GİB faiz hesaplama tablosu ile ödenmeyen borçlar için ne kadarlık faiz ödemesinin yapılacağı öğrenilebilir. GİB faiz hesaplama, tüm resmi vergi borçlar için geçerlidir.
Kişilerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan online sistemleri kullanarak, işlemlerini yürütmesi son derece kolaylaştırılmış olduğundan, vergi gibi resmi ödemeler için Gelir İdaresi Başkanlığına giriş yaparak işlemlerinizin online olarak yapabilirsiniz. Ayrıca açıklamalar için GİB faiz hesaplama rehberinden yardım alınabilir. Online olarak yapılacak işlemlerde kişilerin özellikle ödemediği borçların ne kadarlık bir faiz ödemesi olduğu hesaplama yapılarak öğrenilebilir.

RESMİ GİB FAZİ HESAPLAMA SAYFASI İÇİN TIKLAYINIZ

GİB Faiz Hesaplama Nasıl Yapılır?


GİB faiz hesaplama için kişilerin GİB resmi internet sitesinde GİB gecikme zammı ve faizi hesaplama tablosu kullanılmalıdır. Gib.gen.tr bblog sitesinin hazırlamış olduğu "GİB Faiz Hesaplama" rehberine göre faiz hesaplama için ilgili siteye giriş yapıldığında resimdeki gibi bir tabloya erişilecektir.



Tabloda kişilerin borçlarını dönem dönem girebilmesi için 25 satır oluşturulmuştur. Böylece özellikle borçları çoğalan kişiler tüm borçlarını sisteme aktarabilmektedir. Sisteme aktarılacak bilgilerde kişilerin gecikme zammı mı yoksa faizi mi ödeyeceğini seçmelidir. Ardından ise vade ve tarih bölümünden tarih seçimi yapılmalıdır. Tablodaki vade bölümü borcun ödenmesi gereken tarihi ifade eder. Tarih ise hesaplama yapılan ya da ödeme için planlanan gün bilgisinin girilmesi gereken bölümdür. Tarih bilgileri girildikten sonra, son olarak borç miktarı girilmelidir. Tüm borçların dönem dönem belirtildiği gibi girilmesi halinde ise sistem tarafından hesaplama yapılarak, sonuç sayfası açılacaktır. GİB faiz hesaplama yapan kişilerin ulaşacağı GİB faiz hesaplama sonuç sayfasının bir örneği şöyledir;



GİB faiz hesaplama sonuç sayfasında da görüldüğü gibi kişilerin zam oranı ve bu oran dahilinde hesaplanan miktar yer alır. Böylece kişiler toplamda ne kadar borç ödemesi yapacağını GİB faiz hesaplama sonuç sayfası üzerinden öğrenebilir.