Dünyada 44 ülke ve 165 farklı şehirde kullanıma açılan açık veri portalı, Gaziantep Şahinbey Belediyesi öncülüğünde, Türkiye’nin akıllı kentler mimarı olan SAMPAŞ tarafından geliştirildi.

Ödüle layık görüldü

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle düzenlenen 12. e-TR Ödül Töreni’nde, SAMPAŞ’ın geliştirdiği Türkiye’nin ilk yerel yönetimler “Açık Veri Portalı” projesi “Şahinbey Belediyesi Açık Veri Portalı” “Orta Ölçekli Belediyeler” kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.

Kamu idareleri tarafından üretilen veya toplanan coğrafi, ulaşım, çevre, istatistik vb bilgilerin vatandaşlarla paylaşılması anlamına gelen açık veri ve bu verilerin yayınlandığı “Açık Veri Portalı” ile bir vatandaşın yaşadığı yöreye ait ihtiyaç duyduğu her türlü bilgiye internet ortamından ulaşabileceğini belirten Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Açık veri portalı sayesinde vatandaşlarımız arzu ettiği bilgilere çok rahat bir şekilde ulaşabiliyor. E-belediyecilik alanındaki çalışmaları önemsiyoruz. Elimizdeki bilgileri paylaşmak vatandaşımızın hayatını kolaylaştıracak.” diye konuştu.

Açık veri nedir?

“Devlet ya da devlet kontrolündeki birimlerin ürettiği, herkes tarafından kullanabilir ve dağıtılabilir olan veriler” olarak tanımlanan açık veri, herhangi bir telif hakkı, patent ya da başka kontrol mekanizmaları olmadan “vatandaşlar tarafından ücretsiz kullanılan bilgi” olarak ifade ediliyor.

Devlet birimleri ve belediyeler açık veri portalı aracılığı ile mevcut kamu bilgilerini dünya standartlarına uygun bir şekilde vatandaş ile paylaşmaktadır. Dünyada 44 ülke ve 165 farklı şehirde kullanılan açık veri portalı konsepti sayesinde vatandaşların yaşam kalitesinin arttırılması, ekosistem oluşturularak yeni ekonomik aktivitelerin yaratılması, operasyonel verimliliğin arttırılması ve karar verme süreçlerinin geliştirilmesi, şeffaflık ve hesap verilebilirliğin sağlanması hedefleniyor.

Açık verinin açılması neden önemli?

“Açık Veri Portalı” projesinin mimarı SAMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, açık verinin paylaşıma açılması ile yeni bir dönemin başladığına dikkat çekti. Karakaya, “Kamunun, özellikle yerel yönetimlerin günlük operasyonlarında ürettikleri, elde ettikleri ya da kullandıkları bilgi ve birikim, ‘Açık Veri Portalı’ ile vatandaşların faydasına sunulmuş oluyor. 1970’ler açılan hava durumu verilerinin nasıl bir hava durumu sektörüne dönüştüğünü yakından takip ettik. 1990’larda açılan uydu verileri yine hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Kamu verilerinin paylaşılması da önümüzdeki dönemde çeşitli yenilikleri beraberinde getirecektir” diye konuştu.