yasalar çıkarılmazsa, savaş çıkarılacak. Savaşı ‘Öz Savunma Birlikleri’ yapacak. Fidan’ın sözünü verdiği yasaların çıkıp çıkmadığına ‘İzleme Kurulu’ karar verecek. Abdullah Öcalan, 6-8 Ekim eylemlerinin AKP’ye geri adım attırdığını, prova olan Kobani eylemlerinin hükümeti korkuttuğunu söyledi.”